Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Rojodziejowa 16:10, 17 kwi 2023

Muszelka napisał(a)
Moje parapetowe papryczki mają zawiązki kwiatowe, a ich korzonki zaczynają zwiedzać świat

Wiecie co? W lutym, marcu zielone maluszki na parapetach mnie rajcują. Ale w kwietniu mam już dosyć tych zapchanych warzywami parapetów. A Wy?

Ciepło przybywaj!

No z jednej strony już by sie chciało wypchnąć okna dalej. Ale tą zieleń otaczającą mnie lubię. Pozostali domownicy mają odmienna zdanie.

Muszelko, teraz do ziemi z nimi? Po jednym pędzie w jakiej wielkości doniczkę?
Muszelka 17:18, 17 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)

No z jednej strony już by sie chciało wypchnąć okna dalej.

Super napisane!
Muszelka 17:34, 17 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Muszelko, teraz do ziemi z nimi? Po jednym pędzie w jakiej wielkości doniczkę?

Ja sadzę po 6-8 pędów do jednej. Za miesiąc i tak je wyrzucimy z doniczek do ziemi.

W ziemi (po majowych przymrozkach) umieszcza się je płasko, żeby z pędów wyrosło jak najwięcej korzonków, na których dojrzeją, interesujące nas najbardziej, bataciki
Muszelka 18:45, 17 kwi 2023

Alicjo, Agatorku ->
Muszelka 18:48, 17 kwi 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Melduję, że zdecydowałam się na trawnik z mikrokoniczyną jak u Twojego sąsiada.

Myślę, że to b. dobra decyzja.
Muszelka 19:05, 17 kwi 2023

Basiu, pobliskie lasy kryją w sobie kilka jezior. Do najbliższego piechotką trzeba iść ok. 4-5 min.

Za furtką mam aleję brzozową, przejdę 2 min. i już jestem w lesie. Kolejne 2 min. i mogę łowić rybki. Do plaży strzeżonej, przez las - ok. 15 min.

Szczęściara jestem

Basieksp 20:22, 17 kwi 2023

Muszelka napisał(a)
Basiu, pobliskie lasy kryją w sobie kilka jezior. Do najbliższego piechotką trzeba iść ok. 4-5 min.

Za furtką mam aleję brzozową, przejdę 2 min. i już jestem w lesie. Kolejne 2 min. i mogę łowić rybki. Do plaży strzeżonej, przez las - ok. 15 min.

Szczęściara jestem

No, wymarzone miejsce mi mimo, że mieszkam na wsi, czasami troch brakuje takiej natury, ale nie ma co narzekać, jest ogród
MartaCho 08:15, 18 kwi 2023

Muszelka napisał(a)

Marto, supertunie u wszystkich są piękne. One nie potrafią nie być piękne Jeśli zaprosisz je do swojego ogrodu, na pewno potwierdzisz moje słowa.

Trawnik jest soczysty, bo jak niedawno napisałam, mam nieograniczony dostęp do dobrej wody, z jeziora. To chyba najważniejszy atut w jego uprawie. Trawa lubi odpowiedni poziom wilgotności gleby, co nie jest takie proste w ostatnich latach w Polsce. Mamy afrykańskie temperatury, długie okresy bezdeszczowe, drakońskie ceny za wodę, czy nawet zakaz korzystania z niej.

Kantów już nie ma! Właśnie w zeszłym tygodniu zostały zlikwidowane. Teraz już wiem, że było ich dokładnie 95 metrów.
Kanty miałam od zawsze. Ich posiadanie, to nie wpływ Ogrodowiska. Jakoś sama je sobie wymyśliłam i robiłam je przez długie lata, zwykłą łopatą. Z pobytu na tym portalu dowiedziałam się, że jest specjalna łopata do ich wykonywania i że kanty są super

W ostatnim czasie przeanalizowałam sobie, że poświęcam im jednak trochę czasu, bo ok. 2, 3 dni w sezonie. Robiłam je 3 razy: wiosną, latem i przed zimą. Po 10. latach daje to 30 dni! Miesiąc życia na robienie kantów! Szkoda życia!

Zobaczyłam u moich Zięciów, że świetnie u nich sprawdzają się krawężniki, nic gorzej nie wyglądają, a ile mniej pracy...

Zaprosiliśmy więc do siebie tego samego fachowca, który u nich pracował i zrobił! Jestem bardzo zadowolona. Facet narobił się, bo przy moich liniach rabat musiał często dzielić metrowe krawężniki na 20 cm odcinki. Ale zrobił I dokładnie tak, jak chciałam Na razie jest przy nich rozgrzebana trawa, ale na dniach zajmiemy się nią i dosiewką. Od czwartku ponoć ma być już sucho, ciepło i dużo słońca.

Rozpisałam się Lecę do innych zajęć.

Dobrego dnia!

Dziękuję Ci bardzo za tak wyczerpującą odpowiedź!
Będę donosić na bieżąco o stanie moich supertunii- będzie na pewno tak, jak piszesz

Uśmiechnęłam się do Twoich obliczeń kantowych- ma to sens. Jak pomyślę, ile czasu tracę na usuwanie chwastów, to chyba czas wrócić do bloku Ale z drugiej strony- to przecież sama przyjemność tak pogrzebać w ziemi, więc jednak na razie zostaję

Ciekawa jestem bardzo Twoich doświadczeń z krawężnikami. Ładnie, estetycznie to wygląda. Choć wzdłuż nich chyba też trzeba chwasty czyścić... może nie 3 x w sezonie Czy może jednak nie?

U mnie za trawnik odpowiedzialny jest Małżon. Od dwóch sezonów trochę go zapuścił, bo a to szczeniak, nie ma sensu, a to inna wymówka. Teraz chciałby wkroczyć z opryskiem na dwuliścienne, a ja tak bym nie chciała takiej chemii w ogrodzie! Jak Wy sobie radzicie np. z mniszkiem i jego mleczami? Nie występują w Waszej szerokości geograficznej? Czy może mechanicznie i cierpliwie ręcznie usuwacie?
Muszelka 19:06, 18 kwi 2023

MartaCho napisał(a)

Uśmiechnęłam się do Twoich obliczeń kantowych- ma to sens. Jak pomyślę, ile czasu tracę na usuwanie chwastów, to chyba czas wrócić do bloku Ale z drugiej strony- to przecież sama przyjemność tak pogrzebać w ziemi, więc jednak na razie zostaję

Dużo chwastów to "nagroda" od Matki Ziemi za posiadanie młodego ogrodu
Im starszy ogród, tym chwastów mniej! (o ile systematycznie, przez lata, się je usuwa)
Muszelka 19:11, 18 kwi 2023

MartaCho napisał(a)

Ciekawa jestem bardzo Twoich doświadczeń z krawężnikami. Ładnie, estetycznie to wygląda.

Zdam relację po sezonie. Póki co, żyję nadzieją, że była to dobra decyzja