Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 23:50, 05 mar 2018

Mirko -> myślę, że Twoje rośliny, podobnie jak moje, pięknie podziękują
Muszelka 00:06, 06 mar 2018

Muszelka 00:09, 06 mar 2018

Dobrej nocy.

oliwka 08:11, 06 mar 2018

Muszelko tak jak Anka napisała jesteś wielka !!!!! I bardzo dziękuję za opis mechanizm walki drożdże z grzybami. Ja już tak mam ze jeśli ktoś mi powie na czym polega działanie to zaczynam to stosować. Na pewno wypróbuję roztwór drozdzowy. Spróbuję też inne twoje przepisy. Zapisze wszystkie w zeszyciku żeby mi nie uciekło.
Masz rację z filtrami. Jedynie co bym dodała to filtr polaryzacyjny trzeba obracać żeby odpowiednio zmieniła się płaszczyzna padającego światła. Czy jakkolwiek się to nazywa. Czy ty nie masz problemu z wygodnym przekręcaniem filtrów w swoim aparacie.

Mam od siostry syrop z bzu na kaszel nalewki jeszcze chyba nie robiła. Dla mnie to wyższa szkoła jazdy
Pozdrawiam serdecznie

PS nareszcie we Wrocławiu zaczęło padać !
Krakus 08:15, 06 mar 2018

Muszelka napisał(a)

Anka, mówisz-masz

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Składniki:
1 litr wody
50 baldachów kwiatów czarnego bzu
2 cytryny
2 limonki
700 g cukru
1 litr spirytusu

Przygotowanie:
Należy wybierać kwiaty w fazie pełnego rozkwitu, bo mają w sobie najwięcej smaku i aromatu (pyłek!). Po przyniesieniu zbiorów do domu dobrze je rozłożyć na białym prześcieradle, firance lub np. ręcznikach papierowych i poczekać na opuszczenie ich przez robaczki (jeśli są). Kwiatki należy oddzielić od gałązek, czym gałązek mniej, tym smaczniej. Można to robić palcami lub nożyczkami. Warto skubać od razu nad słojem, w którym będziemy przygotowywać nalewkę, aby zatrzymać jak najwięcej pyłku.
Warstwy kwiatków przekładać pokrojonymi w plasterki (ze skórką, bez pestek) solidnie wyszorowanymi wcześniej cytrynami.
Z cukru i wody przez zagotowanie przygotować syrop. Ostudzonym syropem zalać kwiaty w słoju. Słój przykryć gazą i postawić w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu na tydzień. Codziennie mieszać wyparzoną łyżką, zanurzając kwiaty (i tak będą wypływać). Możliwe, że w tym czasie mikstura zacznie fermentować, ale jest to normalne, po dodaniu spirytusu przestanie (ja kontroluję – gdy są upały, pozastawiam miksturę na mniejszą ilość dni).
Po ok. tygodniu należy zlać syrop , filtrując go przez gazę. Będzie mętny od pyłku, nie należy się tym przejmować, z czasem się sklaruje. Do syropu dodać sok wyciśnięty z dwóch limonek i litr spirytusu. Wymieszać i przelać do butelek. Po tygodniu pyłek opadnie i można zlać klarowną nalewkę znad osadu i ponownie wlać do butelek.
Nalewkę należy odstawić w ciemne miejsce, aby dojrzała. Im dłużej będzie leżakować, tym będzie smaczniejsza. U mnie nigdy długo nie leżakuje - nie ma na to szans… Osobiście robię zawsze z podwójnej lub potrójnej ilości…
Aromat ma boski!

Nalewka jest dość mocna, więc jeśli chcesz uzyskać słabszą, spokojnie możesz zmniejszyć ilość spirytusu w przepisie.

Soki, cukierki, nalewki z kwiatów czarnego bzu są bardzo popularne w krajach alpejskich.
To już teraz wiesz, co przywożę z gór (oprócz zdjęć)

dzięki za super przepisy na roślinki ale z tego powyżej tez skorzystam
ważne tylko żeby zbierać bez z czystych miejsc...
bardzo dobra dla człowieka roślina ale chłonie metale cięzkie więc zbieranie w miastach odpada...
zastanawiam się nad gnojówką bo mam w okolicy sporo bzu ale nie wiem czy roślinom nie zaszkodzę jak zrobię z okolicznych roślinek...
anka_ 08:18, 06 mar 2018

Muszelka napisał(a)
Soki, cukierki, nalewki z kwiatów czarnego bzu są bardzo popularne w krajach alpejskich.
Soki robiłam, nalewkę napewno w tym sezonie wypróbuję.

Filtry są tylko do sprzętu z wymienną optyką? Czy na innych też jest możliwość zamontowania?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Muszelka 10:14, 06 mar 2018

oliwka napisał(a)

Masz rację z filtrami. Jedynie co bym dodała to filtr polaryzacyjny trzeba obracać żeby odpowiednio zmieniła się płaszczyzna padającego światła. Czy jakkolwiek się to nazywa. Czy ty nie masz problemu z wygodnym przekręcaniem filtrów w swoim aparacie.

Tak, dokładnie, należy obracać pierścieniem filtra. W wizjerze/na wyświetlaczu widać, w jakiej pozycji spełnia swoje działanie.
Nie mam problemu z przekręcaniem filtrów. Może u Ciebie jakaś drobinka piasku na gwincie hamuje?

Dla zainteresowanych - w Wikipedii jest b. prosto wytłumaczone działanie polara, można obejrzeć przykładowe zdjęcia bez użycia i z użyciem tego filtra. https://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_polaryzacyjny
Muszelka 10:22, 06 mar 2018

oliwka napisał(a)

Mam od siostry syrop z bzu na kaszel nalewki jeszcze chyba nie robiła. Dla mnie to wyższa szkoła jazdy

Oliwko, to żadna wyższa szkoła jazdy. Przepis tylko "na papierze" tak poważnie wygląda. W rzeczywistości to naprawdę niewiele pracy.

Wiesz, ja jestem bardzo szybką osóbką. W ciągu dnia wykonuję dziesiątki najróżniejszych aktywności. I zawsze kieruję się mottem: "tak robić, żeby się nie narobić"
Jestem niezwykle praktyczna Taką już mam urodę

Zgadnij, np. ile czasu poświęcam na upieczenie chleba?... Dwie, góra trzy minuty
Muszelka 10:23, 06 mar 2018

Oczywiście, sam chleb piecze się w piekarniku 1 godz.
Muszelka 10:32, 06 mar 2018

anka_ napisał(a)

Filtry są tylko do sprzętu z wymienną optyką? Czy na innych też jest możliwość zamontowania?

Można zamontować na tych obiektywach, które mają gwint. Jeśli nie ma odpowiedniej średnicy, to można kupić przejściówkę (koszt ok. 7-10 zł).

Polecam markę B+W bo jest rewelacyjna. Ich filtry są b. drogie, ale to naprawdę z pożytkiem dla fotografii wydane złotówki.
Ważne też, by kupić tzw. "slimy", czyli z cieniutkim pierścieniem. Założone na obiektyw szerokokątny nie powodują na zdjęciach winiety (czarnych trójkącików w rogach).

Szare połówki można również kupić za 10-15 zł. Ale 99,9% dają tzw. "zafarby". Czyli chmury, zamiast być białe są w odcieniu zielonym, fioletowym, brązowym, pomarańczowym...