Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 17:57, 28 lip 2023

Ewa777 napisał(a)
Podziwiam eksperymenty z hortensjami na pniu i kibicuję
Widok na rabatę hortensjową cudowny Pięknie Ci kwitna hortensje. Moje dopiero zaczynają.

Dziękuję, Ewciu. A ja dotąd sądziłam, że hortensje szybciej kwitną na Pomorzu.
Makao 18:28, 28 lip 2023

Te hortensje Fraise Melba to w słońcu dadzą radę?
Muszelka 18:47, 28 lip 2023

anabuko1 napisał(a)

Waw.
Ależ fantastyczny widok.
Nigdy nie sądziłam tych supertuni.
A ile sztuk tam posadziłas ??
Oczywiście zasilasz czymś specjalnym ??
No i donica 80 l- imponująca

Aniu, jak raz posadzisz supertunie, to już będziesz je sadziła co roku
W donicy jest 1 szt. W maju była maleńką sadzoneczką w doniczce P9.
Tak, zasilam, kilka razy w tygodniu - nawozem Planton S. Supertunie to bardzo żarłoczne kwiaty.

Edit: Poszłam zmierzyć - szerokość bukietu prawie 170 cm.

Muszelka 18:50, 28 lip 2023

Makao napisał(a)
Te hortensje Fraise Melba to w słońcu dadzą radę?

One właśnie są na słoneczne stanowiska. Najpiękniej wówczas wybarwiają się i mają ogromne kwiatostany.
Makao 18:54, 28 lip 2023

No dobra a jak im dołek przygotowujesz?
Muszelka 19:19, 28 lip 2023

Wszystko sadzę w ziemię kompostową. Hortkom dorzucam trochę kwaśnej. Raz w sezonie dostają nawóz dedykowany dla nich (gdy zaczynają zawiązywać kwiatostany). Nie żałuję im wody, choć z wszystkich gatunków hortensji, one najmniej jej potrzebują.

Aniu, zobacz zdjęcie 'Fraise Melba' u mojej latorośli. Posadziła szpaler przed warzywnikiem. Oni mają piach, sadzili tak, jak ja - w ziemię kompostową.

W marcu 2022 r. te hortki były patyczkami. Mają więc w tej chwili ponad rok. Nie są wysokie, sięgają tak mniej więcej do połowy mojego uda (zdj. z 25 lipca). Rosną na patelni. Mają słońce od świtu do zmierzchu.

Muszelka 19:30, 28 lip 2023

Kasya napisał(a)
A fraise melba juz kwitną ?

Tak, u mnie są jeszcze w limonkowo-białej szacie, natomiast u córek zaczynają się różowić (rosną na bardziej słonecznych stanowiskach). Mieszkamy w zach. Polsce.

Tak wyglądają u mnie (kwiatostan na pierwszym planie).

Muszelka 19:50, 28 lip 2023

anabuko1 napisał(a)
Czytam uważnie o twoich ukorzeianych hortkach.
Bardzo ciekawy sposób . Moze i ja tak spróbuję.

Witaj w klubie! Próbuj! Będę trzymać kciuki!
Makao 20:32, 28 lip 2023

Muszelka napisał(a)
Wszystko sadzę w ziemię kompostową. Hortkom dorzucam trochę kwaśnej. Raz w sezonie dostają nawóz dedykowany dla nich (gdy zaczynają zawiązywać kwiatostany). Nie żałuję im wody, choć z wszystkich gatunków hortensji, one najmniej jej potrzebują.

Aniu, zobacz zdjęcie 'Fraise Melba' u mojej latorośli. Posadziła szpaler przed warzywnikiem. Oni mają piach, sadzili tak, jak ja - w ziemię kompostową.

W marcu 2022 r. te hortki były patyczkami. Mają więc w tej chwili ponad rok. Nie są wysokie, sięgają tak mniej więcej do połowy mojego uda (zdj. z 25 lipca). Rosną na patelni. Mają słońce od świtu do zmierzchu.

Znam te szpalery tej hortki. Nie raz je pokazywałaś dlatego do Ciebie przyszłam się rozeznać w temacie. Dajesz sam kompost i z niczym nie mieszasz?

A kompost kupujesz czy masz swój?
Muszelka 20:48, 28 lip 2023

Mam swój. Wykopuję dołek, wrzucam ziemię kompostową (często niezupełnie przerobioną, z dżdżownicami), wsadzam roślinę i przy zakopywaniu używam ziemi, z której wykopałam dołek.

Kwasolubom dodaję kwaśnej ziemi, natomiast lubiącym zasadową glebę - popiół z kominka.

Moje warzywa rosną wyłącznie w ziemi kompostowej, bardzo dobrze plonują i nie chorują.