Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 09:13, 10 lip 2021

edi75 napisał(a)
O jakbym u siebie była,.. wiśnie, poprzeczki,agrest.. Białą porzeczkę muszę kupić

Biała porzeczka obowiązkowa! Zawsze dziwiłam się dlaczego nie widać jej w sprzedaży. Uwielbiam ją, W dzieciństwie jadłam ją garściami
ajka 09:16, 10 lip 2021

Yenna napisał(a)
Ania, o ile jest czas na cięcie (bo na tym się nie znam jeszcze) to cięłabym w jeden z dwóch sposobów, w zależności, jaki efekt chcecie.

Ale fakt, świetnie Ci się zagęściła od maja

Czerwiec, lipiec to dobry czas na cięcie Pissardi. W rzeczywistości tego nie widzialam, aż tak bardzo, ale na zdjeciu widzę, że przydałaby się jeszcze korekta. Może dziś ją Z eM podetniemy jeszcze od dołu.
edi75 09:36, 10 lip 2021

Właśnie Ania smak białej porzeczki pamiętam z dzieciństwa
Joann 11:08, 10 lip 2021

Śliwy na pewno można przycinać po kwitnięciu, ale czy później? Nie wiem.
Agatorek 11:14, 10 lip 2021

ajka napisał(a)
Zapraszam na parę owoców:
- agrest zielony - przepyszny, dużo lepszy od czerwonego

Uwielbiam , taki lekko kwaśny, to jeden z moich ulubionych owoców.
Pozostałe owoce też wyglądają przepysznie.

Aniu, w zeszłym roku kupiłam dwie sadzonki hortensji phantom. Posadziłam na jesieni. Teraz są jeszcze małe (psy tez miały w tym udział ). I też nie mają jeszcze zalążków kwiatów. Ale nie tracę nadziei .
Roocika 14:34, 10 lip 2021

Aniu, moja Shirobana wygląda podobnie, są krzaczki bardziej różowe i bardziej białe Tylko moja się dopiero zbiera
Kasya 15:42, 10 lip 2021

Śliwę cielabym w jajo, nie lubie odwróconego stożka
A agrest wisi u mnie na krzaku…zaraz będzie spadał
basia3012 00:45, 11 lip 2021

Aniu, piękna plaża.
Oczywiście rabaty też zachwycają. A platan na kole to mistrzostwo świata.
U mnie Phantomy już mają pąki. W zeszłym roku kilka hortensji bardzo późno zawiązały kwiaty. Może z Twoimi Phantomami będzie podobnie.
ajka 19:35, 11 lip 2021

basia3012, Agatorek Dzięki dziewczyny za informacje w sprawie Phantom. Przeczytałam, że ona kwitnie niby niezawodnie, bo na pędach jednrocznych, więc może jednak jest szansa?

Roocika ta Shirobana zmienia niby kolor z białego na różowy, może coś przegapiłam? tamte różowe shirobany schowane trochę przed moim okiem

Co do śliwy jednak wstrzymałam się z dalszym cięciem, przyjrzałam się dołowi i jednak mi szkoda ją podcinać, bo ona jest tak wyprowadzona, zobaczę co będzie w przyszłym roku. Postanowiliśmy ją tylko trochę naciągnąć na jedną stronę, wrzucę wam potem zdjęcie. Chyba podciągnięta wygląda lepiej, bo u mnie składa się na jedną stronę, ze względu na wiejący z jednej strony wiatr.
EDIT: Obcięłam za to suche gałęzie derenia kousa, nie mogłam patrzeć na te sterczące patyki. Chyba nic jej nie będzie.

Wczoraj pół dnia wyrywałam chwasty. Po ostatnich deszczach wszędzie zrobiło się zielono. Wycięłam też przekwitłe łodygi żurawek.

A tu jeszcze zdjęcia z przedogródka. Szałwie przycięte parę dni wcześniej, odsłoniły róże Pomponella. Niestety co mnie martwi mają dość cienkie łodygi, które się uginają pod kwiatami. Może to wina deszczów i burz, które położyły mi również szałwię. Miałam nadzieję, że będzie wyższa (piszą 80-100cm) i sztywniejsza. Może jeszcze potrzebuje kilka sezonów.

I jeszcze róża Chopin. Zagęściła się, ale kwiatów tyle co nic.

Agatorek 22:45, 11 lip 2021

Śliczny masz ten przedogrodek . Klon shishigashira jest super, miałam już nie robić zakupów drzewek, ale jak go gdzieś spotkam, to kupię