Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 19:40, 27 kwi 2022

anuska2507 napisał(a)
A znalazłaś przyczynę straty środkowego klona?
Jak tak napisałaś o tej chemii, to pomyślałam, że może jakiś oprysk zaleciał z pola obok. Ale to chyba wszystkie naraz miałyby jakieś objawy. A u ciebie to wygląda, jakby jakaś choroba rozprzestrzeniała się na kolejnego ☹️

Mąż mówił, że wyglądał jakby korzeni nie zapuścił, to wszystko co zauważyliśmy. A chemia z pola raczej moim roślinom nie przeszkadzała do tej pory, brabanty od tej strony płotu rosną jak szalone.
ajka 19:44, 27 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Była z 7 lat, więc szkoda bardzo a sadzona jako patyczek.

Szkoda Twojego kolejnego klona
U mnie irga do wywalenia, 3/4 ma suchych gałązek ,eh ciągle coś

Jednak drzewa zawsze bardziej szkoda, raz że duży wydatek, a dwa, że człowiek się z nim w jakiś sposób wiąże, przyzwyczaja, szczególnie po 7 latach kiedy hoduje je od patyczka. Za irgą bym tak nie płakała, jestem pewna, że u mnie też jeszcze coś się znajdzie co nie przeżyje kolejnego sezonu. Za rododenronem strasznie rozpaczałam Był taki duży i piękny. No i czereśnie musieliśmy wyciąć i szykuje się drzewo kolejne do wycięcia, bo nie ma kwiatów w ogóle.
DariaB 19:46, 27 kwi 2022

Szkoda roślinek, ten klon dłuho już tam rósł? Z jarząbem nie pomogę niestety, ktoś mądrzejszy musi doradzić.
ajka 19:47, 27 kwi 2022

Klon aconitifolium

ajka 19:51, 27 kwi 2022

Tawuły spod róż wykopujemy stąd:

.. i sadzimy tu. No dobra, nie my, mój mąż. Ja koordynuję prace Będą jeszcze po drugiej stronie.

Kompletnie mi tam nie grały. Nie wiem teraz co posadzić wokół tych róż, trzmielinę? Czy zostawić jak jest, bez obrzeża? Najbardziej pasowałby mi bukszpan, ale podziękuję, nie chcę ćmy.
ajka 19:59, 27 kwi 2022

DariaB napisał(a)
Szkoda roślinek, ten klon dłuho już tam rósł? Z jarząbem nie pomogę niestety, ktoś mądrzejszy musi doradzić.

Chyba jakoś na początku mojego ogrodu sadziłam wszystkie 3 - w 2018 albo 2019.
Wiolka5_7 20:04, 27 kwi 2022

ajka napisał(a)

Jednak drzewa zawsze bardziej szkoda, raz że duży wydatek, a dwa, że człowiek się z nim w jakiś sposób wiąże, przyzwyczaja, szczególnie po 7 latach kiedy hoduje je od patyczka. Za irgą bym tak nie płakała, jestem pewna, że u mnie też jeszcze coś się znajdzie co nie przeżyje kolejnego sezonu. Za rododenronem strasznie rozpaczałam Był taki duży i piękny. No i czereśnie musieliśmy wyciąć i szykuje się drzewo kolejne do wycięcia, bo nie ma kwiatów w ogóle.

Tak szkoda ,szczególnie drzew .
Za irga nie płacze,już zaplanowałam tetrisy

Mi ostatnio co sezon po zimie coś pada,eh
Martka 21:08, 27 kwi 2022

Kiku zachwyca, tawuły robią efekt kwitnieniem, a klona... żal. Po tylu latach... dziwna sprawa, że tak nagle. Wczoraj byłam w szkółce i widziałam taką samą dziurę w jarzębinie, zastanawiałam się, o co chodzi... Nie udało mi się niczego wygooglować, ale spróbowałabym zdezynfekować i opatrzyć ranę. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Narsilia 09:00, 28 kwi 2022

Co to za trawka? super wygląda

ajka 09:05, 28 kwi 2022

Narsilia napisał(a)
Co to za trawka? super wygląda

Sesleria Heuflera, wszyscy chwalą seslerią jesienną, ale powiem, że ta podoba mi się dużo bardziej.