Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Anda 16:45, 24 sie 2018

Pięknie masz nad stawem, bardzo mi się podoba. I georginie (śliczna nazwa) cudowne
U mnie kosmosy na łączce uschły z braku wody
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Waclaw 16:48, 24 sie 2018

Anda napisał(a)
Pięknie masz nad stawem, bardzo mi się podoba. I georginie (śliczna nazwa) cudowne
U mnie kosmosy na łączce uschły z braku wody

Dziękuję Ewo
szkoda kosmosów. U mnie na samym brzegu rosną więc wodę same "ciągną".
daszum 18:47, 24 sie 2018

Wacław, ustaliłeś co się stało z rzęsą w stawie?
Łąka kwietna modelowa.

Chciałabym mieć jakieś bajorko w ogrodzie, ale wiem ile jest roboty z utrzymaniem wody w dobrym stanie. Jak kupiłam działkę był na niej dosyć duży dół i zastanawiałam się czy wykorzystać go na oczko wodne, ale dałam sobie z tym spokój. Może kiedyś wrócę do tematu.
gogo 19:33, 24 sie 2018

Witaj Wacławie, czy mogę rozbić namiot nad stawem, żeby móc codziennie oglądać kwietną łąkę Jest cudna, to był Twój strzał w dziesiątkę:
Mam dla Ciebie nasiona, mogę wysłać we wtorek.
Waclaw 20:07, 24 sie 2018

daszum napisał(a)
Wacław, ustaliłeś co się stało z rzęsą w stawie?
Łąka kwietna modelowa.

Chciałabym mieć jakieś bajorko w ogrodzie, ale wiem ile jest roboty z utrzymaniem wody w dobrym stanie. Jak kupiłam działkę był na niej dosyć duży dół i zastanawiałam się czy wykorzystać go na oczko wodne, ale dałam sobie z tym spokój. Może kiedyś wrócę do tematu.

Rzęsa albo spłynęła do rzeki albo opadła na dno. Raczej to drugie. Zastanawiające dla mnie jest dlaczego tak nagle? Nie znam przyczyny. Wszak nie było znaczącej obniżki temperatury która tłumaczyła by zanik rzęsy. No po prostu nie wiem

Sam dół nie wystarczy. Musi być dopływ wody. Dodatkowo przy braku wymiany wody, glony będą się szybciej rozwijały.
W każdym razie zbiornik wody to nie tylko przyjemności
Waclaw 20:13, 24 sie 2018

gogo napisał(a)
Witaj Wacławie, czy mogę rozbić namiot nad stawem, żeby móc codziennie oglądać kwietną łąkę Jest cudna, to był Twój strzał w dziesiątkę:
Mam dla Ciebie nasiona, mogę wysłać we wtorek.

Zapraszam nad staw. Możemy zrobić ognisko a namioty rozbijemy obok siebie.
Uwielbiam z żoneczką tam jeździć z namiotem. Jeżdżę zbyt rzadko.

Nasionka wyślij. Kiedy je wysiać? Teraz czy na wiosnę?
gogo 21:09, 24 sie 2018

Część nasion teraz, do gruntu, bez przykrywania ziemią, jak w naturze. Na wiosnę drugą porcję w domu po stratyfikacji w lodówce, coś powinno się udać.
To lato było dobre na namiot i w nocy było ciepło. A moją przygodę z namiotem miałam ostatni raz w 1975 roku i skończyła się zapaleniem stawu biodrowego
Poprzestanę na oglądaniu zdjęć Twojej łączki, ale dziękuję za zaproszenie
sylwia_slomc... 21:13, 24 sie 2018

Myślisz, że rzęsa się do zimy szykuje? U mnie biedronki już się szykują, a bociany ponoć odleciały już.......
Łączka superowa
daszum 21:21, 24 sie 2018

Wacław, jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, ale dla mnie najładniejszą odmianą hortensji jest Polar Bear, w drugiej kolejności Limelight. W moim szpalerze mam posadzone 11 szt Limelight oraz 9 szt Polar Bear. Hortensja Polar Bear wg mnie ma ładniejsze kwiatostany ale ma większą tendencję do pokładania się.
Dorota123 20:47, 25 sie 2018

Brzeg stawu wygląda pięknie jak z jakiegoś obrazu, masz tam dużą różnorodność pięknych roślin. Zauważyłam, że większość z nich to jednoroczne. Jeśli chcesz aby widok powtórzył się za rok pozbieraj nasiona z cynii, wilców, kosmosów,słoneczników. Więcej roślin z łączki nie znam, więc nie wiem czy są wieloletnie. Zebrane suche nasiona przechowaj w papierowej torebce w suchym miejscu,a wczesną wiosną sypnij wzdłuż stawu.
Wstawiłam u siebie kilka fotek z Kurozwęk.