Zamki które ostatnio pokazywałem to siedziby śląskiej magnaterii przemysłowej XIX wieku.
Pierwszy pałac to siedziba von Tiele-Wincklerów. To im zawdzięczają powstanie Katowice. Pałac, przez wielu zwany bajkowym położony jest w miejscowości Moszna. Pałac jest do zwiedzania. Upewnijcie się czy w tygodniu można zwiedzać z przewodnikiem.
Kolejny pałac a właściwie ruiny to pałac zbudowany przez Hansa Ulricha von Schaffgotscha dla swojej siedemnastoletniej żony Joanny Gryzik von Schomberg-Godulla. Z zamkiem tym wiąże się niezwykle ciekawa historia Joanny - śląskiego kopciuszka. Prawdziwego kopciuszka. Urodziła się w bardzo biednej rodzinie, jako 6-cio latka zaskarbiła sobie miłość śląskiego magnata przemysłowego Karola Goduli ( jego historia jest równie pasjonująca). Odziedziczyła jego przeogromny majątek. Jako 16 letnia ogromnie bogata panna poznała na balu w Berlinie Hansa Ulricha von Schaffgotscha którego rodowód sięgał XII w. Nie był już bogaty. Wielkie pieniądze wzięły ślub ze sławnym nazwiskiem i tytułami. Ramy O. nie pozwalają opowiedzieć tych historii

.
Niestety ruiny nie są do zwiedzania. Obecny właściciel ogrodził je i ochrona nie wpuszcza. Można jedynie zza płotu pooglądać. Ruiny znajdują się w Kopicach k/Grodkowa.
Trzeci pałac to pałac Ballestremów w Pławniowicach koło Strzelec Opolskich. Tuż przy autostradzie A4. Ciekawostką jest, że pałac pławniowicki był budowany przez tego samego budowniczego który budował zamek Schawgotschów w Kopicach. Hrabia Franciszek II Ballestrem który kazał pałac zbudować miał ścisłe związki z Karolem Godulą ( kolejna piękna historia). Przed wizytą sprawdźcie czy pałac jest dostępny. Jest własnością kurii gliwickiej i nie zawsze jest udostępniany.
Kolejny pałac który jest warty zwiedzenia to pałac zbudowany przez Hansa Karla Hrabiego von Schaffgotsch, syna właściciela pałacu w Kopicach. Znajduje się w miejscowości Sulisław k/Grodkowa. Niestety pałac, ze względu na pandemię nie jest udostępniany turystom. Warto jednak zabiegać o wizytę w pałacu. Zwiedziłem bardzo wiele pałaców. Ten to odrestaurowana perełka. Być może po wcześniejszym umówieniu w recepcji pozwolą zwiedzić. W czasie mojej ostatniej wizyty powiedziano mi, że w tym roku pałac udostępniony jest jedynie korzystającym ze SPA w centrum jogi i ajurwedy. Pałac to hotel pięciogwiazdkowy i rzeczywiście zasługuje na te 5 gwiazdek. Obok pałacu odrestaurowano zabudowania gospodarcze w których znajduje się wysokiej klasy hotel, restauracja i osobno bar - również warte zwiedzenia. Luksus.
Gdy będziecie zwiedzali Śląsk warto zwiedzić również pałac Strachwitzów w Kamieniu Śląskim. Pałac został odbudowany dzięki biskupowi opolskiemu. Ładny park, pole golfowe, restauracja.
To pałace w moim pobliżu. Zachęcam do zwiedzenia Kotliny Kłodzkiej a jeśli będzie czas to do zwiedzenia doliny Pałaców i Ogrodów w Kotlinie Jeleniogórskiej. Tam to dopiero jest co zwiedzać!