Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

ewsyg 22:31, 27 maj 2023

Przepiękne zdjęcia gór.

Może jodła koreańska do ogrodu.
Muszelka 07:42, 28 maj 2023

Asiu, Makao, Rysko, Patrycjo, Vito, Ewo -> bardzo dziękuję za propozycje. Poczytam o tych drzewach, rozważę które z nich najlepiej wpisze się w tę rabatę.

Wbrew pozorom, trudno wybrać taki "soliter".
Gdy 2 lata temu, w listopadzie ścinane były świerki miałam gotowy pomysł: wiśnia 'Kiku Shidare-Zakura'. Potem zobaczyłam na zdjęciach, jak ogromne jest to drzewo po 10 latach...

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Muszelka 07:54, 28 maj 2023

vita napisał(a)
Pokażę swojego buczka, ale tylko na chwilę. Kupiłam szczepionego na pniu o wys. 1,80. Ma ze trzy lata, trzeba poczekać na rozrośnięcie się korony, ale uważam, że warto.

Piękny ma kolor listków! Rozumiem, że tak wyglądają teraz, wiosną. A masz zdjęcie z jesieni? Kolor fajnie kontrastowałby na tej rabacie. Do połowy sierpnia przeważa na niej biel, potem róż.

U Ciebie jest bogactwo roślin, co myślisz o parocji?
vita 09:33, 28 maj 2023

Parocja! Kiedyś zastanawiałam się nad odmianą 'Vanessa'. Idealne nieduże drzewko, bardziej kolumnowe, kwitnie, ma ciekawe młode liście, przebarwiają się jesienią (bardziej w kolorze bordo), kora się łuszczy podobnie do platana. Nie kupiłam, potrzebuje kwaśnej gleby, rośnie wolno, no i nie dowierzałam, że u mnie przetrwa zimę. Wolno rosnące drzewo, to wolno rosnące, poczekasz piętnaście lat? Można kupić oczywiście dużą parocję, w większych centrach ogrodniczych, nawet kwitnącą, za parę tysięcy
Nie mam fotek jesiennych niestety, ale mogę mieć w tym roku

No i nie zdążyłam usunąć fotek przed cytowaniem, ech
Muszelka 11:04, 28 maj 2023

Twój buczek ma dla mnie idealny kolor liści. Bo nie chciałabym drzewa z typowo bordowymi liścmi. Jakoś źle mi się kojarzy z zielenią miejską, m.in. z bordowymi berberysami, brrrr Takie mam skrzywienie

Ps. A szybciutko zacytowałam Ciebie, żeby mi ten śliczny buczek nie wyparował!

Dzięki!
Muszelka 13:55, 28 maj 2023

Leżę sobie na leżaku i powoli analizuję Wasze propozycje.
Vito, Twój buczek odpada, dorasta do 30m!
vita 13:57, 28 maj 2023

Szczepiony na pniu? Wykluczone
Gruszka_na_w... 14:16, 28 maj 2023

Z drzewkiem za bardzo nie pomogę. Naszła mnie tylko myśl, że jego jesienne przebarwienia powinny się dobrze komponować z kolorem kwiecia hortensji. A może Amanogawa kolumnowa?

Kilka lat temu zachwyciły mnie Twoje górskie zdjęcia i ten zachwyt wciąż trwa.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Muszelka 06:18, 29 maj 2023

vita napisał(a)
Szczepiony na pniu? Wykluczone

Jasne!
Czytałam informacje z katalogu roślin i zafiksowałam się
Muszelka 06:32, 29 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z drzewkiem za bardzo nie pomogę. Naszła mnie tylko myśl, że jego jesienne przebarwienia powinny się dobrze komponować z kolorem kwiecia hortensji. A może Amanogawa kolumnowa?

Kilka lat temu zachwyciły mnie Twoje górskie zdjęcia i ten zachwyt wciąż trwa.

Dzięki, Gruszko, za kolejną kandydatkę. Dołączam amonogawę do castingu!