Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

AniazUroczyska 23:00, 17 lip 2019

Waclaw napisał(a)

Aniu,
jestem, niestety zakupoholikiem.
Czy to kupując odzież czy artykuły spożywcze kupuję to co mi się podoba a później zastanawiam się co z tym zrobić.
Z roślinami jest podobnie. Kupuję je bo mi się podobają a dopiero później zastanawiam się gdzie je posadzić często nie znajdując na nie miejsca. Czy to jest rozsądne? Nie!
To dlatego, jadąc na targi kwiatowe czy do szkółek ( lubię to bardzo bo lubię oglądać rośliny, lubię atmosferę targów)zawsze sobie postanawiam: "dzisiaj już nic nie kupię". Mam silną wolę aby nie kupować. Jednak ta silna wola jest silniejsza ode mnie i krzyczy kupuj! Kupuj! Niestety zawsze ulegam. Wracam szczęśliwy obładowany roślinkami które później stoją i czekają na miejsce. Sadzę przypadkowo i mam misz - masz. Zupełnie odwrotnie niż radzi Danusia w dekalogu.
Czy moje wyjaśnienia są wystarczające?

Bardzo wystarczające
Powiem Ci jednak ,że ja nie jestem zwolenniczką stawiania sobie takich ograniczeń. Jeśli kupowanie roślin daje szczęście i radość, to po co , w imię czego , pozbywać się tej radości, stawiać sobie jakieś zakazy i niepotrzebnie frustrować się , gdy się je przekroczy? Nie wiesz , gdzie posadzić roślinkę- pobiegasz z doniczką po ogrodzie i miejsce się znajdzie Wychodzi Ci misz - masz? Może (świadomie lub podświadomie) właśnie tak lubisz ? Dlaczego akurat musi być elegancko? Twój ogródek ma się Tobie podobać , a nie innym! Może zamiast " eleganckiego" uda Ci się stworzyć - oryginalny, niepowtarzalny? Mówisz- dekalog- święta rzecz! Hm, przepisy są podobno po to , aby je łamać Dekalogi zazwyczaj nie pasują do rzeczywistości! Niby powinniśmy trzymać się jakiś ustalonych reguł, ale tak naprawdę zachwycamy się ogrodami, w których jest duża różnorodność roślin, barw i kolorów! Tak więc, głowa do góry i ruszamy na zakupy ogrodowe, z radością , bez poczucia winy

Waclaw 18:55, 18 lip 2019

AniazUroczyska napisał(a)

Bardzo wystarczające
Powiem Ci jednak ,że ja nie jestem zwolenniczką stawiania sobie takich ograniczeń. Jeśli kupowanie roślin daje szczęście i radość, to po co , w imię czego , pozbywać się tej radości, stawiać sobie jakieś zakazy i niepotrzebnie frustrować się , gdy się je przekroczy? Nie wiesz , gdzie posadzić roślinkę- pobiegasz z doniczką po ogrodzie i miejsce się znajdzie Wychodzi Ci misz - masz? Może (świadomie lub podświadomie) właśnie tak lubisz ? Dlaczego akurat musi być elegancko? Twój ogródek ma się Tobie podobać , a nie innym! Może zamiast " eleganckiego" uda Ci się stworzyć - oryginalny, niepowtarzalny? Mówisz- dekalog- święta rzecz! Hm, przepisy są podobno po to , aby je łamać Dekalogi zazwyczaj nie pasują do rzeczywistości! Niby powinniśmy trzymać się jakiś ustalonych reguł, ale tak naprawdę zachwycamy się ogrodami, w których jest duża różnorodność roślin, barw i kolorów! Tak więc, głowa do góry i ruszamy na zakupy ogrodowe, z radością , bez poczucia winy

Swoją wypowiedzią potwierdzasz moje credo: "czerp z życia tyle dobrego ile tylko potrafisz"
Co prawda narzucam sobie pewne ograniczenia ale później zasadniczo, w granicach zdrowego rozsądku - łamię je. Tak jak napisałem: gdy zobaczę coś co mi się podoba - zazwyczaj kupuję. Później mam trochę wyrzutów ale ... raz się żyje
Co do ogrodów też podzielam Twój pogląd: nasze ogrody są najpiękniejsze - dla nas samych.
Monia81 20:43, 18 lip 2019

Wacławie bardzo miło było poznać Ciebie i małżonkę jak tylko się ogarnę to posiedzę u Ciebie i z wielką chęcią pooglądam i poczytam Twój wątek, a na razie się witam i zaznaczam wątek coby mi nie uciekł... pozdrawiamy
Waclaw 21:12, 18 lip 2019

Moniko,
ucieszyłem się na Twój widok u Madzi. Pomyślałem: kolejna poznana na żywo koleżanka. Jesteście z mężem bardzo sympatyczni. Podziwiałem Twojego męża jak zaczął pomagać przy grillu. Mam nadzieję, że jeszcze będziemy mieli w realu okazję się spotkać
Pozdrawiam
Magleska 21:25, 18 lip 2019

Przepiękne te białe lilie zakupiłeś .......ja teraz podczytuję o powojnikach wszelakich - na nową rabatę ,którą zaczęłam powoli przekopywać i doprowadzać do ładu
Jeszcze raz dziękuję,że byliście i do następnego razu
Waclaw 21:48, 18 lip 2019

Magleska napisał(a)
Przepiękne te białe lilie zakupiłeś .......ja teraz podczytuję o powojnikach wszelakich - na nową rabatę ,którą zaczęłam powoli przekopywać i doprowadzać do ładu
Jeszcze raz dziękuję,że byliście i do następnego razu

anabuko1 22:16, 19 lip 2019

Waclaw napisał(a)
następne lilie pachną

Piękne lilie ..drzewiaste i trabkowe. .i mocno pachnące.
Już sobie wyobrażam jakie tam masz zapachy
Doranma 22:30, 19 lip 2019

Czytam o dylematach moralnych związanych z kupowaniem roślin ☺ Na szczęście większość tych, które chciałam, które mi się podobają już mam. Ale parę lat temu po prostu robiąc miesięczny budżet planowałam ile w danym miesiącu mogę wydać na rośliny, tak by nie zabrakło na rachunki ☺ Wychodzę z założenia, że dopóki naszymi zakupami nie robimy sobie i innym krzywdy, to trzeba się tylko tą swoją pasją cieszyć i dzielić, bez wyrzutów sumienia.
Zauważyłam, że posiadacze ogrodów dzielą się na dwie grupy: takich, dla których ważniejsza jest udana kompozycja i oni robią przeważnie zakupy zgodnie z planem konsekwentnie się go trzymając oraz takich, których bardziej cieszy uroda danej rośliny- ci robią zakupy oczami, spontanicznie, bo coś jest ładne, a nie dlatego, że będzie pasowało. Należę do tej drugiej grupy i dobrze mi z tym ☺
A u Ciebie widzę zebrane piękne odmiany lilii, które jeszcze fajnie ze sobą harmonizują ☺
anpi 00:24, 20 lip 2019

Wacławie miło było Was widzieć u Magdy ,przekaż pozdrowienia dla żony Zostawiam kilka pamiątkowych zdjęć ze spotkania ogrodomaniaków

A z kupowaniem roślin mam podobnie I często czuje się nierozumiana...
Waclaw 10:06, 21 lip 2019

anabuko1 napisał(a)

Piękne lilie ..drzewiaste i trabkowe. .i mocno pachnące.
Już sobie wyobrażam jakie tam masz zapachy

O tak, lilie paaaachną. Przyjemnie przebywać ich pobliżu