Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

MagdaLenka 22:15, 25 maj 2025

Ja w zeszłym roku sadziłam pomidory w odstępach 30cm. W tym sezonie już 50x50. Tak, jak napisała Kasia - trudniej ogarnąć gęstwinę.
Patrycja_KG_Lu 11:21, 26 maj 2025

Ja w tunelu mam co 50 cm od jego początków, w zeszłym roku w skrzyni na zewnątrz upchnęłam o wiele gęściej i same problemy były. Za dużo liści - pomidory w nich schowane nie dojrzewały z braku słońca, musiałam mocną czystkę liści zrobić. Nie wyrabiałam z podwiązywaniem, obcinaniem liści i weszła zaraza. Musiałam całą grządkę usunąć przed końcem sezonu. Podlewać też ciężko było taką gęstwinę, żeby nie polać po liściach. Miałam odmiany takie jak Betalux, różne dwarfy - one z automatu szerokie, bo prowadzi się na kilka pędów.
Polon 13:24, 26 maj 2025

Przesadzę swoje, tym bardziej, że też mam betaluxy a one niby małe, to uznałam, że miejsca im wystarczy. Nie pomyślałam, że szerokie
DariaB 13:42, 26 maj 2025

Aniu piękny busz się u was robi no i ciągle jest miejsce żeby coś dosadzić, fajnie mój jedyny rododendron wygląda jak obraz nędzy i rozpaczy. Sporo masz ziół, czytam, że lubisz gotować to w sumie się nie ma co dziwić Bardzo ładny ten orlik.
Margo2 14:00, 26 maj 2025

Oglądam sobie ogród od początku wątku. Nie wszystko, bo tyle stron to za dużo.
Ale zdazyłam zauważyć jak ogród przez te lata się zmienił. Ile pracy wykonaliście.
Super to wygląda.
Przeczytałam, że mąz wprowadził Ci chmiel do ogrodu.
Nie boisz się?
U moich znajomych to chwast nie do wytępienia.
ajka 12:36, 27 maj 2025

Kasya, MagdaLenka, Patrycja_KG_Lu może i trudniej utrzymać w ten sposób pomidorki, już w tym sezonie tak zostanie. Mam mało miejsca na chciejstwa, skrzynki obsadzone. Pomidorów mam mało, powinniśmy dać radę. Polon ja już nie chcę męczyć swoich pomidorów przesadzaniem. Najwyżej ja się pomęczę. U moich teściów rosną w wąskiej doniczce na balkonie i też dają radę, nawet lepiej niż moje do tej pory.

DariaB w takim razie nie jestem osamotniona z rododendronem. Jak nie przeżyje to go wymienię na kolejną azalię. Jakoś z nimi nie mam takich problemów. Orliki lubię niemal w każdych kolorach i formach. Na tą chwilę miałam tylko takie zwyklaki fioletowe i różowe. Te mają piękną formę.

Margo2, cieszę się, że poświęciłaś czas na wczytanie się w wątek. Dużo pracy włożyliśmy w ogród, ale czuję że zaczynamy w końcu odcinać kupony i cieszyć się tym co stworzyliśmy razem. Co do chmielu, rośnie przy pergoli, myślę, że tam zostanie, nikt go nie planuje wyrywać ani przesadzać w przyszłości. Rośnie u moich teściów od kilkudziesięciu już chyba lat i nie zauważyłam by mieli z nim jakieś problemy.
Polon 13:56, 27 maj 2025

ajka napisał(a)
Polon ja już nie chcę męczyć swoich pomidorów przesadzaniem. Najwyżej ja się pomęczę. U moich teściów rosną w wąskiej doniczce na balkonie i też dają radę, nawet lepiej niż moje do tej pory.

Ja już trochę pozmieniałam, nie ruszałam wszystkich, tylko kilka. Boję się nie tyle konieczności obrywania liści, co tego, że nie będzie wystarczającego przewiewu i zaczną chorować, nawet bez liści. Ja mam zawsze największy problem z opryskami - nigdy niczego nie opryskiwałam, nie wiem jak, nie wiem czy, nie wiem kiedy. W ubiegłym roku jedynie podlewałam drożdżami, w tym też tylko tego chcę używać.
ajka 16:13, 27 maj 2025

Polon napisał(a)

Ja już trochę pozmieniałam, nie ruszałam wszystkich, tylko kilka. Boję się nie tyle konieczności obrywania liści, co tego, że nie będzie wystarczającego przewiewu i zaczną chorować, nawet bez liści. Ja mam zawsze największy problem z opryskami - nigdy niczego nie opryskiwałam, nie wiem jak, nie wiem czy, nie wiem kiedy. W ubiegłym roku jedynie podlewałam drożdżami, w tym też tylko tego chcę używać.

Moje pomidory raczej nie chorowały do tej pory, używałam zwykle substrat magiczna siła do pomidorow.
ajka 17:51, 27 maj 2025

Pierwsza z piwoni

ajka 17:51, 27 maj 2025