Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 09:56, 26 lis 2020

Aniu zupełnie zapomniałam o tym punkcie, zawsze mi było tam nie po drodze, bo to w inną stronę . Widzę, że mają się przenieść bliżej do miasta, to będę miała rzut beretem z pracy haha (nie wiem czy to dobrze )
anpi 12:25, 26 lis 2020

O drzewach mam skromną wiedzę i doświadczenie, więc się nie będę wypowiadać. Ale kibicuję Ci w dobrych wyborach, a i przy okazji może się doszkolę!?
Nie lubię drzew które zrzucają liście dopiero wiosną,mam jednego takiego dęba(?) Zaburza mi zawsze wiosenne porządki, a już najbardziej gdy codziennie nowe liście wdmuchuje mi wietr w największą rabatę kwiatową i pod samo wejście domu, choć dąb rośnie ponad 30 m dalej.
Roocika 12:56, 26 lis 2020

anpi napisał(a)
O drzewach mam skromną wiedzę i doświadczenie, więc się nie będę wypowiadać. Ale kibicuję Ci w dobrych wyborach, a i przy okazji może się doszkolę!?
Nie lubię drzew które zrzucają liście dopiero wiosną,mam jednego takiego dęba(?) Zaburza mi zawsze wiosenne porządki, a już najbardziej gdy codziennie nowe liście wdmuchuje mi wietr w największą rabatę kwiatową i pod samo wejście domu, choć dąb rośnie ponad 30 m dalej.

Aniu za płotem mam dęby u sąsiada , nie wiem co z nich wyrośnie, czy ich Energa nie wytnie bo rosną blisko linii średniego napięcia, pewnie będzie dużo liści
Ale sprawa z kolumnowym dębem rozwiązana, bo rośnie za wolno i możemy nie doczekać zasłonięcia domu sąsiada Trochę przywykłam do tego widoku, a sąsiedzi nie mają tam pomieszczeń, w których przebywają więc spokojnie coś wybierzemy.
Więc zostają świerki serbskie albo kolumnowe buki (te te nam naśmiecą haha).
Anda 13:07, 26 lis 2020

Asiu, ale jaki świetny kompost i ściółka z tych liści później

Nie wiem, czy na forum jest ktoś, kto ma serby posadzone na skarpie, żeby się podpytać jak tam rosną, bo ja bym się tam obawiała suszy. One też mają bardzo płytki system korzeniowy. Serby lepiej znoszą suszę od innych świerków, ale nie wiem, jakby to było na tak stromej skarpie.

Dlatego pytałam, jakie drzewa w twojej okolicy występują naturalnie i czy dobrze rosną
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Roocika 13:25, 26 lis 2020

Anda napisał(a)
Asiu, ale jaki świetny kompost i ściółka z tych liści później

Nie wiem, czy na forum jest ktoś, kto ma serby posadzone na skarpie, żeby się podpytać jak tam rosną, bo ja bym się tam obawiała suszy. One też mają bardzo płytki system korzeniowy. Serby lepiej znoszą suszę od innych świerków, ale nie wiem, jakby to było na tak stromej skarpie.

Dlatego pytałam, jakie drzewa w twojej okolicy występują naturalnie i czy dobrze rosną

Ewa jak patrzę na te moje posadzone w dolnym ogrodzie serby to właśnie się boję tego płytkiego systemu korzeniowego, suszy i przędziorka. Tam jednak dość mało miejsc pomiędzy kostka a ogrodzeniem.
Edit. Tam jednak będzie dużo słońca
Roocika 10:50, 30 lis 2020

Dziś był pierwszy śnieg, niestety już stopniał.
Mam nadzieję, że w tym roku popruszy więcej
antracyt 11:03, 30 lis 2020

U mnie lecą z nieba pojedyncze mini płatki, ale roztapiają się zanim spadną na ziemię
greg66 11:28, 30 lis 2020

U mnie deszcz ze śniegiem ale malutki...
Roocika 13:46, 30 lis 2020

Czy Wam też nie wyświetlają się stare zdjęcia, czy to mój telefon szwankuje?
Roocika 13:48, 30 lis 2020

antracyt napisał(a)
U mnie lecą z nieba pojedyncze mini płatki, ale roztapiają się zanim spadną na ziemię

greg66 napisał(a)
U mnie deszcz ze śniegiem ale malutki...

Bardzo bym chciała prawdziwą zimę, ze srogim mrozem i śniegiem po łydkę a nie taką zgniliznę jak ostatnie dwa lata