Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Anda 16:56, 06 mar 2018

Muszelka napisał(a)

Oliwko, Ty masz aparat cyfrowy, czy analog?

Jeśli cyfrowy, to filtr UV jest zbyteczny. Wpływa nawet niekorzystnie na jakość zdjęć. Niżej wyjaśnię dlaczego.

Zadaniem filtru UV jest hamowanie wpadania szkodliwych dla materiału światłoczułego promieni ultrafioletowych (czyli ma działanie ochronne dla klasycznych filmów na rolce). Powinno się go stosować w aparatach analogowych podczas fotografowania na otwartej powierzchni, powyżej wysokości 1500 m n.p.m. (promieniowanie ultrafioletowe jest tam na tyle wysokie, że może oddziaływać na film).

W przypadku fotografii cyfrowej – filtry UV nie mają żadnego pozytywnego wpływu na generowany obraz, lecz mogą mieć negatywny. Szkło o niskim współczynniku przepuszczalności światła może źle wpływać na ostrość obrazu oraz obniżać wartość ekspozycji (EV).

Sama święta prawda
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Alicja169 17:14, 06 mar 2018

Ale się wzbogaciłam w informacje w dziedzinie ekologicznej ochrony roślin i nie tylko Super wiedza
oliwka 17:40, 06 mar 2018

Anda napisał(a)

Sama święta prawda

Dziewczyny - koncze dyskusję, nic więcej nie czytam, ufam wam: fachowcom i praktykom
asiak 18:34, 06 mar 2018

Wszystko pięknie już wydrukowałam
Dziękuję Muszelko
asiak 18:36, 06 mar 2018

Dubelek
To buziaki prześlę
Muszelka 22:30, 06 mar 2018

Oliwko, zajrzyj do skrzynki.

A ja na razie wysiałam tylko paprykę (1 marca). Głucha cisza, nawet czubka nosa z ziemi nie wytknęła.

Pozdrawiam!
Muszelka 22:43, 06 mar 2018

asiak napisał(a)
Muszelko a masz jakiś przepis na chlebek ale z mniejsza ilością składników, taki prosty. Nie chcę kupować tylu składników, bo nie wiem czy mi posmakuje

Asiu, możesz zmienić ilość mąki zmielonego siemienia lnianego - dodać 8 łyżek.
Rezygnujesz wówczas z dodania 1 łyżki mąki z wiesiołka i 1 łyżki mąki arachidowej. Zamieniasz je po prostu na dodatkowe 2 łyżki z siemienia lnianego (6+2).

Muszelka 22:45, 06 mar 2018

Ando, Alicjo -> dzięki za zainteresowanie.
Muszelka 06:55, 07 mar 2018

asiak napisał(a)
Muszelko a masz jakiś przepis na chlebek ale z mniejsza ilością składników, taki prosty. Nie chcę kupować tylu składników, bo nie wiem czy mi posmakuje

Asiu, jeszcze odnośnie składników do wypieku chleba... nawet jeśli kupisz te składniki i upieczesz pierwszy chleb, który Ci nie zasmakuje (w co wątpię) , to każdy z tych składników możesz wykorzystać w swojej kuchni. Ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane, bakalie na co dzień zjadam rano w mussli na pierwsze śniadanie (właśnie zajadam "owsiankę" pisząc do Ciebie). Olej kokosowy użyjesz w kuchni (jest to jeden z najzdrowszych olejów), o miodzie nie piszę, bo wiadomo.

Łupinki babki jajowatej również warto mieć zawsze w kuchni, bo to prawie 100 % błonnik. Mam w słoiczku babkę jajowatą wymieszaną z ziarnami babki płesznik. Razem te ziarna tworzą tzw. błonnik witalny. Często dodaję go np. do jogurtu (łyżeczkę), gdy robię klopsiki (zamiast jajka - błonnik ma właściwości żelujące, łączące), itp.

Wpisz w google wyrażenie "błonnik witalny" i poczytaj. Ogrom pozytywnych działań dla organizmu!
I tu uwaga: nie warto kupować gotowego w paczuszkach "błonnika witalnego" (w necie, w sklepach zielarskich). Przebicie cenowe jest najczęściej tysiąckrotne!

Dobrego dnia życzę!
Muszelka 07:06, 07 mar 2018

I jeszcze coś
Olej kokosowy lepiej kupić bezzapachowy (są i pachnące kokosem). Przy bezzapachowym są po prostu większe możliwości wykorzystania w kuchni