Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nawadnianie » System automatycznego nawadniania

System automatycznego nawadniania

KROPLOSFERA_PL 20:32, 09 wrz 2025

Cześć!

Z doświadczenia, jeśli nie zależy Ci na kosztach możesz zastosować niebieskie rury do wody są one PN16 z bardzo grubą ścianką. Możesz również zastosować rurę PN6 która ma możliwość pracy z ciśnieniem 6 bar. Jednak 4.5 bara brzmi zabójczo dla niektórych typów zraszaczy. Jeśli napiszesz jakie masz zraszacze to chętnie pomogę tego uniknąć.

My zazwyczaj redukujemy do PE25 lub zalecamy połączenie typu FLEX.

Jeśli podasz typ zraszaczy, ile ich jest na najdalszej sekcji oraz jakie mają kąty zraszania oraz odległości przeliczymy możliwy spadek ciśnienia.

Pozdrowionka
pstawik 07:38, 12 wrz 2025

Cześć
Dzięki za odpowiedź. Jeśli faktycznie te 4,5 bara może być zabójcze dla zraszaczy, to może trzeba inaczej wyznaczyć sekcje (więcej zraszaczy na jednej sekcji). W załaczniku przesyłam wstępny plan mojego nawodnienia.
Dla mnie krytyczna jest linia czerwona i pomarańczowa - one są najdalej od studni. Przepływ na tych dwóch sekcjach to około 10 l/min, a moje źródło daje około 50 l/min. Zakładając spadek ciśnienia na tych 45 metrach mam wątpliwości czy te sekcje nie są zbyt mało obciążone (nie mogę ich połączyć, bo są różne typy zraszaczy). Sekcje seledynowa, niebieska, zielona mają obciążenie maks 30 l/min. Sekcja żółta też mam mały przepływ - 8 l/min. Zastanawiam się czy nie zwiększyć średnicy rur (projekt jest na PE25) i jakoś połączyć niektóre sekcje lub inaczej je rozplanować, bo moje źródło da radę obsłużyć większy przepływ. Duszenie, albo niewykorzystywanie 70-80% mocy źródła, to wg mnie marnowanie zasobów.
KROPLOSFERA_PL 14:28, 15 wrz 2025

Hej!

Przede wszystkim fajnie, że robisz to sam szacuneczek!

Z doświadczenia - kilka uwag z mojej strony, które może warto wziąć pod uwagę:

1. Zakresy zraszania powinny być ustawione w systemie "head-to-head". W tym momencie, w niektórych miejscach Twojego trawnika trawa nie będzie odpowiednio nawodniona.

2. Nie łącz zraszaczy rotacyjnych o różnych kątach zraszania w jednej sekcji chyba, że planujesz wyrównać dawkę opadową odpowiednią dyszą.

3. Czy nie myślałeś aby wykorzystać dysze MP ROTATOR zamiast VAN? (zobacz proszę ograniczenie ciśnieniowe dla dysz VAN).

To tak na szybko.

Pozdrowionka