Muszelko tak jak Anka napisała jesteś wielka !!!!! I bardzo dziękuję za opis mechanizm walki drożdże z grzybami. Ja już tak mam ze jeśli ktoś mi powie na czym polega działanie to zaczynam to stosować. Na pewno wypróbuję roztwór drozdzowy. Spróbuję też inne twoje przepisy. Zapisze wszystkie w zeszyciku żeby mi nie uciekło.
Masz rację z filtrami. Jedynie co bym dodała to filtr polaryzacyjny trzeba obracać żeby odpowiednio zmieniła się płaszczyzna padającego światła. Czy jakkolwiek się to nazywa. Czy ty nie masz problemu z wygodnym przekręcaniem filtrów w swoim aparacie.
Mam od siostry syrop z bzu na kaszel nalewki jeszcze chyba nie robiła. Dla mnie to wyższa szkoła jazdy
Pozdrawiam serdecznie
dzięki za super przepisy na roślinki ale z tego powyżej tez skorzystam
ważne tylko żeby zbierać bez z czystych miejsc...
bardzo dobra dla człowieka roślina ale chłonie metale cięzkie więc zbieranie w miastach odpada...
zastanawiam się nad gnojówką bo mam w okolicy sporo bzu ale nie wiem czy roślinom nie zaszkodzę jak zrobię z okolicznych roślinek...
Soki robiłam, nalewkę napewno w tym sezonie wypróbuję.
Filtry są tylko do sprzętu z wymienną optyką? Czy na innych też jest możliwość zamontowania?
Nie mam problemu z przekręcaniem filtrów. Może u Ciebie jakaś drobinka piasku na gwincie hamuje?
Dla zainteresowanych - w Wikipedii jest b. prosto wytłumaczone działanie polara, można obejrzeć przykładowe zdjęcia bez użycia i z użyciem tego filtra. https://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_polaryzacyjny
Oliwko, to żadna wyższa szkoła jazdy. Przepis tylko "na papierze" tak poważnie wygląda. W rzeczywistości to naprawdę niewiele pracy.
Wiesz, ja jestem bardzo szybką osóbką. W ciągu dnia wykonuję dziesiątki najróżniejszych aktywności. I zawsze kieruję się mottem: "tak robić, żeby się nie narobić"
Jestem niezwykle praktyczna Taką już mam urodę
Zgadnij, np. ile czasu poświęcam na upieczenie chleba?... Dwie, góra trzy minuty
Można zamontować na tych obiektywach, które mają gwint. Jeśli nie ma odpowiedniej średnicy, to można kupić przejściówkę (koszt ok. 7-10 zł).
Polecam markę B+W bo jest rewelacyjna. Ich filtry są b. drogie, ale to naprawdę z pożytkiem dla fotografii wydane złotówki.
Ważne też, by kupić tzw. "slimy", czyli z cieniutkim pierścieniem. Założone na obiektyw szerokokątny nie powodują na zdjęciach winiety (czarnych trójkącików w rogach).
Szare połówki można również kupić za 10-15 zł. Ale 99,9% dają tzw. "zafarby". Czyli chmury, zamiast być białe są w odcieniu zielonym, fioletowym, brązowym, pomarańczowym...