Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 09:21, 22 lut 2018

gabriela_krajewska napisał(a)
Czemu trafiłam tu dopiero teraz??? BArdzo m i się podoba u Ciebie i będę częściej. Jeśli pozwolisz. Pozdrawiam serdecznie

Dziękuję Gabrysiu, oczywiście zapraszam częściej
DorKa 09:31, 22 lut 2018

Myślałam,że już z górki z planowaniem i się myliłam. Doczytałam,że ambrowiec lubi wilgotne podłoże więc koło drzew go nie posadzę bo tam wilgotno na pewno nie jest Z jednej strony może i dobrze bo troszke kłóciły mi sie dęby z innym mniejszym drzewem. Tylko czy jak zostawię jednego po lewej stronie ścieżki bez symetrii z prawej to będzie ok ? Nie za płasko ?

Zerknijcie co o tym sądzicie ?

nie dałam tu wszystkich roślin, które planuje tylko pierwszy plan bo dalej nie wiem jak je rozmieścić. Tzn mam problem z układem roslin. Czy powinny byc sadzone wzdłuż sciezki czy bardziej symetrycznie wokół niej ? Nie wiem czy wiecie co mam na myśli
makadamia 09:44, 22 lut 2018

Mnie się podoba ten układ, który narysowałaś
Anda 09:52, 22 lut 2018

Z tym jednym ambrowcem też ok. Po drugiej stronie ścieżki możesz dać wreszcie cos mniejszego na pniu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DorKa 10:24, 22 lut 2018

makadamia napisał(a)
Mnie się podoba ten układ, który narysowałaś

Dzięki Asiu Czy dać wzdłuż ścieżki jedną roślinę np lawendę ? czy sadzić większymi plamami nie zaznaczając linii ścieżki?
DorKa 10:25, 22 lut 2018

Anda napisał(a)
Z tym jednym ambrowcem też ok. Po drugiej stronie ścieżki możesz dać wreszcie cos mniejszego na pniu

o wreszcie dobra wiadomość Twój "ulubiony" płaczek chyba się tam nada
gabriela_kra... 11:38, 22 lut 2018

DorKa napisał(a)
Myślałam,że już z górki z planowaniem i się myliłam. Doczytałam,że ambrowiec lubi wilgotne podłoże więc koło drzew go nie posadzę bo tam wilgotno na pewno nie jest Z jednej strony może i dobrze bo troszke kłóciły mi sie dęby z innym mniejszym drzewem. Tylko czy jak zostawię jednego po lewej stronie ścieżki bez symetrii z prawej to będzie ok ? Nie za płasko ?

Zerknijcie co o tym sądzicie ?

nie dałam tu wszystkich roślin, które planuje tylko pierwszy plan bo dalej nie wiem jak je rozmieścić. Tzn mam problem z układem roslin. Czy powinny byc sadzone wzdłuż sciezki czy bardziej symetrycznie wokół niej ? Nie wiem czy wiecie co mam na myśli

Plan jest fajny. Ale mam kilka pytań:

1. Czy koniecznie musi być tam wysokie duże drzewo?

2. Mi brakuje czegoś czerwonego - wiem ambrowiec się pięknie przebarwia jesienią, ale może posadzić go w innej części ogrodu jako soliter a pod nim żurawki, niskie trawy, a na tej rabacie coś innego?

Takie tylko luźne pomysły.
gabriela_kra... 11:40, 22 lut 2018

DorKa napisał(a)

Dzięki Asiu Czy dać wzdłuż ścieżki jedną roślinę np lawendę ? czy sadzić większymi plamami nie zaznaczając linii ścieżki?

Ja sadziłabym większymi plamami ale to ja
DorKa 11:43, 22 lut 2018

gabriela_krajewska napisał(a)

Plan jest fajny. Ale mam kilka pytań:

1. Czy koniecznie musi być tam wysokie duże drzewo?

2. Mi brakuje czegoś czerwonego - wiem ambrowiec się pięknie przebarwia jesienią, ale może posadzić go w innej części ogrodu jako soliter a pod nim żurawki, niskie trawy, a na tej rabacie coś innego?

Takie tylko luźne pomysły.

wszelkie luźne pomysły mile widziane Nigry będą po drugiej stronie więc nie chce wszedzie czerwonych drzew A na tej rabacie zdecydowanie brakuje czegoś wyższego. Masz jakis inny pomysł ?
gabriela_kra... 11:51, 22 lut 2018

DorKa napisał(a)

wszelkie luźne pomysły mile widziane Nigry będą po drugiej stronie więc nie chce wszedzie czerwonych drzew A na tej rabacie zdecydowanie brakuje czegoś wyższego. Masz jakis inny pomysł ?

To może grujecznik? U mnie nr 1 do zakupienia na wiosnę.

Może być jeszcze buk Dawyck gold. Albo jakiś klon?

Jeszcze pomyślę.