Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Agatorek 19:14, 03 cze 2023

Muszelka napisał(a)

Ciężka sprawa, główkuję

Na razie mam takie typy:
Jabłoń 'Ola'
Jabłoń 'Royalty'
Buk 'Tricolor'
Głóg pośredni 'Paul's Scarlet'
Magnolia 'Genie'
Parocja 'Bella'

Chciałabym kupić drzewo:
*jak najwyżej szczepione, co najmniej 200 cm.;
*żeby nie chorowało;
*nie przemarzało;
*dorastało do max 7m.;
*nie rozrastało się zbytnio na bok (ale nie kolumnowe) - aby po 10. latach pasowało proporcjonalnie do rabaty, która nie jest zbyt szeroka, a przycinać drzewa nie chcę (jedynie pielęgnacyjnie);
*nie miało ciemnych, bordowych liści;
*miało zgrabną koronę;
*ładnie się przebarwiało;
*mało śmieciło.

Istnieje takie drzewo?

Może ktoś podpowie mi, które z powyższych typów mam od razu skreślić?

Skreśl jablonkę Royalty. Ma ciemno- bordowe liście . Buk Tricolor ma różowo- bordowe liście (są ciemniejsze niż jasniejsze )

Mam u siebie z Twojej listy głoga Pauls scarlett, bardzo lubię czas, kiedy kwitnie. Ale niektórzy go nie polecają, bo czasami choruje. Ja musiałam go mieć .

Magnolie u mnie nie rosną za dobrze .

Wg mnie została Ci tylko Ola i Parocja
Magara 22:28, 03 cze 2023

Muszelko, a myślałaś o ambrowcu???
Większość Twoich wymagań spełnia, no może poza 7 metrami.
Na stronie borysławic podają, że do 10 dorasta:
https://www.boryslawice.com/pl/p/Ambrowiec-amerykanski-Liquidambar/312

To piękne drzewo, ładnie/zgrabnie rośnie, przyrosty w okolicach 30-50 cm rocznie (przynajmniej u mnie), od początku za radą Toszki golę mu nogi, szczepiony nie był, kolory piękne jesienią
Muszelka 09:31, 04 cze 2023

Agatorek napisał(a)

Skreśl jablonkę Royalty. Ma ciemno- bordowe liście . Buk Tricolor ma różowo- bordowe liście (są ciemniejsze niż jasniejsze )

Mam u siebie z Twojej listy głoga Pauls scarlett, bardzo lubię czas, kiedy kwitnie. Ale niektórzy go nie polecają, bo czasami choruje. Ja musiałam go mieć .

Magnolie u mnie nie rosną za dobrze .

Wg mnie została Ci tylko Ola i Parocja

Topnieje moja lista...
Dzięki, Agatorku ♡
Muszelka 09:33, 04 cze 2023

Magara napisał(a)
Muszelko, a myślałaś o ambrowcu???
Większość Twoich wymagań spełnia, no może poza 7 metrami.
Na stronie borysławic podają, że do 10 dorasta:
https://www.boryslawice.com/pl/p/Ambrowiec-amerykanski-Liquidambar/312

To piękne drzewo, ładnie/zgrabnie rośnie, przyrosty w okolicach 30-50 cm rocznie (przynajmniej u mnie), od początku za radą Toszki golę mu nogi, szczepiony nie był, kolory piękne jesienią

W przyrodzie nie ma pustki! Coś ubywa, coś przybywa
Dzięki! Dopisuję ambrowca!
Muszelka 09:45, 04 cze 2023

Teraz tak sobie patrzę z tarasu na tę rabatę i myślę, że dobrze, gdyby to poszukiwane drzewo miało czerwonawe liście.

Mam przy obwódce czerwone żurawki i bardzo fajnie odcinają się od różnych odcieni zieleni i żółci mojego listowia...
Żeby ten bordowy chciał być czerwonawy
Patrycja_KG_Lu 13:30, 04 cze 2023

Muszelka napisał(a)
Teraz tak sobie patrzę z tarasu na tę rabatę i myślę, że dobrze, gdyby to poszukiwane drzewo miało czerwonawe liście.

Mam przy obwódce czerwone żurawki i bardzo fajnie odcinają się od różnych odcieni zieleni i żółci mojego listowia...
Żeby ten bordowy chciał być czerwonawy

Klon o czerwonych liściach? Szczepiony, żeby nie był za duży?

Edit: Ten tutaj świeci na czerwono, ale rośnie wolno raczej. https://www.ogrodowisko.pl/watek/5337-podwojna-natura-blizniaka-w-ogrodzie?page=261
Muszelka 09:02, 05 cze 2023

Patrycjo, dziękuję. Piękny! Poczytałam o tym klonie. Jedyny problem z nim to możliwość przemarzania. Niby nadaje się do strefy 6b, a mój obszar do niej należy.
Istnieje jednak obawa, że gdy np. drzewo ładnie rozrośnie się, a nadejdą bardzo niskie temperatury (co parę lat takie zimy występują) i... Dziadek Mróz ukradnie mi klona...
Roocika 09:32, 05 cze 2023

Głoga bym odrzuciłą, obserwuję w u mnie w mieście- latem są bardzo brzydkie, takie drapaki, tracą liście- chyba są wrażliwe na suszę? Albo to ten grzyb, co pisze Aga.
Jabłonka Ola jest ładna, zobacz u Hani Gruszki
A do listy bym chyba dopisała Platana Alpens Globe. Ma go Magleska i Olciamanolcia (chyba, jak nie pomieszałam). Platany maja dość duże liście- to może być problem jeżeli chodzi o sprzątanie- trzeba je usunąć pozimie, bo nie bardzo się rozkładają Nie trzeba ich generalnie przycinać ale co kilka lat można je odmłodzić jak się uzna, że za duże, bo świetnie znoszą cięcie. Minusem może być cena, za wysoko szczepione drzewo będzie trzeba więcej zapłacić.

Co do ambrowca to bym sobie darowała, one lubią marznąć- późno puszczają liście- nawet koniec maja.

Magnolie to raczej wrażliwe na mrozy.
A parocje to od niedawna jest popularna więc w sumie nie wiadomo jak z nią będzie. Za parę lat może się okazać, że niepolecana

Edit. Buki są piękne, dość wolno rosną ale chyba docelowo i tak Tricolor będzie większy niż zakładasz
Roocika 09:39, 05 cze 2023

AAA doczytałam o czerwonych liściach Ja w zastępstwie czerwonolistnych drzew kupiłam sobie na bramową czeremchę colorata , szczepioną Dopiero ją posadziłam jesienią więc nie wiem jak będzie dalej wyglądać ale jak kwitła to pięknie wyglądała. Teraz ma takie zielono- czerwone liście. Tyle, że dorasta do 10 m.
Muszelka 09:39, 05 cze 2023

Ale zwroty akcji! Bardzo dziękuję, doświadczenie innych, to najlepszy doradca Zaraz poczytam o platanie. Cena mnie nie odstrasza. Potrzebuję jedno, ładne drzewo, więc wysupłam na nie kasę ze skarpety
Dotąd nie myślałam w ogóle o platanie, bo kojarzy mi się z ogromnym drzewem (w Poznaniu platany rosną w pobliżu Opery).