Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

Catalinasdiary 10:47, 06 lip 2018

Też byłam i widziałam tą cenę i naśmiewałam się na głos
popcorn napisał(a)
Krew mnie zalała w banku, znowu, znowu nic nie załatwiłam. powinnam im robić antyreklamę heh... i będę, ale to jak się spotkamy na żywo

Pracuję jeszcze trochę i nadrabiam zaległości z urlopu w międzyczasie kupiłam na wyprzedaży w casto samopylne kiwi szt. 2 i orzecha laskowego, po 6 zł były jeszcze orzech włoski, jakaś śliwka, aronie, jagody goji itp. warto!

Za to trawy sprzedają w "promocji" po 42 zł/doniczka, przyschnięte miskanty... żenada zwłaszcza że te wszystkie rośliny padną w tym upale, bo kto to kupi?

Kończę i idę podlewać moje doniczkowo I przeglądać kolejne projekty
popcorn 11:03, 06 lip 2018

no przegięli i to mocno... pozdrawiam
popcorn 14:02, 06 lip 2018

No dobra.

Warunki zabudowy przepisane na moje nazwisko będą w przyszłym tygodniu

Poniedziałek-wtorek geodeta da mi znać czy jest sens dzielić działkę na pół.
Zrobiłabym jeden ogród docelowo, ale oficjalnie w papierach działki byłyby dwie, co nie jest może głupim pomysłem. Zawsze kiedyś jakby tfu tfu trzeba było to można działkę lub dom sprzedać czy działkę tę druga podarować młodej.

Wykonawca jest w trakcie budowy domku pokazowego na którego trafiłam dawno temu i za miesiąc jadę go oglądać w Krakowie. Wydaje się mieć ta firma ręce i nogi, gość zawsze oddzwania i wyjaśnia wszelkie wątpliwości. Mają też architekta który adaptuje ten ich projekt. Ten ich domek nie ma garażu, więc i tak musiałabym zrobić go w bryle kosztem jednej sypialni ok 25m2.
Chyba że zdecyduję się na inny projekt, to mi go wycenią jak im przedstawię kosztorys i zbudują pod klucz wg mojego projektu w cenie konkurencyjnej (podobno).

Znalazłam też biuro projektowe po sąsiedzku które robi adaptacje gotowych projektów, jadę tam we wtorek pogadać i zobaczyć ile takie zmiany jak bym chciała kosztują. Jednak jeśli zdecyduję się na tego wykonawcę (powyżej) od A do Z to będzie się to wszystko odbywać u nich, więc ta konsultacja jest tylko w kwestii rozeznania.

Co do przywrócenia warunków dla mediów cisza, powysyłałam listy 2 tygodnie temu i nie ma jak się tam dodzwonić, infolinie firm od prądu i gazu mnie załamują (wielkie konglomeraty i "0" żeby pogadać z doradcą nie przechodzi ech...) co do wody to zadzwonię może to się akurat uda Jednak o to się nie martwię bo skoro warunki wydali dla poprzedniego właściciela 2 lata temu to raczej niewiele się zmieniło i powinni bez problemu wydać je dla nas.

Domek będzie parterowy jednak, z garażem w bryle, prosty i nowoczesny, ok 100 metrów kwadratowych, salon z kuchnią ok 35 metrów, dwie sypialnie, łazienka, garaż i kotłownia. Duży taras. I tyle.

A tymczasem praca i za chwilę weekend i jeszcze bank załatwiam i rozliczenie tego kredytu, zwolnienie naszej zablokowanej kasy po ich złodziejskich wyczynach i zwolnienie hipoteki. Aż cud że mnie kupujący nie ściga w tym tygodniu wrrrr heh

miłego weekendu

20:54, 06 lip 2018
oba projekty na twoja działke idealne ...ten jeden to potrzebujesz lustrzane odbicie .....mnie sie oba projekty podobaja ...choc moze ten z muratora ciekawszy

ale coś takiego potrzebujesz

a zeby ci namieszać w głowie to sobie poogladaj australijskie ...głównie rozbudowy .. ...i jak juz masz cos w gotowcach zmieniac to moze akurat cos ci spasuje i skopiujesz

https://www.lunchboxarchitect.com/location/melbourne/

i takie tez mam w zakładkach
https://maynardarchitects.com/

popcorn 21:09, 07 lip 2018

Ale masz fajne zakładki Justynko!

Myślę że będę budować pewnie taki domek, bo znalazłam firmę która robi głównie ten projekt od A do Z za nieduże pieniądze i właściciel konkretny zobaczymy!

We wtorek spotykam się z architektem, zobaczymy ile kosztują zmiany w projektach tych dwóch które linkowałam. Hmm.
sylwia_slomc... 21:34, 07 lip 2018

Wakacje fajne miałyście szkoda, ze tak szybko wszystko co dobre się kończy, ale teraz czas na plany i ich realizowanie
popcorn 21:42, 07 lip 2018

Sylwia tydzień, kolejny urlop w zimie dopiero już się cieszę

a na razie rzeczywiście projekty, dokumenty, telefony, chciałabym do jesieni uzyskać pozwolenie na budowę I jak na działce będzie wrysowany domek to zacznę na poważnie planować ogród, będę miała na to całą zimę

dziś odchwaściłam warzywnik, wyrwałam groch i przerośnięte sałaty i zdrewniałe kalarepki, ścięłam bób, zrobiło się miejsce. Jutro posieję sałatę, fasolkę, koperek, rzodkiewkę letnią.

heh ale są ceny na Azję, Indonezja i Malezja za 1200 zł heh

miłego wieczoru!
Mala_Mi 21:51, 08 lip 2018

Karola, jestem wszędzie do tylu... ale widzę że ty do przodu... nawet nie wiesz jak się cieszę
popcorn 22:27, 08 lip 2018

Ania, dziękuję

widziałam że imprezę miałaś i gości Rozerwałaś się trochę chociaż do mnie Dziewczyny za tydzień przyjeżdżają

A ja załatwiam, załatwiam Też się cieszę, nie masz pojęcia jak bardzo

zamówiłam sobie rośliny haha moje doniczkowo rośnie

SOSNA KOLUMNOWA PIRAMIDALNA 30cm 5 sztuk

Brzoza jacquemontii doorenbos 40-50cm P9 12 sztuk

Dereń Kousa CORNUS VAR. CHINENSIS 40-60cm P9

Duo Brzoskwinia i Nektaryna karłowa 30-50cm 3L

Śliwko-morela japońska Dapple Dandy 120-140cm C3

Śliwo brzoskwinia Kubań 120-140cm C3
popcorn 09:56, 09 lip 2018

Gdzie kupić zieloną hakone w dużej ilości / w dobrej cenie (ładne sadzonki?)

poradźcie

pgnig dzwoniło, potrzebują jeszcze mapkę ode mnie do wydania warunków... znów 2 tygodnie w plecy. heh.