Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 20:41, 31 mar 2019

Kamcia napisał(a)
Nie jestem pewna czy ciemiernik sie sam rozsiewa. U mnie sie nie zdarzylo.
Najlepiej zostaw jedna i sie przekonamy po kilku miesiacach.

Zdam relację
Muszelka 20:46, 31 mar 2019

sierotka napisał(a)
Muszelko macham tez mam kompost od ub roku tylko trzeba go przemieszczenia.Transport ufffff ,tez jyz go wykorzystuję pod roślinki coraz mniej ziemi dokupuję aż do zera w tym roku ostatnie parę workow kupilam .

Po dwóch, trzech latach od powstania pryzmy powinnaś mieć go akurat. Nie za dużo, nie za mało
Muszelka 20:48, 31 mar 2019

Dzisiejsze krokusy.

Muszelka 20:52, 31 mar 2019

Wieczorne zawilce greckie.

gogo 20:57, 31 mar 2019

Specjalistą od siania się jest ciemiernik cuchnący, mam prawdziwe łany / u mnie str. 196 /.
Muszelko, a fusy z kawy mogą być słodkie?
Ja kawy nie piję w ogóle, a eM swoją słodzi.
A czy do roślin podlewanych piwem nie zbiegną się ślimaki?
Basilikum 21:35, 31 mar 2019

Muszelka napisał(a)
Help! Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
Czy na zdjęciu są siewki ciemiernika?

Co roku podobne wyskubuję myśląc, że kiełkują jakieś ziarna, które zgubiły ptaki.

ja mysle, ze to ciemiernik u mnie sie rozsiewa, dzis nawet jedna siewke na drodze znalazlam. Musze przesadzic w inne miejsce. On ponoc trzy lata potrzebuje zanim zakwitnie

Muszelka napisał(a)

Kto ma owce, ten ma wełnę
Izuś, bardzo ciekawa sprawa z tą owczą wełną. Jakie ona ma wartościowe dla roślin składniki?

zawiera 10-12% azotu, fosfor, potas. Ponadto co bardzo wazne zatrzymuje wilgoc, potrafi zatrzymac o wiele wiecej wody niz sama wazy i powoli ja oddawac roslinie. Ponadto rozklada sie bardzo wolno i polepsza przez to strukture gleby. Mamy w naszych "skrzyniach" na dnie - chociaz juz trzeci rok jest wiec pewnie sie w wiekszosci rozlozyla. W tym roku chce dac pomidorom i innym roslinkom w w nogi po troche welny.
mikina34 13:19, 01 kwi 2019

Muszelko, u Ciebie kolorowo, wiosennie i bogato w ciekawostki przyrodnicze wszystkie rady zapisałam w kajeciku
Kociamama 13:54, 01 kwi 2019

Muszelka napisał(a)
We wrześniu postanowiłam rozmnożyć trzmielinę. Pocięte łodyżki sadziłam prosto do ziemi. Chyba się udało

Piękne sadzonki. Moje to ogryzki, ale też już poszczają listki
Kociamama 13:59, 01 kwi 2019

Muszelka napisał(a)

Piwo
. Gdy po imprezie zostają resztki piwa w szklankach, w butelkach - nie wylewam ich do zlewu. Piwo obfituje w witaminy z grupy B, węglowodany, drożdże.
Piwo rozcieńczam - mniej więcej jedna butelka piwa na 10 l. konewkę wody. Piwo bardzo lubi pić trawnik Zwłaszcza te najsłabsze na nim miejsca (trawa po wypiciu piwka szybko się regeneruje).

Nic dziwnego, że potem rośliny tak wesoło rosną
Muszelka 21:08, 01 kwi 2019

Grażynko, Twoje ciemierniki obejrzałam. Fajnie, tylko się cieszyć.
Czasami tak bywa, że roślina upodoba sobie miejsce i mnoży się na potęgę. Mam tak z dzwonkiem dalmatyńskim.

Co do „słodkich fusów” - nie wiem…

Na moim terenie nie ma zupełnie problemu ze ślimakami. Jeśli na Twoim taki problem występuje, to nie korzystaj z tego sposobu nawożenia.