Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 09:45, 05 cze 2023

Wczoraj zrobiłam tej rabacie zdjęcia od tyłu, od strony warzywnika. Latem rabata jest ukwiecona w biało-różowym kolorze. Rosną na niej głównie bukietówki i róże (białe i w różnych odcieniach różu).

Muszelka 09:49, 05 cze 2023

Latem, od przodu:

Muszelka 09:57, 05 cze 2023

20 szt. 'Betaluxów' (zdjęcia z wczoraj). Maluchy, ale wszystkie dzielnie zaczynają kwiatkować.

Muszelka 11:12, 05 cze 2023

Znalazłam stare zdjęcie ze świerkami. Wiem, ile było zabiegów z ok. 20 m. drzewami. Świerki miały ścięte czubki i były formowane w kształt stożka metodą alpinistyczną.

Domek ma wys. 5m. Chciałabym, aby drzewo urosło do max. 7m., może ciut, ciut wyżej

sylwia_slomc... 11:17, 05 cze 2023

Większość jabłonek rajskich docelowo ma szeroką koronę
Jest wiele puęknych klonów wybarwiających się w Czerwieniec, ale niestety większość rośnie sporo wyżej niż byś chciała. Ale z wysokości można zawsze przyciąć
Klon ussuryjski, klon brandywine, klon ginnala, klon Red sunset. To takie u mnie najczerwieńsze z czerwonych.
Roocika 12:38, 05 cze 2023

Muszelka napisał(a)
Znalazłam stare zdjęcie ze świerkami. Wiem, ile było zabiegów z ok. 20 m. drzewami. Świerki miały ścięte czubki i były formowane w kształt stożka metodą alpinistyczną.

Domek ma wys. 5m. Chciałabym, aby drzewo urosło do max. 7m., może ciut, ciut wyżej

O matko, jaki kolos!

Muszelka 14:24, 05 cze 2023

Sylwio, dziękuję, dopisuję
Muszelka 15:21, 05 cze 2023

Roocika napisał(a)

O matko, jaki kolos!

A dokładnie dwa kolosy. Rosły w odległości ok. 3m. od siebie. Z biegiem lat zrosły się koronami.

Sadzisz krasnoludki, a po kilkunastu latach masz potwory wyhodowane na własnej piersi
Nigdy więcej świerków!
Precz ze świerkami!
Świerki do lasu!

Muszę jednak przyznać, że sporo plusów też miały, m.in. dobrze pod nimi żyło się ogrodówkom (na zdj. jeden krzak starej odm. 'Altona').

Joku 17:06, 05 cze 2023

A jak teraz ogrodówki się mają? Przesadziłaś w inne miejsce?
Skoro już jest tyle propozycji to dodam jeszcze jedną, typu przyjemne z pożytecznym czyli czereśnia . Na pewno 7 m nie przekroczy, są odmiany samopylne czyli nie potrzebują partnera żeby były owoce.
Muszelka 20:13, 05 cze 2023

Jolu, miło, że zajrzałaś do mnie Czereśnię (wieeeeelką, z pysznymi, czarnymi owocami) mieli w ogrodzie moi Rodzice.
Gdy byłam piękna i młoda, wykorzystywałam ją do celów konsumpcyjnych, rekreacyjnych i akrobatycznych
Teraz, gdy jestem trochę mniej piękna i trochę mniej młoda, zależy mi jedynie na doznaniach estetycznych

Ogrodówki wydałam. Zostawiłam jedynie (z sentymentu po moim Tacie) odm. 'Alpengluhen'. Męczy się, ale mam nadzieję, że właśnie to nowoposadzone drzewo da jej upragniony cień.