Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Waclaw 21:58, 10 sie 2018

gogo napisał(a)
Wacławie, drugi mikołajek jest na tej samej stronie.
Świerzbnica ma nasiona jak w kwiatkach koszyczkowych, takie lekkie, też mogę zebrać.

Proszę i o świerzbnicę. Czy to roślina wieloletnia?
Waclaw 22:01, 10 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ten sezon pod tym względem jest koszmarny[/quote

Popatrz ile w tym sezonie zrobiłaś
To imponuje wszystkim. Doceń siebie bo inni wzorują się na Tobie
Waclaw 22:09, 10 sie 2018

zapowiadali dzisiaj deszcze w całym kraju. Od rana ani kropli. Wszystko suche jak pieprz. Kurz spod nóg się unosił.
Dlatego teraz, kiedy deszczyk nieśmiało zaczął kropić, z radością otwieram szerzej drzwi balkonowe i chłonę szum kropel a ożywczy powiew wiaterku przyjemnie chłodzi rozpaloną twarz
Waclaw 22:27, 10 sie 2018

AniazUroczyska napisał(a)

I ja dołączam do chóru zachwycającego się łączką. Przejrzałam Twój wątek, wiem że przymierzałeś się do kupna nasion z jakiejś niemieckiej strony. Poproszę o link do źródła. Też w tym roku wysiałam łączkę, jest bardzo ładna, ale monotonna. Miały być polskie kwiaty polne, a u mnie wzeszły same żółte złocienie.

Aniu,
jednak zdecydowałem zamieścić adres tutaj. Może jeszcze kogoś zainteresuje?

https://www.saatgut-manufaktur.de/moessinger-sommermain

Adres strony otrzymałem od Ewy - Andy. Dzielę się

Ja u nich kupowałem dwukrotnie po trzy różne paczki nasion. Tam są opisy na ile m2 siać. Kupowanie jest proste. Tak jak w Polsce. Trzeba mieć na koncie euro ale z tym też żaden problem bo wystarczy trochę złotówek przewalutować. W moim banku wszystko zrobiłem wieczorem z komputera.
sylwia_slomc... 22:28, 10 sie 2018

Ale mi schlebiasz, aż się rumienięA widziałeś jak u nas dolało? Z domu nie było jak wyjść. Życzę Ci dobrego deszczu
Waclaw 00:29, 11 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale mi schlebiasz, aż się rumienięA widziałeś jak u nas dolało? Z domu nie było jak wyjść. Życzę Ci dobrego deszczu

prawdę napisałem
deszcz u mnie przestał . może jeszcze popada bo za mało go.
gogo 01:17, 11 sie 2018

Wacławie, świerzbnica to bylina, nawet jak nie kwitnie jest piękna.
Nasiona wyślę, jak rośliny podeschną.
Dobrze piszemy, zrobiłeś kawał roboty i efekty widać, nad stawem każdy chętnie przysiądzie wśród pięknych kwiatów, w lesie pospaceruje, a potem pod dębem odpocznie, patrząc na rośliny.
A ja wczoraj dmuchałam na chmury, widać za słabo, skoro do Ciebie przyniosły mało deszczu. Poprawiam się, padaj deszczu u Wacława.
Waclaw 13:23, 11 sie 2018

gogo napisał(a)
Wacławie, świerzbnica to bylina, nawet jak nie kwitnie jest piękna.
Nasiona wyślę, jak rośliny podeschną.
Dobrze piszemy, zrobiłeś kawał roboty i efekty widać, nad stawem każdy chętnie przysiądzie wśród pięknych kwiatów, w lesie pospaceruje, a potem pod dębem odpocznie, patrząc na rośliny.
A ja wczoraj dmuchałam na chmury, widać za słabo, skoro do Ciebie przyniosły mało deszczu. Poprawiam się, padaj deszczu u Wacława.

miła jesteś
gogo 15:11, 11 sie 2018

A padało?,bo u mnie znowu gorąco, choć już nie upalnie. Słońce piecze, ale skończyłam plewienie, oczywiście z przerwami na ochłodę w cieniu.
Teraz odpoczywam, potem dalszy ciąg pracy - zrywanie trawnika
Waclaw 20:37, 11 sie 2018

gogo napisał(a)
A padało?,bo u mnie znowu gorąco, choć już nie upalnie. Słońce piecze, ale skończyłam plewienie, oczywiście z przerwami na ochłodę w cieniu.
Teraz odpoczywam, potem dalszy ciąg pracy - zrywanie trawnika

Troszkę popadało wczoraj wieczorem. Dzisiaj już nie padało.
Dzisiaj pojechałem nad staw. O dziwo rzęsy nie ma. Woda czysta.
Porobiłem trochę zdjęć ale mam kłopoty z przerzuceniem do komputera. Muszę poprosić informatyka o pomoc.

Ja wiosną zrywałem trawnik w przedogródku. Gehenna. Wyplewiłem całą trawę ale roboty było do połowy lata. Z zerwanej trawy ogromna kupa kompostu. Na szczęście ten etap mam już za sobą. Trawnik gotowy. Podlewam i koszę. Jesienią będę jeszcze dosiewał trawę bo miejscami prześwituje ziemia. Dodatkowo chwasty plewię. Nie zdecydowałem się na chemię.