Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

daszum 19:32, 04 mar 2018

Zaglądam, ale widzę że końcowy efekt się jeszcze nie wyklarował.
DorKa 09:00, 05 mar 2018

daszum napisał(a)
Zaglądam, ale widzę że końcowy efekt się jeszcze nie wyklarował.

No jeszcze jakby nie ale zarys jest i to najważniejsze. Planuje wysadzić wszystkie rośliny z rabat i wtedy przymierzać na żywo. Nie będę robiła wszystkich rabat naraz tylko pojedynczo to może się nie zaplatam za bardzo
DorKa 07:51, 06 mar 2018

im cieplej sie robi tym większy mętlik mam w głowie Chcę niebawem zaczynać rewolucję a tu ciągle nowe rozterki się pojawiają I tak teraz na tapecie mam Thuje Holmstrump ( nie wiem kto wymyślił tak niewdzięczną nazwę ) Posadziłam takowe 3 sztuki między szmaragdami (oczywiście w całkowitej nieznajomości gatunku )
Teraz doczytuje ,że ten podobny do szmaragda żywotnik osiąga max 2 m. Nie będzie dobrze wyglądał pomiędzy szmaragdami dlatego zastanawiam się czy nie wpasować ich w trójkątną rabatę obok ścieżki:

ten fragment po lewej stronie :

Docelowo mają tam być hortensje ( jak wszędzie ), jakieś trawy, derenie. I tak myślę ,że coś wyższego zimozielonego mogło by pasować. Co myślicie ?
Magleska 08:52, 06 mar 2018

narysuj na zdjęciu najlepiej .....bo tak to nie wiem ,gdzie te niewdzięczne tujki byś chciała dać
zaglądam cały czas i widzę ,że kombinujesz mocno jak ja ...

..ale już niedługo będziemy działać ,łopaty wyciągać i przesadzać ,sadzić itd.....nie mogę się doczekać

DorKa 09:28, 06 mar 2018

Magleska napisał(a)
narysuj na zdjęciu najlepiej .....bo tak to nie wiem ,gdzie te niewdzięczne tujki byś chciała dać

..ale już niedługo będziemy działać ,łopaty wyciągać i przesadzać ,sadzić itd.....nie mogę się doczekać

narysuje zaraz oj niedługo Madziu ja w ten weekend planuje pierwsze prace.Juupi!
DorKa 13:22, 06 mar 2018

Magleska napisał(a)

Chodzi mi o to ,żeby usadowić je (te holmstrupy ) tutaj :

Oczywiście nie od linijki w rzędzie , bardziej porozrzucane. Tak sobie właśnie pomyślałam,że oprócz szmaragdów przy płocie i kilku kulek to praktycznie nic zimozielonego nie ma. Fajnie było wypełnić ten trójkąt nie tylko bylinami. Nie będę się upierać przy tych holmstrupach ( je wysadzę tak czy owak ) ale tutaj brakuje wysokości. Niższego piętra dla dębów a wyższego dla hortensji. Co myślicie ?
p.s mam jeszcze na froncie ładną tujke yellow ribbon prawie 2 metrową, którą można wykorzystać.
Magleska 14:17, 06 mar 2018

podoba mi się ) ale może ktoś fachowy się odezwie jeszcze
Kasia_CS 17:45, 06 mar 2018

A chcesz tak zasłonić taras z domu? Bo one chyba będą przesłaniac to.miejsce? Chyba, ze tak Ci pasuje
DorKa 07:31, 07 mar 2018

Kasia_CS napisał(a)
A chcesz tak zasłonić taras z domu? Bo one chyba będą przesłaniac to.miejsce? Chyba, ze tak Ci pasuje

ale co zasłonić ? bo nie kumam siedząc na tarasie widzę to miejsce więc jak tam będzie więcej iglaków to chyba będzie ok ?
DorKa 07:47, 07 mar 2018

wracając do chęci posadzeia większej ilości iglaków czy między drzewami ( przed cyprysami, które chce zamienić w kulki ) mogę posadzić serby ?

Wiem, wiem zaraz wróci dyskucja, czy zasłaniać ścianę z drewnem czy nie ale to jakby juz ustalone Część ozdobna ma byc oddzielona od części użytkowej. To pewne. Pytanie tylko jak to zrobić ? Dookoła mam szmaragdy + aureospicaty. Między tymi drzewami nie pasuja mi proste formy jak szmaragdy. Widze coś bardziej nieregularnego. Asia Makadamia polecała cisy ale właśnie z tego powodu wolałabym coć bardziej rozczochranego

Cos w ten deseń ( brązowe to drewniany podest ):