Aniu zupełnie zapomniałam o tym punkcie, zawsze mi było tam nie po drodze, bo to w inną stronę . Widzę, że mają się przenieść bliżej do miasta, to będę miała rzut beretem z pracy haha (nie wiem czy to dobrze )
Nie lubię drzew które zrzucają liście dopiero wiosną,mam jednego takiego dęba(?) Zaburza mi zawsze wiosenne porządki, a już najbardziej gdy codziennie nowe liście wdmuchuje mi wietr w największą rabatę kwiatową i pod samo wejście domu, choć dąb rośnie ponad 30 m dalej.
Aniu za płotem mam dęby u sąsiada , nie wiem co z nich wyrośnie, czy ich Energa nie wytnie bo rosną blisko linii średniego napięcia, pewnie będzie dużo liści
Ale sprawa z kolumnowym dębem rozwiązana, bo rośnie za wolno i możemy nie doczekać zasłonięcia domu sąsiada Trochę przywykłam do tego widoku, a sąsiedzi nie mają tam pomieszczeń, w których przebywają więc spokojnie coś wybierzemy.
Więc zostają świerki serbskie albo kolumnowe buki (te te nam naśmiecą haha).
Nie wiem, czy na forum jest ktoś, kto ma serby posadzone na skarpie, żeby się podpytać jak tam rosną, bo ja bym się tam obawiała suszy. One też mają bardzo płytki system korzeniowy. Serby lepiej znoszą suszę od innych świerków, ale nie wiem, jakby to było na tak stromej skarpie.
Dlatego pytałam, jakie drzewa w twojej okolicy występują naturalnie i czy dobrze rosną
Ewa jak patrzę na te moje posadzone w dolnym ogrodzie serby to właśnie się boję tego płytkiego systemu korzeniowego, suszy i przędziorka. Tam jednak dość mało miejsc pomiędzy kostka a ogrodzeniem.
Edit. Tam jednak będzie dużo słońca