Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 08:25, 17 lut 2019

gogo napisał(a)
Zdjęcia, jak zawsze piękne
Czy robinia ma takie ciemne miejsca na gałązkach jakby podmarzła, czy to taka uroda?
Twoje żurawki są cudne, muszę kupić.
Bo dziś straciłam przez opuchlaki dwie jasne żurawki

Robinia po zimie OK (jeśli można już napisać: „po zimie”). Nic w moim ogródku podczas tej zimy (na razie) nie ucierpiało. Nawet trawa nie straciła koloru, jest zielona, jakby zimy w ogóle nie było.

Mam u siebie tylko dwie rośliny, które powinnam okryć na zimę (różową i fioletową hortensję ogrodową). Okrywam je dopiero, gdy temperatura spada ponad – 10 stopni. Tej zimy nie było takiej potrzeby. Pączki mają śliczne. Będę musiała strzec je przed majowymi przymrozkami.

Twoich żurawek żal... Podlewaj pozostałe wyciągiem lub gnojówką z wrotyczu.

Może zainteresuje Cię informacja, że na rynku pokazał się nowy, ekologiczny i stosunkowo niedrogi środek przeciw tym draniom o nazwie P-Drakol. Opis ma zachęcający.
Ale czy w istocie jest skuteczny? Może ktoś z Czytających ten post już go stosował?
Muszelka 08:31, 17 lut 2019

Milka napisał(a)
Piekne te wiosenne ujęcia, szybko wyczyscilas ogrod, mnie pewnie zajmie to 2 tygodnie.

Milko, mam mały metraż „do obrobienia”, ok. 300 m2 (w tym połowę zajmuje trawnik). U mnie było mało mroźnych dni, śnieg leżał zaledwie kilka. W okresie odwilży na bieżąco grabiłam trawnik, bo pomimo tego że mam głównie iglaki, zlatują się do mnie listki z okolicznych drzew, róże (okrywowe) ścięłam jesienią, itd.
Obecnie mam zrobione wszystko, co jest możliwe na tę chwilę. Z wertykulacją, aeracją trawnika musimy jeszcze poczekać.
Ot, jeden z nielicznych plusów małej przestrzeni do zagospodarowania (choć dla mnie osobiście to wielki plus).

Pozdrawiam Cię serdecznie.
Muszelka 08:34, 17 lut 2019

Radosnej niedzieli, dobrego wypoczynku życzę

anabuko1 11:19, 17 lut 2019

Dziękuję i wzajemnie dobrej niedzieli
Piękny ciemiernik
gogo 19:34, 17 lut 2019

Muszelko, dzisiaj znalazłam następne zarazy / ukatrupiłam /, ale 7 żurawek już nie mam, bo były bez korzeni.
Wrotycz będę stosować obowiązkowo.
Myślę o wprowadzeniu nicieni, ale upiornie drogie.
O tym nowym środku poczytam, dzięki za nazwę.
Muszelka 20:30, 17 lut 2019

Z niedzielnego wypadu do Torunia. Miasto aniołów! Widzieliśmy ich dziesiątki. Na Starówce siedzą w oknach. Piją kawę, przeglądają się w lusterku,

Muszelka 20:32, 17 lut 2019

rozmyślają, czytają książki...

Muszelka 20:37, 17 lut 2019

Na ul. Podzamcze ujrzeliśmy na murze Matkę Bożą Różanolicą

Muszelka 20:43, 17 lut 2019

A wracając na ziemię...

Rok temu po raz pierwszy wyściółkowaliśmy rabaty ziemią popieczarkową (kilkunastocentymetrową warstwą). Wszystko pięknie i zdrowo rosło, kwitło i owocowało. Już kiedyś o tym pisałam.

Wczoraj zrobiłam zdjęcia, jak ta „ściółka” przez rok zamieniła się w próchnicę. Na marzec zamówiliśmy nową dostawę.

Muszelka 20:56, 17 lut 2019

Grażynko, z opisu producenta wynika, że P-Drakol niszczy pędraki. Czy również opuchlaki? Chyba tak... draństwo podobne do siebie...