Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 11:36, 23 lut 2018

makadamia napisał(a)
Miałam na myśli to, co widać na zdjęciu

Odnośnie dylematu nigra czy gumball - się nie wypowiem.
Niech radzę te dziewczyny które lepiej je znają z autopsji.

Kulka powinna być w "odpowiedniej" proporcji do kolumny. Nie za duża, nie za mała. I powinny być posadzone w "odpowiedniej" odległości od siebie, tzn tak, żeby się lekko stykały, ale na siebie nie wchodziły.

Na odległość tego nie ocenię. Sama musisz pomierzyć, czy nigra się zmieści z amanogawą na tej rabacie, ewentualnie czy gumball nie będzie za mały do jarząba (te dwa zestawy jakoś bardziej mi pasują niż gumball/amanogawa albo nigra/jarząb)

dzięki Asiu wszystko jasne. Muszę to przemyśleć. W każdym razie dzięki za pomysł z amonagawą . Na pewno wykorzystam
mrokasia 11:53, 23 lut 2018

DorKa napisał(a)

W tym miejscu jest luka pomiędzy koronami drzew a rabata dosyć wąska więc nic większego nie chce tam wsadzać .

Dorka, a jaka to jest strona świata? Czy jak w tą lukę wsadzisz jakieś drzewo to czy ono Ci całkiem słońca nie zabierze z ogrodu?
DorKa 12:35, 23 lut 2018

mrokasia napisał(a)

Dorka, a jaka to jest strona świata? Czy jak w tą lukę wsadzisz jakieś drzewo to czy ono Ci całkiem słońca nie zabierze z ogrodu?

Kasia, tu jest wschodnia strona. Chciałam coś wąskiego co by słoneczka dużo nie zabrało choć ono ( to słoneczko ) z prawej strony wali
mrokasia 12:37, 23 lut 2018

DorKa napisał(a)

Kasia, tu jest wschodnia strona. Chciałam coś wąskiego co by słoneczka dużo nie zabrało choć ono ( to słoneczko ) z prawej strony wali

aaa, to ok
Magleska 12:41, 23 lut 2018

też masz dylematy drzewiaste ....to tak jak ja ......
podobają mi się te 3 nigry po lewej stronie -fajnie to wyglada
a tu -ten przecinek- to może jakieś rozczochrane drzewo by dobrze wyglądało -coś jak brzoza ,ale nie brzoza
DorKa 12:52, 23 lut 2018

Magleska napisał(a)
też masz dylematy drzewiaste ....to tak jak ja ......
podobają mi się te 3 nigry po lewej stronie -fajnie to wyglada
a tu -ten przecinek- to może jakieś rozczochrane drzewo by dobrze wyglądało -coś jak brzoza ,ale nie brzoza
3 nigry zaklepane.Też mi się podoba więc zostaje. Ale po prawej już sama nie wiem To widok z tarasu musi być ładnie . Uparłam się na tym przecinku bo jak dęby sa zielone to w środku pomiędzy koronami dziura jest A może nie powinnam się upierać W koncu szmaragdy kiedys urosna i tło ładne się zrobi. tutaj muszę jeszcze trochę się nagimnastykować
Anda 13:16, 23 lut 2018

A może tamaryszek? One są fajnie rozczochrane
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 14:01, 23 lut 2018

DorKa napisał(a)
Uparłam się na tym przecinku bo jak dęby sa zielone to w środku pomiędzy koronami dziura jest A może nie powinnam się upierać W koncu szmaragdy kiedys urosna i tło ładne się zrobi. tutaj muszę jeszcze trochę się nagimnastykować

No mnie właśnie chodziło o to, żeby tą dziurę zostawić. Od dołu tuje Ci zarosną, z lewej (ciągle mówię o zdjęciu) masz dęby, a z prawej urosną Ci te dwa drzewka, jakie by one nie były. A w środku masz całkiem fajny widok na przestrzał. To się nazywa "krajobraz zapożyczony"
DorKa 14:29, 23 lut 2018

makadamia napisał(a)

No mnie właśnie chodziło o to, żeby tą dziurę zostawić. Od dołu tuje Ci zarosną, z lewej (ciągle mówię o zdjęciu) masz dęby, a z prawej urosną Ci te dwa drzewka, jakie by one nie były. A w środku masz całkiem fajny widok na przestrzał. To się nazywa "krajobraz zapożyczony"

Masz rację , w końcu straszydeł za ogrodzeniem nie mam nie upieram się już i dzięki temu mniej problemów z wyborem mam Dzięki Asia i miłego weekendu
DorKa 18:30, 28 lut 2018

Dokonałam dziś pierwszych zakupów tj. 6 dereni IH i 6 limek. Jednak wzięłam większe,żeby efekt był na dzień dobry
Co myślicie ,żeby wsadzić pod taki szpaler dereni ?