Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

April 20:50, 28 lip 2023

Ale tuńki masz faktycznie super Nie ma to jak słońce w ogrodzie. No i hortensje podziwiam. Masz rękę do kwiatów, szacun
Makao 21:08, 28 lip 2023

Moja ziemia kompostowa jest za słaba i za sucha. W tym roku dopiero zaczęłam wzbogacać go gnojówkami.
Muszelka 23:05, 28 lip 2023

Makao napisał(a)
Moja ziemia kompostowa jest za słaba i za sucha. W tym roku dopiero zaczęłam wzbogacać go gnojówkami.

My codziennie zanosimy dżdżownicom mnóstwo organicznych odpadków z kuchni i one z zasady są mokre. Właściwie wylewamy je z wiaderka do kompostu, a nie wysypujemy. Bo w tych resztkach kuchennych znajdują się np. wszystkie pozostawione płyny ze szklanek np. niedopite herbaty, kawy, woda po kwaszonych ogórkach, gotowaniu jajek,  itp.

Najwięcej gniazd z dzieciakami dżdżownic jest w resztkach kuchennych, podartych kartonach, wytłoczkach po jajkach, białych serwetkach, rolkach po papierze toaletowym itp.

Jeśli bardzo długo jest susza, to podlewamy pryzmę, żeby była lekko wilgotna.

Materię z ogrodu mieszamy z kuchenną. Im  bardziej jest różnorodna, tym bardziej  jest  wartościowa dla gleby/roślin.

Wiesz, my do dżdżownic mamy bardzo ciepły stosunek   Po prostu codziennie "karmimy je" (podobnie, jak karmimy kota czy psa)

Często myślę o kompoście, jak o ogrodowym cudzie... wrzucam odpady, a wyciągam pachnącą, żyzną ziemię...
Muszelka 00:26, 29 lip 2023

April napisał(a)
Ale tuńki masz faktycznie super Nie ma to jak słońce w ogrodzie. No i hortensje podziwiam. Masz rękę do kwiatów, szacun

Dzięki Jakoś tak, same rosną

April 05:19, 29 lip 2023

Jakie fajne ujęcie, jak obraz
GingerO 08:28, 29 lip 2023

Pięknie piszesz o tym karmieniu kompostu. Kupiliśmy taki zamykany, plastikowy kompostownik. W nim raczej zachodzą nieco inne procesy. Nie wiem za bardzo jak o niego dbać. Nic tam nie mieszam. Wrzucam też resztki warzyw z kuchni. Czy w takim trzeba dolewać wodę, czy raczej nie? Czy ktoś może doradzić?
Kordina 10:18, 29 lip 2023

April napisał(a)
Jakie fajne ujęcie, jak obraz

To samo chciałam napisać, cudnie jest
Muszelka 08:23, 30 lip 2023

Aprilku, Bożenko -> ale macie fajne spojrzenie A to jest banalne przejście z części gospodarczej
Muszelka 08:53, 30 lip 2023

GingerO napisał(a)
Pięknie piszesz o tym karmieniu kompostu. Kupiliśmy taki zamykany, plastikowy kompostownik. W nim raczej zachodzą nieco inne procesy. Nie wiem za bardzo jak o niego dbać. Nic tam nie mieszam. Wrzucam też resztki warzyw z kuchni. Czy w takim trzeba dolewać wodę, czy raczej nie? Czy ktoś może doradzić?

Olu, na forum jest osobny wątek poświęcony kompostowaniu. Może tam znajdziesz wskazówki, jak korzystać z plastikowego kompostownika.

A dlaczego nie macie normalnego kompostownika? Przecież on nie zabiera dużo miejsca, jest bardzo wygodny w użytkowaniu, no i dostarcza gotowe, najbardziej wartościowe i przyswajalne jedzonko dla roślin.

Nasz kompostownik zrobiliśmy w kilka godzin. Ma wymiary 200 cm x 200 cm, usytuowany jest w rogu działki. Od strony ogrodu osłonięty jest pergolą, na której rośnie minikiwi. Na nasze potrzeby ta wielkość kompostownika jest idealna (działka 440 m2).

Głównymi lokatorami kompostownika są dżdżownice, również kalifornijskie.
Kupiliśmy je parę lat temu, bez problemu przeżywają zimy (kilka ostatnich lat zimy były stosunkowo ciepłe, może dlatego nie giną?)

Dobre jedzenie jest podstawą zdrowia i wigoru, także roślin. Moim zdaniem, kompostownik to jeden z najważniejszych elementów ogrodu

Muszelka 09:06, 30 lip 2023

Do dzisiaj przechowałam ulotkę, która została dołączona do przesyłki z dżdżownicami kalifornijskimi. Tekst na ulotce ujął mnie nie tylko informacjami na temat ich hodowli, ale również humorystycznym stylem i wyczuwalnym, ciepłym stosunkiem do tych stworzonek.