Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 08:02, 06 lis 2017

Lulilaj napisał(a)

No,czyli dzień się udał .
A jakie pelargonie chowasz do garażu? Mam bluszczolistne i też zastanawiam się czy nie spróbować ich przechować. Masz jakiś plan co do dbania o nie przez zimę?

oj udał się

schowałam bluszczolistne tak na próbę. Do tej pory tego nie robiłam, ale w sumie co mi szkodzi. Przycięłam je i schowałam do garażu. Tam mam ok 10 stopni i jasno (okno jest) wyczytałam,że raz na jakiś czas trzeba podlać i wsio. Znając siebie pewnie o nich zapomnę Ale jakby się udało, to szybciej będę miała większe kwiaty. A tak w maju sadzone takie mikruski...
DorKa 08:04, 06 lis 2017

wiklasia napisał(a)
Kobieta niezniszczalna jest z Ciebie
A mówi się, że to słaba płeć. Ci co tak mówią kłamią jak z nut.

Dlatego się tu znalazłam w gronie samych niezniszczalnych kochających robotę
DorKa 08:10, 06 lis 2017

Mary napisał(a)

A używałaś już kiedyś odkurzacza do liści?

Cześć Marysiu przede wszystkim witam Cię serdecznie u siebie
Nie używałam ale po weekendowej akcji muszę coś zmienić bo mnie te liście wykończą. Nazbierałam tyle a i tak końca nie widać. Jesienią mam ochotę zo roku wszystkie drzewa wyciąć ale jak wiosna nadejdzie to zapominam o tym
Masz jakieś spostrzeżenie , opinie, uwagi odnośnie odkurzaczy ? Coś możesz polecić ?
HannaR 08:15, 06 lis 2017

Witaj DorKo,
Ja również chciałabym nieśmiało wstawić się za ścianką z drewnem. Widziałam przykłady na wyeksponowanie takiej ściany (np. tu na Ogrodowisku - Ogród do kwadratu) i u Mai w Ogrodzie) i wygląda to cudnie. Szkoda zasłaniać.
Będę czekać na podest pod dużymi drzewami. To może być hit.

Pozdrawiam
Hania
DorKa 08:16, 06 lis 2017

Kasia_CS napisał(a)

No w sumie najpierw cały wątek przerobić i dopiero się odezwać ALe fakt - to był mój pierwszy post u Ciebie

Najpierw o darni - ja każdą zdartą darń zakopywałam na rabatach - najpierw placek trawy do góry trawą, a na to drugi placek trawą do dołu - to dodatkowo Ci uzyźni glebę - możesz to zrobić na tych kawałkach, gdzie powiększałaś rabaty, przez zimę się pewnie przerobi Ja np zrobiłam jedną rabatę podwyższoną z darni układanej tak na przemian

Co do ściany drewna - wg mnie wcale nie musisz mieć tam wszystkiego tak pod linijkę i schludnie - to nie jest aranżacja do pinteresta, tylko miejsce użytkowe i nie przeszkadzałyby mi tam wcale liście dookola - po prostu ściana robi robotę sama z siebie. A domek narzędziowy czy jakiś inny schowek może udałoby się tam wkomponować, żeby nie było wszystko na wierzchu? Byłby wilk syty i owca cała

Altana ok, a jasnobrązowe kółko to podest czy ten domek na drzewie? Czy będzie i altana i podest, a nad nim domek. Bo chyba nie zrozumiałam tej częsci

Cześć Kasiu
Zaraz wklejam zdjęcia z weekendu to zrozumiesz moją upartość w kwestii zasłonięcia tego barłoku

Ma być wszystko altana. placyk i domek na drzewie.
Plan jest taki :

makadamia 08:18, 06 lis 2017

Dorko - rozumiem Twój problem z drewutnią doskonale. Mam to samo u siebie z kominkiem.
Przez neta dziewczyny się nim zachwycają (podobnie jak ogrodzeniem z cegły) a rzeczywistość skrzeczy.

Dziewczyny, nie każda drewutnia jest ozdobą.
Przede wszystkim - konstrukcja musi być starannie zrobiona i wykończona - z jakichś ładnych, grubych kantówek a nie zwykłych, nieokorowanych pni. Po drugie: drzewo musi być równo cięte, równo ułożone i jednego rodzaju, a nie mieszane. Inaczej jest efekt "prawie jak żywiec".
Kasia_CS 08:20, 06 lis 2017

aaa i jeszcze zapomniałam zwrócić uwagę na to co piszesz o nierównej działce - ja jak ogladałam ją na zdjęciach to mi totalnie to nie przeszkadzało, ale na żywo możesz mieć wiadomo inne odczucia Jeśli kolista rabata, w której otrzymujesz głębszą rabatę w tej sciętej części działki niweluje poczucie dysproporcji, to może nie trzeba aż tak ukrywać tego drugiego narożnika z drewnem? aż próbuję znaleźć inspirację na pintereście, gdzie, ścianą altany jest taka ścianka z drewna kominkowoego, ale mi nie wychodzi
DorKa 08:23, 06 lis 2017

HannaR napisał(a)
Witaj DorKo,
Ja również chciałabym nieśmiało wstawić się za ścianką z drewnem. Widziałam przykłady na wyeksponowanie takiej ściany (np. tu na Ogrodowisku - Ogród do kwadratu) i u Mai w Ogrodzie) i wygląda to cudnie. Szkoda zasłaniać.
Będę czekać na podest pod dużymi drzewami. To może być hit.

Pozdrawiam
Hania

Cześć Haniu I Ty kolejna przeciwko mnie ? dziewczyny nie załamujcie mnie Żadnego sprzymierzeńca tu nie mam ? Chyba musimy pomyśleć o jakimś konsensusie

A podest też mi się wydaję, że będzie fajny Tylko cały czas zastanawiam się nad jego docelową wielkością. Gdy zrobię go tylko dookoła drzew to może być ciężko coś tam wstawić ( leżak, stoliczek ) bo drzewa są blisko siebie. Muszę to dobrze przemysleć. Chyba,że będzie on typowo dekoracyjny bez funkcji wypoczynkowej, wtedy może byc mniejszy.
Kasia_CS 08:24, 06 lis 2017

Wiadomo, że to Twoje miejsce na ziemi i najlepiej wiesz jak to wygląda - ale czasem jest tak, że u kogos cos zobaczymy i chciałoby się mieć to u siebie - ja już zaczęłam kombinować, czy nie zrobić sobie w ramie gdzieś na ogrodzeniu takiego kawałka z poobcinanych pni tylko u mnie to chyba nie pasuje.. a potem by się tak chcialo uszczęsliwić kogos innego Nie miej nam tego za złe, że tak drązymy w tej drewnianej ściance

No to czekam na weekendowe zdjęcia
DorKa 08:30, 06 lis 2017

makadamia napisał(a)
Dorko - rozumiem Twój problem z drewutnią doskonale. Mam to samo u siebie z kominkiem.
Przez neta dziewczyny się nim zachwycają (podobnie jak ogrodzeniem z cegły) a rzeczywistość skrzeczy.

Dziewczyny, nie każda drewutnia jest ozdobą.
Przede wszystkim - konstrukcja musi być starannie zrobiona i wykończona - z jakichś ładnych, grubych kantówek a nie zwykłych, nieokorowanych pni. Po drugie: drzewo musi być równo cięte, równo ułożone i jednego rodzaju, a nie mieszane. Inaczej jest efekt "prawie jak żywiec".

dzięki, wiedziałam,że na Ciebie mogę liczyć

To tak jak z tymi moimi białymi kaflami w salonie. One super wyglądają do 5 minut po umyciu. Jak się tylko zacznie po nich chodzić to masakra. A juz teraz kiedy moja suczka 45kg dostała pierwszej cieczki to już możecie sobie wyobrazić Krew, piach sierść..Masakra.
I tak z tą ścianą. Super wygląda na zdjęciach, gdzie wszystko równiutkie i odpowiednio "oprawione". Ale oprócz funkcji dekoracyjnych to przede wszystkim funkcjonalne musi być. I jak się zacznie z tego korzystać to już nie będzie tak równiutko.