Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 10:36, 06 mar 2018

Krakus napisał(a)

dzięki za super przepisy na roślinki ale z tego powyżej tez skorzystam
ważne tylko żeby zbierać bez z czystych miejsc...
bardzo dobra dla człowieka roślina ale chłonie metale cięzkie więc zbieranie w miastach odpada...
zastanawiam się nad gnojówką bo mam w okolicy sporo bzu ale nie wiem czy roślinom nie zaszkodzę jak zrobię z okolicznych roślinek...

Tak, Krakusie, to standard - zawsze trzeba zbierać zielsko (nawet na gnojówkę) z miejsc oddalonych od cywilizacji
Kojak 12:53, 06 mar 2018

Muszelko przepis na nalewkę z kwiatów bzu czarnego testujemy już od kilku lat i jest to oprócz wiśniówki,oraz dereniówki najlepsza moim zdaniem nalewka. Ma tylko jedną zasadniczą wadę: ile by jej się nie zrobiło zawsze jest jej za mało... Miłej degustacji.
Milka 13:02, 06 mar 2018

Same dobre rzeczy polecasz, swoj chleb musi byc pyszny
oliwka 15:08, 06 mar 2018

Ja mam bez na wsi. Wrotycz i pokrzywę również. Za piołunem muszę się rozejrzeć.
Ja mam zawsze założona oslone na obiektyw
Co jest niewygodne. Nie da rady kręcić tym wichajstrem
Chyba jednak częściej mam założony filtr UV.musze dokupić połówkę bp u mnie właśnie na balkonie jest za duży kontrast.
Muszelka 15:50, 06 mar 2018

oliwka napisał(a)

Chyba jednak częściej mam założony filtr UV.musze dokupić połówkę bp u mnie właśnie na balkonie jest za duży kontrast.

Oliwko, Ty masz aparat cyfrowy, czy analog?

Jeśli cyfrowy, to filtr UV jest zbyteczny. Wpływa nawet niekorzystnie na jakość zdjęć. Niżej wyjaśnię dlaczego.

Zadaniem filtru UV jest hamowanie wpadania szkodliwych dla materiału światłoczułego promieni ultrafioletowych (czyli ma działanie ochronne dla klasycznych filmów na rolce). Powinno się go stosować w aparatach analogowych podczas fotografowania na otwartej powierzchni, powyżej wysokości 1500 m n.p.m. (promieniowanie ultrafioletowe jest tam na tyle wysokie, że może oddziaływać na film).

W przypadku fotografii cyfrowej – filtry UV nie mają żadnego pozytywnego wpływu na generowany obraz, lecz mogą mieć negatywny. Szkło o niskim współczynniku przepuszczalności światła może źle wpływać na ostrość obrazu oraz obniżać wartość ekspozycji (EV).

Muszelka 15:54, 06 mar 2018

Kojak napisał(a)
Muszelko przepis na nalewkę z kwiatów bzu czarnego testujemy już od kilku lat i jest to oprócz wiśniówki,oraz dereniówki najlepsza moim zdaniem nalewka. Ma tylko jedną zasadniczą wadę: ile by jej się nie zrobiło zawsze jest jej za mało... Miłej degustacji.

Powiem tak: wiśniówkę jeszcze degustuję, a nalewkę z kwiatu czarnego bzu już tylko wspominam

Oby do maja!
Muszelka 15:58, 06 mar 2018

Milka napisał(a)
Same dobre rzeczy polecasz, swoj chleb musi byc pyszny

A co tam, wstawię przepis... może ktoś skorzysta.
Chleb jest zdrowy, pyszny, syty. No, i praca przy nim żadna
Składniki do jego wypieku wyglądają przerażająco, ale tylko wyglądają. My zamawiamy je w necie, w jednym miejscu, od razu większą ilość i po sprawie
Muszelka 16:01, 06 mar 2018

Przepis na pyszny, zdrowy chleb (zawsze wychodzi!)

Składniki na jedną keksówkę:

1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki ziaren złotego siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów
1,5 szklanki płatków owsianych
6 łyżek zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka mąki z wiesiołka
1 łyżka mąki arachidowej
2 łyżki łupin babki jajowatej (bardzo ważny składnik, który łączy!)
2 płaskie łyżeczki soli jodowanej
2 szklanki letniej wody
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (można użyć np. oliwy z oliwek)
1 łyżka miodu (można użyć np. syropu z agawy)
Bakalie: np. kilka suszonych śliwek, żurawina, orzechy nerkowca, pestki dyni, rodzynki, suszone morele, amarantus, sezam… (co kto lubi)

Przygotowanie (czas ok. 3 min.):

1. Wszystkie suche składniki wrzucić do miski, wymieszać. Do małego garnka wlać: wodę, miód i rozpuszczony olej kokosowy. Następnie płynne składniki wlać do miski ze suchymi i wymieszać. Odstawić aż do wchłonięcia płynów (kilka minut). Włączyć piekarnik - rozgrzać do 185 stopni.

2. Keksówkę cienko posmarować olejem kokosowym (lub innym tłuszczem) i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez ok. 60 minut. Chleb wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 60 min. do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do całkowitego wystudzenia. Kroić cienkim i ostrym nożem.

Smacznego!
oliwka 16:12, 06 mar 2018

Muszelka napisał(a)

Oliwko, Ty masz aparat cyfrowy, czy analog?

Jeśli cyfrowy, to filtr UV jest zbyteczny. Wpływa nawet niekorzystnie na jakość zdjęć. Niżej wyjaśnię dlaczego.

Zadaniem filtru UV jest hamowanie wpadania szkodliwych dla materiału światłoczułego promieni ultrafioletowych (czyli ma działanie ochronne dla klasycznych filmów na rolce). Powinno się go stosować w aparatach analogowych podczas fotografowania na otwartej powierzchni, powyżej wysokości 1500 m n.p.m. (promieniowanie ultrafioletowe jest tam na tyle wysokie, że może oddziaływać na film).

W przypadku fotografii cyfrowej – filtry UV nie mają żadnego pozytywnego wpływu na generowany obraz, lecz mogą mieć negatywny. Szkło o niskim współczynniku przepuszczalności światła może źle wpływać na ostrość obrazu oraz obniżać wartość ekspozycji (EV).

Muszelko ja mam lustrzankę cyfrową. Pierwszy raz spotykam się z taką opinią. Jestem amatorem więc nie upieram sie i poczytam potem
Ja też nie lubię tracić czasu, ale za chleb już więcej się nie zabiorę. Chciałabym miec swój własny zakwas, a na to nie mam siły i czasu - za dużo pracuję

asiak 16:13, 06 mar 2018

Muszelko, jaka Ty mądra jesteś
Czy te mydło potasowe z czosnkiem to jest w płynie? Gdzie je kupujesz?