Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

anpi 07:28, 02 gru 2020

Choć trochę takiej zimy mogłoby być, aby nie przeszły do historii sanki i bałwanki
Roocika 21:29, 02 gru 2020

anpi napisał(a)
Choć trochę takiej zimy mogłoby być, aby nie przeszły do historii sanki i bałwanki

Dokładnie, bo bałwany będziemy tylko na zdjęciach oglądać
Sanki to już tylko dla syna będą dobre, bo córka się nie zmieści

Zapadła decyzja, że za brzozami będzie żywopłot grabowy z drewnianymi drzwiami No mam nadzieję, że już zdania nie zmienimy. Mąż uznał, że te 10 m na płaskim możemy ciąć
Maly_Bialy_D... 17:35, 03 gru 2020

U mnie dzisiaj napadało śniegu, zima w Wielkopolsce
Roocika 18:31, 03 gru 2020

Maly_Bialy_Domek napisał(a)
U mnie dzisiaj napadało śniegu, zima w Wielkopolsce

Oj zazdroszczę u nas bez śniegu i w okolicach 0 ale wiatr zimny brr
Anda 13:40, 05 gru 2020

Roocika napisał(a)

Dokładnie, bo bałwany będziemy tylko na zdjęciach oglądać
Sanki to już tylko dla syna będą dobre, bo córka się nie zmieści

Zapadła decyzja, że za brzozami będzie żywopłot grabowy z drewnianymi drzwiami No mam nadzieję, że już zdania nie zmienimy. Mąż uznał, że te 10 m na płaskim możemy ciąć

Graby, będzie pięknie Drewniane drzwi do tego na pewno nadadzą fajny klimat. Dobrze, że zwracasz uwagę na okolicę i klimat w ogrodzie chcesz do tego troszkę dopasować

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Roocika 14:15, 05 gru 2020

Anda napisał(a)

Graby, będzie pięknie Drewniane drzwi do tego na pewno nadadzą fajny klimat. Dobrze, że zwracasz uwagę na okolicę i klimat w ogrodzie chcesz do tego troszkę dopasować

Ewo, bardzo bym chciała się wpasować...... Niekiedy nie wiem kompletnie czy to co mi się podoba w ogóle pasuje

Teraz dzień i noc myślę bo brzozowej i co tam posadzić.

Ale nic mi się nie układa i znowu nie wiem czy to o czym myślę pasuje do okolicy.
Chciałabym, żeby było mało obsługowo i widoczne z okna i ładne

Dobrze, że w przyszłym roku tego nie ruszymy z braku czasu, będzie czas na myślenie, mam nadzieję, że graby posadzimy albo chociaż przygotujemy ziemię do sadzenia
Anda 14:18, 05 gru 2020

A co sobie jeszcze wymyśliłaś na brzozową oprócz grabów?

Podobają Ci się okoliczne widoki? Mam na myśli te naturalne, nie sąsiadów
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Roocika 14:22, 05 gru 2020

Anda napisał(a)
A co sobie jeszcze wymyśliłaś na brzozową oprócz grabów?

Podobają Ci się okoliczne widoki? Mam na myśli te naturalne, nie sąsiadów

Podobają mi się paprocie pod brzozami Niedaleko jest u nas taki lasek z takim runem paprociowym Jeszcze jeżyny obok rosną

Ale z nienaturalnych widoków podobają mi się różowe anabelki i trawy
I cisy
Roocika 14:37, 05 gru 2020

Tak w sumie w okolicy rośnie dużo roślin jak wierzby, głogi, kaliny, lilaki, czarne bzy, mirabelki, za płotem rośnie śnieguliczka pod brzozami (nie wiem czy nie sadzona jeszcze za Niemców), akurat bardzo lubię wiosenne zestawienie snieguliczek z brzozami, a teraz fajnie wiszą na nich białe kulki . Okolice tu są takie " zapuszczone", celowo piszę w cudzysłowie, bo to taka okolica, trochę puszczona samopas. Ogródki iglakowe wyglądają jak wstawki w tej okolicy.
Edit. Trochę zrobiłam oderwany wpis.
Wciąż chyba nie wiem czego chcę
Te paprocie pod brzozami chodzą mi po głowie ale tam jest taka duża powierzchnia... Nie wiem z czym je połączyć, żeby się nie urobić i żeby było naturalnie.
Jakieś trawy do tego pasują? Obiedka? Miskant variegatus? Konwalie? bodziszki? Hakone? Bergenie? Derenie kelsey? Funkie?
Na skarpie po lewej będą śnieguliczki hankok, mam nadzieję, że na wzbogaconym gruzie sobie poradzą.
Muszę czymś zasłonić osadnik całorocznie.
W internetach piszą, że u nas kopytnik, bluszcz i barwinek (ten akurat rośnie obok) rosną jako runo.

Roocika 22:19, 05 gru 2020

ogród leśny