Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Waclaw 21:00, 21 maj 2018

Jeszcze jeden mostek z rododendronami:
Waclaw 21:09, 21 maj 2018

Przerabiając rabatę chyba uszkodziłem moją Novą Zemlę

Zazwyczaj rośliny nie sięgaja korzeniami poza koronę. Z tego powodu wyplewiłem trawę pod rh i śmiało obkopałem rh dookoła. Być może uszkodziłem drobne korzenie?
A moze zaszkodziłem próbując zasilić rh kompostem który cienką warstwą rozsypałem pod koroną po wyplewieniu? A może zaszkodziła mu kora którą rozsypałem pod rh?
Od wczesnej wiosny liście miał inne niż zazwyczaj i tak zostało do dzisiaj.
Wilgoci mu nie brakowało. Zastanawia mnie również nadzwyczaj szybkie osypanie się kwiatów. Pięknie wyglądały na ziemi ale...

Co mu dolega?
Pomoże ktoś? Jak go ratować?
Bogdzia 05:46, 22 maj 2018

Rh nie znoszą niczego na korzeniach bo ich korzenie muszą miec dostęp do powietrza,zdejm ziemię i kore i porzadnie podlej, niestety rh łatwo do siebie nie dochodzą , bedziesz musiał miec troche cierpliwości.
Waclaw 15:37, 22 maj 2018

Bogdzia napisał(a)
Rh nie znoszą niczego na korzeniach bo ich korzenie muszą miec dostęp do powietrza,zdejm ziemię i kore i porzadnie podlej, niestety rh łatwo do siebie nie dochodzą , bedziesz musiał miec troche cierpliwości.

Dziękuję Bogdziu.
Można na Ciebie liczyć
Dorota123 23:29, 22 maj 2018

Szkoda, że nie wszyscy zauważają co można zrobić, żeby poprawić swoje otoczenie. Brawo za zrobione porządki i wielką determinację w swoim działaniu.
Mieliście znów wspaniałą wyprawę ogrodową, piękne miejsce odwiedziliście. Opisuj miejsca, które odwiedzasz, warto wiedzieć gdzie jest tak pięknie.
Waclaw 23:59, 22 maj 2018

Doroto,
myślę, że każdy z nas tutaj znajduje wielką przyjemność w tym, że ktoś docenia to co robimy w swoich azylach. Wielu z nas anonimowo odwiedza watki innych forumowiczów. Sam tak robię. Z Twojej strony jednak, zawsze można liczyć na życzliwy ślad odwiedzin. Doceniam to. Robi tak niewiele osób.

Cieszy mnie wielce, że sprawiam przyjemność zamieszczaniem fotografii z odwiedzanych miejsc. Odkąd jestem na O. staram się pokazywać ciekawe z punktu widzenia miłośników przyrody miejsca w których byłem. Każdorazowo mam jednak obiekcje. Wszak portal jest ogrodniczym a nie krajoznawczym. Nie chciałbym być posądzony o reklamę.
Przedstawione wyżej zdjęcia wykonałem w oddalonej ode mnie o 15 km Mosznej z najpiękniejszym polskim pałacem ( w mojej ocenie)
Piotr_ 07:24, 23 maj 2018

Odpisalem u mnie na pytanie
AgataM 23:21, 24 maj 2018

Przedogródek robi wrażenie. Tyle przekopać ziemi... naprawdę.... podziwiam
Bedzie ślicznie
Zazdroszczę ( pozytywnie) rzeczki w ogrodzie Na pewno stworzysz tam magiczne miejsce.....
Waclaw 09:37, 25 maj 2018

AgataM napisał(a)

Przedogródek robi wrażenie. Tyle przekopać ziemi... naprawdę.... podziwiam
Bedzie ślicznie
Zazdroszczę ( pozytywnie) rzeczki w ogrodzie Na pewno stworzysz tam magiczne miejsce.....

Koniec prac już widać( tych "grubych"). Wczoraj zlikwidowałem kompost z liści. Wszystko zawiozłem na przyszły trawnik. Już wyrównany i wywałowany. Było kompostu tyle, że pokryłem 5 - 8 cm warstwą. Zdecydowałem się przekopać ten kompost z ziemią na 1/2 szpadla. Kopię czwarty raz. Mam nadzieję, że trawa odwzajemni starania o jej siedlisko

Agato, a podziwiać to jest co ... u Ciebie.
Za pochwałę jednak dziękuję jest mobilizująca
Mariusz 15:02, 25 maj 2018

Kilometr śnieżyczek za rzeczką... cudo! Powodzenia i wytrwałości.