Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Waclaw 23:59, 07 lip 2018

Toszka napisał(a)
Nalot na Władysław Łokietek?

jutro lub w poniedziałek się upewnię
Toszka 00:01, 08 lip 2018

uzupełniłam poprzedni wpis. Zerknij.
I poczytaj od str.172 w chorobach różaneczników. Tam sporo pisałam o przygotowaniu podłoża pod rh w naszych ogrodach.
Waclaw 00:03, 08 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
O jaka wycieczka fajna, świetne zakupy też bym się nie oparła
Do jutra

Do dzisiaj
Jeśli zdążycie to wystawa i kiermasz w Otmuchowie jeszcze dzisiaj ( niedziela) do odwiedzenia. To "prawie" po drodze.
Waclaw 00:25, 08 lip 2018

Toszka napisał(a)
uzupełniłam poprzedni wpis. Zerknij.
I poczytaj od str.172 w chorobach różaneczników. Tam sporo pisałam o przygotowaniu podłoża pod rh w naszych ogrodach.

Dzisiaj na str 172 przeczytałem:
"Ten z pierwszego zdjęcia potrzebuje najszybszej interwencji, bo jego system korzeniowy najbardziej ucierpiał. Z wielkim prawdopodobieństwem będzie wymagał cięcia. A jak drastycznego to będziesz musiała sama ocenić tnąc gałązki stopniowo oceniając ich żywotność i zdrowie (trzeba obejrzeć przekrój). Jest olbrzymia szansa, że ze śpiących oczek wypuści przyrosty. Po kwitnieniu jest faza przyrostów, a więc dość szybko zobaczysz czy twój ratunek przynosi skutek,aczkolwiek same (wszystkie) rośliny będą wymagały kilku miesięcy na ustabilizowanie i wyrównanie braków, a zwłaszcza odbudowę systemu korzeniowego.
Teraz najważniejsze jest staranne przygotowanie podłoża. Na szybki początek możesz wspomóc się dodaniem do mieszanki (liści, kory, igliwia, kompostu, obornika, siarki etc) ze 2-3 worków podłoża dla borówek (na każdy krzak). Najlepiej by było przygotować rozległe stanowisko dla wszystkich rodków, czyli wykopać szeroki adekwatnie do ilości rodków, a na 40-50cm głęboki dołek. W ten sposób łatwiej będzie utrzymać odpowiednie ph, wilgotność i ściółkowanie (mieszanką lisci i igliwia), oraz kondycję mikoryzy. Dodatkowo posadzenie rodków w grupie ustabilizuje ich mikroklimat."

W przyszłym tygodniu poczytam tamten wątek dokładniej ( jutro wycieczka do Wojsławic). Czy według Ciebie moje Rh też wymagają cięcia? Czy u mnie również radzisz wymieniać podłoże? Jeśli tak to czy teraz, jak najszybciej ( upały) czy jesienią? Myślę, że oprysk sodą nie zaszkodzi.
Toszka 10:06, 08 lip 2018

Tu czytaj

Po co sodą zwalczać kutner, który jest naturalną ochroną młodych liści?

Na początek sprawdź ph.
Gosialuk 11:11, 08 lip 2018

I znowu nowe wrażenia ogrodowe. Takim kiermaszom ciężko się oprzeć. Rododendrony są wymagające jeśli chodzi o przygotowanie stanowiska. Na początku trzeba się napracować trochę, żeby pięknie kwitły i zdrowo rosły. Mogę ci jeszcze polecić do przeczytania wątek Ewy Od domowniczki do ogrodniczki. Ona też zakłada rabatę rodkową.
greg66 21:24, 08 lip 2018

Waclaw napisał(a)
dzisiaj wizyta na corocznym Święcie Kwiatów w Otmuchowie.
Wystawa ma miejsce w zamku.
Nietypowa łączka:

W kominku kwiatami zapłonęło ognisko:

W głównej sali kompozycje z kwiatów:

Ja byłem dzisiaj w Otmuchowie i tez moc zakupów i oglądania.
sylwia_slomc... 22:02, 08 lip 2018

Wacku najładniej jak potrafię dziękujemy za cudowny dzień w najciekawszym i najpiękniejszym ogrodzie pokazowym jakim byliśmy do tej pory Za towarzystwo, cudowną wycieczkę. Byłeś wspaniałym przewodnikiem naszej grupy I niezwykle cierpliwym jak rzuciłyśmy się w wir zakupów Już zapowiadamy się na wiosnę, masz jeszcze trochę cierpliwości???
abiko 22:49, 08 lip 2018

Wacław, jesteś najwspanialszym, cierpliwym, z ogromną wiedzą przewodnikiem i kumplem do spacerowania Bardzo dziękuję za cudownie spędzony dzień i opowieści. Gdyby nie Twoja wiedza nie dowiedzielibyśmy się wielu ciekawych rzeczach.
Na dodatek uroczy jak zawsze

aaaa Abiko - Ogródkowe perypetie od żółtej torebki... ups to mój eM
abiko 22:55, 08 lip 2018

na pamiątkę