Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Anda 17:34, 06 gru 2020

W takim razie myślę, że derenie dadzą radę

Tak się zastanawiam, czy warto robić te rury drenarskie. Brzozy urosną i będą potrzebować więcej wody. Dojdą nowe, rośliny które też będą miały pragnienie. Zmiany klimatyczne pewnie i u Ciebie będą odczuwalne. Tak więc nie jestem pewna, czy te rury drenarskie za parę lat nie będą odprowadzać wody, której zabraknie potem roślinom.

Na takie mokre gleby z wysokimi wodami gruntowymi na pewno znajdziesz rośliny
Też mam linka

https://www.baumschule-horstmann.de/pflanzen-fuer-nasse-boeden-140t
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Roocika 17:39, 06 gru 2020

Zuzia, Ewa dziękuję za linki
Mam kolejne brzydkie zdjęcie Tu wychodzi też woda z górnej skarpy, która jest wzdłuż zdrenowana

Tak myślę, że jedyny problem z roślinami znoszącymi wysoki poziom wód gruntowych to sytuacja suszy latem, wtedy pewnie trzeba będzie je podlewać?
Anda 17:41, 06 gru 2020

W pierwszych latach pewnie tak, ale potem powinny korzeniami dojść niżej i dać sobie samemu radę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Urszulla 18:11, 06 gru 2020

Zaglądam z ciekawiści, jak plany zimowe postępują

A na podmokłym terenie, właśnie takim jak pokazujesz gdzie okresowo woda stoi(..w tym roku przez prawie cały sezon przy obfitych opadach) mam wypróbowane rośliny, o których nigdy bym nie pomyślała że będą rosły i kwitły: werbena patagońska i hastata ( nawet się sieją same na tej wodzie, bogatej w azot), sadziec , nawet liliowce przetrwały, trawa Red Baron. Derenie - jak najbardziej uwielbiają wodę. Tawuły chyba wytrzymują każde warunki ekstremalne. Warto sobie poeksperymentować u siebie
Roocika 18:18, 06 gru 2020

Anda napisał(a)
W pierwszych latach pewnie tak, ale potem powinny korzeniami dojść niżej i dać sobie samemu radę.

To przy brzozach tylko przy sadzeniu krzewów musimy się przebić przez warstwę gruzu, to była tymczasowa droga, całkiem ten gruz już "utonął" Na szczęście tylko w w połowie tej rabaty.
Mam nadzieję, że ambrowiec się pozbiera i będzie ładny w przyszłym roku
Grujeczniki, te z donic wsadzę obok już posadzonego, niech rosną będzie polana w lesie haha
Roocika 18:22, 06 gru 2020

Urszulla napisał(a)
Zaglądam z ciekawiści, jak plany zimowe postępują

A na podmokłym terenie, właśnie takim jak pokazujesz gdzie okresowo woda stoi(..w tym roku przez prawie cały sezon przy obfitych opadach) mam wypróbowane rośliny, o których nigdy bym nie pomyślała że będą rosły i kwitły: werbena patagońska i hastata ( nawet się sieją same na tej wodzie, bogatej w azot), sadziec , nawet liliowce przetrwały, trawa Red Baron. Derenie - jak najbardziej uwielbiają wodę. Tawuły chyba wytrzymują każde warunki ekstremalne. Warto sobie poeksperymentować u siebie

Fajnie, że zaglądasz
Na sadźce już mam pomysł w jednym miejscu Jak się sprawdzą to będzie więcej
Z Red baronem to mnie zaskoczyłaś
Jeżówki przy ambrowcu pewnie zgniją, martwię się też o palibiny.
Roocika 13:01, 07 gru 2020

Dereń kelsey

dereń kelsey
dereń opis

I żeby nie zgubić, aranżacja z tym dereniem, strzyżone zwierzęta może niekoniecznie
inspiracja
Roocika 15:02, 09 gru 2020

Rozwiązałam zagadkę braku zdjęć na forum. Trzeba zmienić przeglądarkę. Na Chrome nie można obejrzeć starych zdjęć.
Anda 15:08, 09 gru 2020

Asiu, mam Chrome i widzę wszystko. Może musisz zrobić aktualizację?
antracyt 16:05, 09 gru 2020

Roocika napisał(a)
Dereń kelsey

dereń kelsey
dereń opis

I żeby nie zgubić, aranżacja z tym dereniem, strzyżone zwierzęta może niekoniecznie
inspiracja

Całkiem przyjemne te inspiracje