Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

makadamia 11:23, 18 paź 2017

Średnio dużym - na pewno nie wyższym niż dom

Duże drzewo to Ci chciałam polecić na to kółko przed ławeczkę

A jeśli chodzi o robotę, to teraz jest dobry moment na zrywanie trawnika, wytyczanie rabat i poprawianie gleby - przekopywanie ziemi z mączką bazaltową, kompostem i obornikiem. Przez zimę wszystko się uleży, przemaceruje i na wiosnę można będzie sadzić rośliny.

Warto tylko przemyśleć na tym etapie, jakiego rodzaju rośliny chciałabyś mieć w ogrodzie, bo od tego częściowo zależy przygotowanie stanowiska.

Jeśli chcesz np.: wrzosowate, różaneczniki czy hortensje, to do tego co napisałam wyżej musisz dodać jeszcze siarkę i drobną korę.
A jeśli np.: buki i lawendę, to dolomit.
DorKa 11:47, 18 paź 2017

makadamia napisał(a)
Średnio dużym - na pewno nie wyższym niż dom

Duże drzewo to Ci chciałam polecić na to kółko przed ławeczkę

A jeśli chodzi o robotę, to teraz jest dobry moment na zrywanie trawnika, wytyczanie rabat i poprawianie gleby - przekopywanie ziemi z mączką bazaltową, kompostem i obornikiem. Przez zimę wszystko się uleży, przemaceruje i na wiosnę można będzie sadzić rośliny.

Warto tylko przemyśleć na tym etapie, jakiego rodzaju rośliny chciałabyś mieć w ogrodzie, bo od tego częściowo zależy przygotowanie stanowiska.

Jeśli chcesz np.: wrzosowate, różaneczniki czy hortensje, to do tego co napisałam wyżej musisz dodać jeszcze siarkę i drobną korę.
A jeśli np.: buki i lawendę, to dolomit.

to mnie uspokoiłaś

Co do roboty jak już zacznę to zrobię szybko, tylko dzień zdecydowanie za krótki jest Jak wracam do domu to często 18 jest a gdzie obiad ,sprzątanie ,lekcje ...Lato wróć

Mam nadzieję do końca tygodnia uzyskać akceptację od Was w kwestii linii rabat i w weekend zdzierać. W tym temacie jestem wprawiona

Czy mogę układać zdartą darń na jedną pryzmę ? Jeżeli tak jak wysoko,żeby nie skisła ?

Co do roślin jedno i drugie
jak już będą gotowe rabaty , wstawię zdjęcia i będziemy myśleć.

w kwestii praktycznej jeszcze jedno pytanie. Co robicie z większymi roślinami,których sie pozbywacie ? Mam na myśli cyprysy Lawsona, które zostałją wysiedlone z mojego ogródka.
DorKa 11:51, 18 paź 2017

Poprawcie mnie jeżeli się mylę. Chyba przekopać będę mogła tylko nowo wytyczone rabaty, bo co z roślinami na już istniejących ? Można o tej porze jeszcze przesadzać ?
makadamia 12:18, 18 paź 2017

Wstaw zdjęcia wytyczonych szlauchem rabat zanim zaczniesz zrywać darń

Darń jak najbardziej możesz pryzmować - będziesz miała dobrą ziemię na rabaty. W szczegółach technicznych niestety nie pomogę, bo nie wiem Możesz zajrzeć na wątek o kompostowaniu.

W sprawie cyprysów to popytaj się znajomych i sąsiadów, czy by nie chcieli przyjąć.

Przesadzanie roślin.... Myślę, że jak trzeba, to jeszcze można, ale jak nie trzeba, to lepiej nie. Trawy na pewno nie, byliny raczej tak. Krzewy i drzewa to się w listopadzie/grudniu sadzi z gołym korzeniem. Dużo wysadzania chyba nie będziesz miała, bo w większości masz w planach powiększanie rabat?

A jeszcze w kwestii zrywania darni - nie wiem, czy zrywałabym wszędzie tam, gdzie planujesz nowe rabaty. Raczej obliczyłabym, ile realnie rabat jestem w stanie zrobić w przyszłym roku (biorąc pod uwagę możliwości czasowe i finansowe) i tyle bym teraz przygotowała. Jak oczyścisz za dużo i nie dasz rady ich potem obsadzić, to będziesz miała dodatkową robotę z usuwaniem chwastów na nich.
Chyba że posadzisz poplon - niech sobie rośnie i użyźnia w międzyczasie
kasia1 12:18, 18 paź 2017

Dorka ja tak podglądam co robisz w ramach nauki i trzymam kciuki, bo tylko tyle mogę Ci pomóc
DorKa 12:35, 18 paź 2017

kasia1 napisał(a)
Dorka ja tak podglądam co robisz w ramach nauki i trzymam kciuki, bo tylko tyle mogę Ci pomóc

trzymanie kciuków bardzo się przyda dziękuje . Tobie też kibicuję.
DorKa 12:45, 18 paź 2017

makadamia napisał(a)
Wstaw zdjęcia wytyczonych szlauchem rabat zanim zaczniesz zrywać darń

no nie odważyłabym się inaczej

makadamia napisał(a)
A jeszcze w kwestii zrywania darni - nie wiem, czy zrywałabym wszędzie tam, gdzie planujesz nowe rabaty. Raczej obliczyłabym, ile realnie rabat jestem w stanie zrobić w przyszłym roku (biorąc pod uwagę możliwości czasowe i finansowe) i tyle bym teraz przygotowała. Jak oczyścisz za dużo i nie dasz rady ich potem obsadzić, to będziesz miała dodatkową robotę z usuwaniem chwastów na nich.

tak naprawdę jedyna rewolucja czeka mnie w lewym rogu, gdzie faktycznie będzie najwięcej zdzierania a co za tym idzie obsadzania. Nie wiem jaki masz pomysł na ten róg ale chciałabym już po całości pójść.
Może jeszcze w tym roku uda się posadzić drzewa, o których myślałaś w tym miejscu. Wtedy nowa rabata nie będzie tak łysa.
makadamia 17:26, 18 paź 2017

Tam gdzie altana? Napisz proszę, jakie tam drzewa w okolicy rosną...

Masz jeszcze do robienia dwie rabaty na froncie : kółko i podokienną, że już nie wspomnę o tym, że istniejące rabaty będą do powiększenia
DorKa 20:30, 18 paź 2017

makadamia napisał(a)
Tam gdzie altana? Napisz proszę, jakie tam drzewa w okolicy rosną...

Masz jeszcze do robienia dwie rabaty na froncie : kółko i podokienną, że już nie wspomnę o tym, że istniejące rabaty będą do powiększenia

w okolicy są tylko dęby. Najblizszy ok 7m od lewego ogrodzenia(zaznaczony czarna kropką na moim pseudo planie )

Wiem,że jest kolejka robót ale jak wiesz ten tył doskwiera mi najbadziej. jak pomyślę ,że na wiosnę przywita mnie znowu ten smutny widok...

p.s niektóre rabaty do pomniejszenia będą
ren133 12:30, 19 paź 2017

DorKa napisał(a)
Witam wszystkich bardzo serdecznie

I najgorsze zostawiłam na koniec :

Witaj
Trafiłam do Ciebie przez przypadek i ... zobaczyłam piękne miejsce z ładnie ułożonym drewnem kominkowym, które próbujesz zasłonić tujami ... Wydaje mi się, że to miejsce powinno być właśnie nalezycie wyeksponowane a kilka nasadzeń przed trzema drzewami wykopane tak by pnie były widoczne. Bardzo mi sie podobaja takie miejsca z drewnem ... i pierwszy z brzegu przykład: https://pl.pinterest.com/pin/353321533249560148/
Chyba, że planujesz tak zrobić bo widzę, że Asia doradza