Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 07:00, 14 lut 2019

Kasiek napisał(a)

Tak, ostatnio 4 dni temu w Monachium

Ach!
Muszelka 07:06, 14 lut 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
Muszelko to właśnie ta żurawka o której pisałaś fire alarm. Mam katalog żurawek z Zaborza przypomniało mi sie. Chodzę po szkółkach i dają mi różne katalogi od Hyzego też mam. Notuje wszystko w notesie co powinnam mieć na uwadze przy kupnie.
Gdzie mieszkam blisko mam szkółkę i oni mają licencje na żurawki tyle tego, że glowa wysiada wszystkie ładne.

W tym roku kupilam sporo nasion dalii, cynii i przytacznika. Nie wiem gdzie to posieje ale mi się podobają, co zrobić chciejstwo.

Cieszę się, że pogoda będzie sprzyjać.

Podziwiam Twój zapał

Tak, w najbliższy weekend czekają nas wiosenne klimaty, 13 stopni i lazur na niebie. Na niedzielę planujemy całodzienną wyprawę.
UrszulaB 10:32, 14 lut 2019

Muszelka napisał(a)
I dorzucę jeszcze parę roślinek do Twojego skalniaka

Z Twoich fotografii widać że madera to cudowne miejsce na ziemi.zastanawiam się nad urlopem.warto tam się wybrać?proszę pokaz wiecej jaka tam jest roślinność.można chodzić po gorach, są trasy?jakie miejsce najbardziej warto zobaczyć? Z góry dziękuję i pozdrawiam
UrszulaB 10:35, 14 lut 2019

Są tam ogrody botaniczne? Byłaś?
Muszelka 16:09, 14 lut 2019

UrszulaB napisał(a)
Są tam ogrody botaniczne? Byłaś?

Urszulo, nie zwiedzałam ogrodów botanicznych na Maderze. Na Ogrodowisku poświęcony jest na ten temat osobny wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/3797-ogrody-madery
Muszelka 16:15, 14 lut 2019

UrszulaB napisał(a)

... warto tam się wybrać?proszę pokaz wiecej jaka tam jest roślinność.można chodzić po gorach, są trasy?

Warto. Jeden raz w życiu, na pewno warto.
My zwiedzaliśmy Maderę „na własną rękę”. W Polsce kupiliśmy dwa przewodniki, a na miejscu dobrą mapę i wuala!
Po Wyspie poruszaliśmy się lokalnymi autobusami. Rozkłady jazdy są tam dość dziwaczne, ale można je rozkminić. Wsiadając i wysiadając „byle gdzie” udało nam się zobaczyć wiele wspaniałych miejsc, do których rzadko docierają turyści.
Kiedyś już wstawiałam fotografie z Madery. Jeśli jesteś zainteresowana, to zajrzyj tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=71
Muszelka 16:21, 14 lut 2019

UrszulaB napisał(a)

jakie miejsce najbardziej warto zobaczyć? Z góry dziękuję i pozdrawiam

Zdecydowanie najbliższym sercu miejscem na Maderze jest dla nas Półwysep św. Wawrzyńca (Ponta de Sao Lourenco). Wracaliśmy na niego kilka razy. Przeszliśmy go wzdłuż, wszerz, w górę, w dół - kilka razy
Wypatrzyliśmy na nim pustą, małą zatoczkę. Nadaliśmy jej nawet swoją nazwę Po każdej wędrówce, schodziliśmy do „naszej zatoki” i pływaliśmy w Oceanie. Aż dziw, że nikt, oprócz nas, nie wpadł na taki pomysł!

Na fotografii - Półwysep św. Wawrzyńca.

Muszelka 16:24, 14 lut 2019

Wstawię jeszcze dwa zdjęcia tego Półwyspu z „naszą zatoką” (widzianą z góry i z dołu).

Kociamama 16:49, 14 lut 2019

Ogród piękny, a zdjęcia robisz czarowne. Masz niesamowity talent i oczko. Przede mną jeszcze baaaardzo długa droga do takiego poziomu.
Kokesz 18:34, 14 lut 2019

Byłam we wrześniu na Maderze, pogoda cudowna, umiarkowanie ciepła, piękna bujna zieleń Wszędzie kwitnące hortensje i agapanty, wrzośce wysokie do pasa
Mnie urzekła najbardziej okolica Sao Vincente, ta najbardziej zalesiona.
Wyspę zwiedzaliśmy wynajętym samochodem też na własną rękę.
Na Ponta da Sao Laurenco byliśmy ale większe wrażenie zrobiło na mnie przejście tam i z powrotem trasy z Pico de Arieiro do Pico Ruivo było ciężko ale widoki niezapomniane
Byliśmy w Ogrodzie Tropikalnym Monte, zwiedzanie mi zajęło nam 4,5 godziny
Na pewno tam jeszcze wrócimy bo jest jeszcze mnóstwo tras do przejścia

Kilka fotek u mnie, zapraszam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6265-osiedlowy-ogrodek?page=91