Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

Urszulla 21:12, 09 cze 2024

Moim zdaniem ogród idealny, za niedługo sobie przytniesz tu i tam, ale naciesz się bujnością kocimiętka to chyba z tych wyższych, wogóle się nie pokłada u Ciebie.
Róże pnące piękne, nie pamiętam nazw.
Alija 21:17, 09 cze 2024

anpi napisał(a)
Chyba niedługo będę musiała odchudzać ogród, bo już prawie nie widać murku i białego płotku

Aniu, pięknie i romantycznie w każdym zakątku, kocimiętka cudowna.
A Twój warzywnik mógłby zastąpić ogród ozdobny, piękny.
sylwia_slomc... 22:00, 09 cze 2024

Romantico- fantastico i to w każdym miejscu nawet warzywnik ma ten klimacik, a to przecież niełatwe
anpi 00:53, 10 cze 2024

Gosialuk napisał(a)
Ania bujność wygląda z każdego zakątka. Pięknie teraz masz.

Gosiu, bujnie jest...teraz przydałoby się przerzedzać , bo niektóre rośliny muszą walczyć o przetrwanie
basia3012 23:53, 11 cze 2024

Aniu, ogród kipi kolorami. Pięknie jest, zakątki białe też piękne.
Magleska 05:19, 12 cze 2024

Ania
cudnie -na bogato

wiesz ,że nie mam żadnego żylistka

jakie one w uprawie ? często trzeba przycinać ? i jak długo kwitną ? i jakie wielkie rosną ?

Buziaki
Patrycja_KG_Lu 08:22, 12 cze 2024

anpi napisał(a)

Dzięki
W sezonie tych płytek w ziołowniku prawie nie widać, tak się wszystko rozrasta. Ale wiosną sama lubię ten widoczek jakby szachownicy

Chciałabym założyć taki zakątek z ziołami. Czy na jakieś z nich trzeba uważać (=ekspansywność)? Słyszałam o mięcie, a czy jest jakieś inne zioło aż tak zawłaszczające teren? Jakie masz u siebie?

Edit: Jaka to odmiana kocimiętki?
anpi 07:43, 19 cze 2024

Patrycja, tak, miętę naprawdę ciężko potem opanować. Najlepiej posadzić ją z jakimś ogranicznikiem. W obecnym ziołowniku jej nie mam. Stanowi mi zadarniacz w innej rabacie! Ale ciagle z nią walczę brzegami, bo już się z niej wydostaje! Innych tak ekspansywnych ziół nie mam( nie znam) Ale podobno czosnek niedźwiedzi potrafi poszaleć!? U mnie szybko rośnie melisa i macierzanka, ale nie ma problemu by po prostu podzielić i zmniejszyć kępę. W moim ziołowniku oprócz nich rośnie oregano, lubczyk, szałwia, majeranek, tymianek, szczaw, rukola, szczypiorek, czosnkowy, cebula siedmiolatka, pietruszka naciowa. brązowy koper i hyzop ( u mnie w celach ozdobnych). Bazylię i cząber mam w tunelu, ogórecznik bywa wszędzie gdzie się wysieje i go nie wyrwę
Brązowy koper teraz króluje w ziołowniku

A odmiany tej wielkiej kocimiętki pod murkiem nie znam, ale mogę się podzielić jak u mnie będziesz. A może wybierasz się na festiwal ogrodów do Nałęczowa? My będziemy z dziewczynami
Patrycja_KG_Lu 11:34, 19 cze 2024

Wow, ile ziołowych informacji. Znalazłam w necie rozpiskę. A na który dzień się wybieracie? Umawiacie się w danym miejscu i potem wspólne zwiedzanie?]
anpi 12:45, 19 cze 2024

W niedzielę. Tak, jesteśmy w trakcie umawiania, które punkty programu nas interesują, gdzie się spotykamy i w jakiej kolejności oglądamy. Będzie nas 4-5