Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

sierotka 13:12, 28 maj 2018

Tez szukam teraz krwawnika
Waclaw 15:54, 28 maj 2018

MartaKozak napisał(a)
Laczka rosnie bardzo ladnie

Tak, jestem zadowolony. Wraz z łączką rosną chwasty. Wyrywam te które rozpoznaję ( lebioda) ale chyba muszę przestać. Trochę się boję jak to będzie wyglądało. Oby nie wyrosło ukwiecone chwastowisko.
W przyszłym roku wsieję w trawę nasiona łączki. Nie będę nic przygotowywał.
Łąka to łąka.
Waclaw 16:04, 28 maj 2018

sierotka napisał(a)
Witam pięknie działasz moim skromnym zdaniem sadz jak najwięcej wieloletnich kwiatów i krzewy wiesz mniej potem pracy

Absolutnie się z toba zgadzam. Rozpędziłem się i w tym roku nakupowałem sporo nasion. Dotychczas nie wysiane. Dzisiaj ( mam nadzieję ) wysieję. Najpierw muszę zafundamentować trejaż na róże obok bramki. Wieczorem podlewanie i posieję ( jak zdążę)
Pracując w Przedogródku już myślałem, że bardziej muszę się nastawić na wieloletnie rośliny bo z jednorocznymi zwariuję od roboty. Stres, że nie posiane, że za późno wschodzi, że pusto na grządce, że ....
Wszak życie to bajka i trzeba cały czas świętować
Krwawnik kupiłem na A. chciałbym jednak na żywo kupować. Czekam na dużą sprzedaż przy okazji Święta kwiatów w Otmuchowie ale to dopiero w lipcu. Podobnie w Wojsławicach będzie duża sprzedaż na lilowcowy weekend ( lipiec). Jeszcze zakupy hortensjowe przedemną
Dorota123 22:21, 28 maj 2018

Waclaw napisał(a)
Czas piwonii wiec jeszcze kilka;

szkoda że nie są moje
Właśnie się zastanawiałam, gdzie one rosną? Czasem wystarczy napatrzeć się w innych ogrodach, u mnie większość już przekwitła. Na jesieni kupiłam koralową piwonię i nawet nie raczyła z ziemi wyjść.
MartaKozak 09:16, 29 maj 2018

Waclaw napisał(a)

Tak, jestem zadowolony. Wraz z łączką rosną chwasty. Wyrywam te które rozpoznaję ( lebioda) ale chyba muszę przestać. Trochę się boję jak to będzie wyglądało. Oby nie wyrosło ukwiecone chwastowisko.
W przyszłym roku wsieję w trawę nasiona łączki. Nie będę nic przygotowywał.
Łąka to łąka.

Ja zaczelam troche inaczej podchodzic do chwastow, niektore sa przeciej bardzo ladne a wiekszosc bardzo pozyteczna, no i pomagaja okreslic stan gleby i czego jej potrzeba.
Waclaw 16:06, 29 maj 2018

Dorota123 napisał(a)
Właśnie się zastanawiałam, gdzie one rosną? Czasem wystarczy napatrzeć się w innych ogrodach, u mnie większość już przekwitła. Na jesieni kupiłam koralową piwonię i nawet nie raczyła z ziemi wyjść.

Swoje to swoje

Te nie są moje i rosną w ogrodzie botanicznym we Wrocławiu.

Moje będą takie w przyszłości.
Twoja piwonia koralowa wyjdzie z ziemi na pewno. Trochę poczeka, odpocznie i zacznie Twoje oczy cieszyć. Dasz znać jak się pojawi?
Waclaw 16:12, 29 maj 2018

MartaKozak napisał(a)

Ja zaczelam troche inaczej podchodzic do chwastow, niektore sa przeciej bardzo ladne a wiekszosc bardzo pozyteczna, no i pomagaja okreslic stan gleby i czego jej potrzeba.

Moje nie są ładne i nie chcę ich. Był taki rok, dawno, że zaniedbałem to wyrosły na 1,5 m. Busz.
Teraz już nie dopuszczam do takiej sytuacji. Wtedy część chwastów stała prosto ale dużo położyło się do wody. Nieładnie to wyglądało. Niw wiem jak rozpoznawać po chwastach zasadowość gleby. Mam nad samym stawem więc chyba kwaśna jest. Sypię jednak wapno więc jaka jest? nie badam
MartaKozak 16:22, 29 maj 2018

O roslinach wskaznikowych mozesz poczytac tutaj:

https://www.zielonyogrodek.pl/chwasty-w-ogrodzie-i-na-trawniku-rosliny-wskaznikowe
MartaKozak 16:38, 29 maj 2018

Ja u siebie mialam duzo podbialu pospolitego (straszne ma rozlogi) i skrzypu polnego (ten to nadal jest...) czyli ziemia gliniasta i podmokla, przynajmniej w dole dzialki, tam gdzie teraz zrobilam podwyzszone rabaty.
Waclaw 16:58, 29 maj 2018

MartaKozak napisał(a)
O roslinach wskaznikowych mozesz poczytac tutaj:

https://www.zielonyogrodek.pl/chwasty-w-ogrodzie-i-na-trawniku-rosliny-wskaznikowe

Dziękuję.
Zapisałem. Bedę analizował wieczorem