Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 01:41, 12 cze 2023

Pierwszy, tegoroczny kwiat 'Kard. Wyszyński'.

Kasya 05:34, 12 cze 2023

Muszelka napisał(a)

Kasiu, nie mam lipy, ale tak, jakbym ją miała Rośnie przed moim ogrodzeniem i jest własnością ROD.

Zagląda mi do ogródka (ma kilkumetrową koronę), rozsiewa piękny zapach (latem) oraz tysiące listków (na jesieni). Ma ok. 15 m. wysokości. Daje cień ogrodówkom i hostom, które posadziłam na przedpłociu.

Super
A czy jest w jakiś sposób uciążliwa ?
vita 09:08, 12 cze 2023

Muszelka napisał(a)
Pomidorom bardzo spodobały się upały. Ruszyły z kopyta.

Mistrzowska uprawa pomidorów, korzystałam z Twoich wskazówek przy sadzeniu
Dyskusja na temat drzewka trwa, ciekawa jestem na co się w końcu zdecydujesz?
Muszelka 11:49, 12 cze 2023

Kasya napisał(a)

Super
A czy jest w jakiś sposób uciążliwa ?

Właściwie nie potrafię wymyślić żadnego minusu...

Gdybym miała ogromny ogród, to posadziłabym w nim lipę. Całkowicie bezobsługowe, dostojne drzewo, z przepiękną koroną.

Mam wrażenie, że długo kwitnie (w tym roku bardziej zwrócę na to uwagę). Zapach, który wówczas rozsiewa jest cudowny. I w dzień i w nocy. Zawsze śpimy przy otwartym oknie... ach...

Na przedwiośniu wygrabiam spod niej liście i wrzucam do kompostu. Są wówczas prawie zupełnie rozłożone.

Bywają lata, że gromadzą się w jej pobliżu tzw. "tramwajarze" (kowale bezskrzydłe). Ale w niczym mi to nie przeszkadza
W tym roku jeszcze żadnego nie widziałam.
Muszelka 12:01, 12 cze 2023

vita napisał(a)

Mistrzowska uprawa pomidorów, korzystałam z Twoich wskazówek przy sadzeniu
Dyskusja na temat drzewka trwa, ciekawa jestem na co się w końcu zdecydujesz?

Do tej pory tylko je podlewałam. Dzisiaj właśnie planuję trochę je ogarnąć. Dać im popiołu, od dołu usunąć listki, podsypać ziemią kompostową (taką jeszcze ruszającą się, z dżdżownicami), rozstawić donice - dać pomidorkom trochę powietrza.

O drzewo nie pytaj! Głowa mała!
Przy szperaniu w necie wynajduję najrożniejsze kwiatki , np. wierzba palmowa, kruszyna, perukowiec, dereń...
Na chwilę obecną koszulkę lidera/ liderki ma parocja
Gruszka_na_w... 13:38, 12 cze 2023

Czytam, że strategiczna decyzja jeszcze nie zapadła.
Parocja bardzo wolno przyrasta. Trzeba by nabyć spory egzemplarz, żeby jej hortensje nie zagłuszyły. Mnie też wodziła na pokuszenie.
U mnie też pomidory wreszcie ruszyły. Pomogły ciepłe noce. Temperatury poniżej 10 stopni mocno je stopowały.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Muszelka 00:58, 13 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Czytam, że strategiczna decyzja jeszcze nie zapadła.
Parocja bardzo wolno przyrasta. Trzeba by nabyć spory egzemplarz, żeby jej hortensje nie zagłuszyły. Mnie też wodziła na pokuszenie.

Tak, chcę kupić duże, kilkuletnie drzewo. A jakiego ono będzie gatunku, to na razie wielka niewiadoma

Muszelka 01:11, 13 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie też pomidory wreszcie ruszyły. Pomogły ciepłe noce. Temperatury poniżej 10 stopni mocno je stopowały.

Ponoć od jutra zaczyna się deszczowy tydzień. Ogarnęłam pomidory.

Muszelka 01:24, 13 cze 2023

Wiąz 'Geisha'.
Bardzo go lubię. To właśnie na nim ulokowali się malutcy panowie. Radość dzieciaków odkrywających ich istnienie na drzewku - bezcenna

Muszelka 01:35, 13 cze 2023

Zaczynają cieszyć róże.

Wprawne oko wypatrzy na zdjęciu pień po ściętym świerku.