Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Mary 08:52, 07 mar 2018

Muszelka napisał(a)
Przepis na pyszny, zdrowy chleb (zawsze wychodzi!)

Składniki na jedną keksówkę:

1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki ziaren złotego siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów
1,5 szklanki płatków owsianych
6 łyżek zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka mąki z wiesiołka
1 łyżka mąki arachidowej
2 łyżki łupin babki jajowatej (bardzo ważny składnik, który łączy!)
2 płaskie łyżeczki soli jodowanej
2 szklanki letniej wody
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (można użyć np. oliwy z oliwek)
1 łyżka miodu (można użyć np. syropu z agawy)
Bakalie: np. kilka suszonych śliwek, żurawina, orzechy nerkowca, pestki dyni, rodzynki, suszone morele, amarantus, sezam… (co kto lubi)

Przygotowanie (czas ok. 3 min.):

1. Wszystkie suche składniki wrzucić do miski, wymieszać. Do małego garnka wlać: wodę, miód i rozpuszczony olej kokosowy. Następnie płynne składniki wlać do miski ze suchymi i wymieszać. Odstawić aż do wchłonięcia płynów (kilka minut). Włączyć piekarnik - rozgrzać do 185 stopni.

2. Keksówkę cienko posmarować olejem kokosowym (lub innym tłuszczem) i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez ok. 60 minut. Chleb wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 60 min. do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do całkowitego wystudzenia. Kroić cienkim i ostrym nożem.

Smacznego!

Przeczytałam 3 razy szukając w przepisie mąki i drożdży czy jakiegoś innego środka spulchniające go... Bardzo jestem ciekawa jak ten chlebek wygląda.
Przez zimę piekłam chleb na zakwasie 2-3 razy w tygodniu. Ale to się lada chwila skończy wraz z sezonem grzewczym. Więc Twój przepis na chleb chętnie wykorzystam.
jolanka 09:16, 07 mar 2018

Mary napisał(a)

Przeczytałam 3 razy szukając w przepisie mąki i drożdży czy jakiegoś innego środka spulchniające go... Bardzo jestem ciekawa jak ten chlebek wygląda.
Przez zimę piekłam chleb na zakwasie 2-3 razy w tygodniu. Ale to się lada chwila skończy wraz z sezonem grzewczym. Więc Twój przepis na chleb chętnie wykorzystam.

A dlaczego ma się skończyć wraz z sezonem grzewczym? Ja piekę od wielu lat o każdej porze roku Świetnie rośnie np w lodówce
Ewa777 11:29, 07 mar 2018

Ale sypnęłaś wiedzą! Wszystko sobie zanotowałam - i przepisy na roztwory roślinne, i na gnojówkę, i na nalewkę A także informacje o filtrach na aparat Dzięki
Kojak 12:17, 07 mar 2018

Nasza Muszelka to człowiek renesansu: podróżnik, fotograf, dietetyk, plastyk,ogrodnik... za pominięte przepraszam
ElzbietaFranka 12:34, 07 mar 2018

Muszelka napisał(a)
Elu, Ty prawie jak Sherlock Holmes
Powiem tak: uczelnia mieści się dokładnie przy ul. Szczęśliwickiej. Szczęśliwie funkcjonuje i rozwija się od 95 lat! To jedyna taka uczelnia w Polsce, a nawet w Europie

Odnośnie Sherlocka zawsze jakoś mnie pociągało wyjaśnianie nawet małych spraw których nie byłam pewna. Bardzo lubię kryminały i domyślam się ich zakończenia główka pracuje.

Nauka nie poszła na marne wszystko wiesz wszystko umiesz od chleba, nalewek, gór, ogrodu itd.

Pozdrawiam Muszelka
Mary 15:39, 07 mar 2018

jolanka napisał(a)

A dlaczego ma się skończyć wraz z sezonem grzewczym? Ja piekę od wielu lat o każdej porze roku Świetnie rośnie np w lodówce

Masz na myśli zakwas czy chleb, Jolu?
Muszelka 18:59, 07 mar 2018

Mary napisał(a)

Przeczytałam 3 razy szukając w przepisie mąki i drożdży czy jakiegoś innego środka spulchniające go...

W przepisie jest mąka - stanowi ją zmielone siemię lniane (6 łyżek) oraz po 1. łyżce mąki z wiesiołka i mąki arachidowej.
Uproszczając przepis można też zamiast mąki z wiesiołka i mąki arachidowej dodać 8 łyżek zmielonego siemienia lnianego.
Ten chleb nazywa się inaczej "chlebem życia", "chlebem z ziaren".

Do jego wypieku nie potrzeba żadnych składników spulchniających. Chleb nie jest ani zbity, ani kruchy. Bardzo dobrze się kroi. Długo pozostaje świeży.

Muszelka 19:06, 07 mar 2018

Ewo -> Fajnie, że w czymś mogłam pomóc

Kojak -> Aleś mnie rozbawił!

Elu -> Uściski!
asiak 19:22, 07 mar 2018

Muszelko, a siejesz ogórki na gruncie? Jeśli tak, to jaką odmianę polecasz?
Mary 22:36, 07 mar 2018

Muszelka napisał(a)

W przepisie jest mąka - stanowi ją zmielone siemię lniane (6 łyżek) oraz po 1. łyżce mąki z wiesiołka i mąki arachidowej.
Uproszczając przepis można też zamiast mąki z wiesiołka i mąki arachidowej dodać 8 łyżek zmielonego siemienia lnianego.
Ten chleb nazywa się inaczej "chlebem życia", "chlebem z ziaren".

Do jego wypieku nie potrzeba żadnych składników spulchniających. Chleb nie jest ani zbity, ani kruchy. Bardzo dobrze się kroi. Długo pozostaje świeży.

Te 8 łyżek to pominęłam... To tyle co nic.
Szklanek szukałam....

Muszelko. Czy możesz mi podpowiedzieć, gdzie kupić składniki na ten chleb?