Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 11:36, 16 kwi 2023

Moje ubiegłoroczne supertunie. Zdjęcie wykonałam rankiem, po nocnej ulewie. Widać na nim, że hortki smutno zwisają opite wodą, natomiast supertunie posadzone w gruncie są w stanie niemal nienaruszonym.

W głębi, pod daszkiem tarasowym, wiszą doniczki z odm. 'Bubblegum'. Na eliptycznej rabatce na trawniku - odm. 'Fuchsia'.

Muszelka 11:43, 16 kwi 2023

Pati, nasze doświadczenia z uprawy supertunii, tu początek:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9637-moj-ogrodowy-pamietnik?page=1146
Muszelka 14:33, 16 kwi 2023

Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie ogrodu z supertuniami - w promieniach słońca. Lato przyjdź!

Muszelka 17:26, 16 kwi 2023

Czy hiacynty rozmnażają się też z siewu? Tych na bank nigdy w tym miejscu nie sadziłam... Niebiesko-fioletowe kwiaty mam tylko w części gospodarczej. Mogła jakaś mrówka na grzbiecie nasionka przytaszczyć?

Kordina 18:15, 16 kwi 2023

Tak, u mnie zauważyłam, że właśnie te tradycyjne. fioletowe mają "młode", ale pierwszy raz dostrzegłam to wyraźnie w tym roku. Każdy fioletowy ma koło siebie kilka małych
Basieksp 18:43, 16 kwi 2023

Ja nie mam hiacyntów u siebie to nie wiem, ale inne nasionka mrówki roznaszą to i może te też
LIDKA 20:39, 16 kwi 2023

Muszelka napisał(a)
Moje ubiegłoroczne supertunie. Zdjęcie wykonałam rankiem, po nocnej ulewie. Widać na nim, że hortki smutno zwisają opite wodą, natomiast supertunie posadzone w gruncie są w stanie niemal nienaruszonym.

W głębi, pod daszkiem tarasowym, wiszą doniczki z odm. 'Bubblegum'. Na eliptycznej rabatce na trawniku - odm. 'Fuchsia'.

Obrazek jak ilustracja z bajki.
Muszelka 20:48, 16 kwi 2023

Bożenko, Basiu -> dzięki. Muszę w tym roku poobserwować przekwitające hiacynty. Teraz sobie kojarzę, że czasami na łodyżce wiszą jakby kuleczki.

Dosyć szybko ścinam hiacyntom przekwitające kwiaty, więc raczej nie daję im szans na wytworzenie nasion. Ale przy tej ilości hiacyntów, jakie mam, mogło się jednak zdarzyć, że któregoś przeoczyłam.

Na zdjęciu rodzinka hiacyntów. Parę lat temu rósł tu tylko jeden. Liczę u hiacyntów na rozmnażanie przez cebulki przybyszowe, ale rzeczywiście czemu by nie mogły mnożyć się również przez nasiona? Byłoby to całkiem logiczne i dowodzi tego obserwacja Bożenki.

vita 20:58, 16 kwi 2023

Zagadka hiacyntowa Z nasion? U mnie nawet z cebul przybyszowych słabo rosną. Podziwiam trawniki, niedościgłe marzenie
Muszelka 21:14, 16 kwi 2023

vita napisał(a)
Podziwiam trawniki, niedościgłe marzenie

Sądzę, że jego wygląd to przede wszystkim zasługa wody (dobrej wody, z jeziora) i w takiej ilości, jakiej potrzebuje.