Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Basieksp 16:29, 02 wrz 2024

Super, gratuluję Gratulacje dla Was i dla eM, że Cię przekonał do konkursu zdjęcia wybrałaś piękne, nie mogło być inaczej, jak tylko wygrana
ajka 09:31, 04 wrz 2024

Dzięki wszystkim za gratulacje. Wciąż czuję się niegodna tej nagrody.

Potrzebuję waszej pomocy. Oczywiście mam niedosyt i w planach kolejne wycinanie trawnika. Potrzebuję pomysłu na stworzenie ładnych kształtów rabat, tak by pasowała do reszty i stworzenie jakiegoś ciągu komunikacyjnego z tarasu do huśtawki, ale nie po lini prostej, bo mi się nie podoba, potrzebuję jakiś zawijasów

To stare zdjęcie, ale dobrze widać kształty rabat

Zaznaczyłam, gdzie widziałabym nowe rabaty. W tym dużym kole chciałabym posadzić brzozy doorenbos, 2-3 sztuki. To mniejsze koło przy tarasie jest też możliwe do zaaranzowania, być może w późniejszym czasie, bo czuję, że trawnika tam też za dużo.
ajka 09:34, 04 wrz 2024

Coś próbowałam tworzyć, ale mi to średnio wychodzi

Buty robiły za drzewa

Tu jeszcze widok na taras ze sciezki

DariaB 10:58, 04 wrz 2024

Aniu bardzo Ci gratuluję nagrody! Zasłużyłaś na nią w 100%. A powiedz, czy komisja oglądała ogród na żywo czy oceniali tylko na podstawie zdjęć? U nas jest podobny konkurs i na początku też chcą zdjęcia, później przychodzą do wybranych ogrodów.
Twoje heptacodium rośnie jak na sterydach ma piękną korę, trzeba ją koniecznie eksponować.
A nie wolałabyś tej nowej rabaty zrobić odwrotnie?

Sorki za jakość ale chcialam narysować tak żeby brzuch tej rabaty dopasował się kształtem do tej na końcu ogrodu.
ajka 11:21, 04 wrz 2024

Daria B dziękuję, oczywiście komisja była w wybranych ogrodach, ale powiem wam, że byłam bardzo zniesmaczona po tej wizycie i byłam pewna, że nie dostanę nawet wyróżnienia Komisja zachowała kamienną twarz

A co do rabaty, to nie chcę tworzyć jej na środku, choć pewnie wyglądałaby pięknie. Chcielibyśmy zachować część trawnika, na grę w badminton i takie tam, nie mogę sobie zostawić wąskich pasków, potrzebuję większego placu.
Polon 11:36, 04 wrz 2024

Ania, komisji pewnie szczęka opadła, jak zobaczyli na żywo dlatego nic nie mówili

Rabata - wydaje mi się, że na obecnym etapie ogrodu, lepszym rozwiązaniem byłoby wyrysowanie kształtu i powierzchni trawnika, który chcesz zachować i pod to planować i dopasować rabaty.
Może „odwrócić” propozycję Darii, tzn. w miejscu proponowanej rabaty zaplanować kształt trawnika, poplanować ścieżki między strefami, a rabaty robić sukcesywnie niejako wynikowo od kształtu trawnika.
Głupio tak radzić zwycięzcy , ale co tam , raz się żyje
Kordina 11:44, 04 wrz 2024

A jakby pole trawy zostawić w formie okręgu? i dosadzić roślinki na brzegach poszerzając niektóre rabaty?
ajka 12:14, 04 wrz 2024

Kordina to prawie cały obszar zajęłyby mi ścieżki, rabat nowych mało, no i ścieżka do huśtawki musiałaby iść przez koło.
Edit: Ale powiem ci, że to kółeczko ładnie ci się wkomponowało

Polon, to jak widziałabyś kształt trawnika? Ja jestem słaba w planowaniu rabat. Wolę sadzić rośliny
ajka 12:21, 04 wrz 2024

Ta strefa mogła by zostać na trawnik

Judith 12:27, 04 wrz 2024

Koło trawiaste to rewelacyjne rozwiązanie! . Trawnik w takiej formie byłby jak dodatkowa rabata
Wiąże się to jednak z ogromem dodatkowych nasadzeń poza kołem.
Ja widziałabym to tak:
1. Wyznaczyć koło ekobordami,
2. po okręgu posadzić jednolity mini żywopłot, np z niewysokich trzmielin.
I na razie zaczekać aż rozjaśni się kwestia nasadzeń wokół koła . Co myślisz?