Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 19:01, 18 sie 2021

basia3012 napisał(a)
Asiu, młoda dziewczyna z Ciebie z dwójką dzieci a ogród dojrzały. Jak to możliwe? Wszystko rośnie w zaplanowanych miejscach i dobrze przemyślanych. Tylko podziwiać.
A skarpa ta czy inna to kwestia czasu. Z resztą zawsze coś chce się poprawić. Będzie czas to poprawisz, zrobisz. Ale już jest pięknie.

Myślę Asiu, że im wolniej się planuje i robi w ogrodzie tym więcej czasu jest na porządne przemyślenie i docelowe posadzenie roślin. Bo jak szybko, bez namysłu to potem tylko przesadzanki pozostają.
Platan rośnie jak szalony. Pasuje mu u Was.

Basiu, te ostatnie 10 lat to był istny roller coster... W ciągu tych 10 lat pojawił się dom i dwoje dzieci. Nadal nie wszystko skończone a ja już mam trochę dość. Nie chce mi się już. Wolałabym, żeby było jakoś ogarnięte

Gdybyśmy mieli mniejszą, łatwiejszą działkę i mniejszy dom to już by było. Lepiej by było bliżej miasta... dla dzieci i nie tylko . Te dowozy mnie dobijają No ale wybraliśmy
Cisza i spokój są nieocenione a ja w hałasie nie funkcjonuję.

Dziękuję Basiu za pochwały
Roocika 19:02, 18 sie 2021

Joann napisał(a)
Też lubię takie porównania Platan faktycznie duży i szybko urósł. A te kolumnowe obok niego, co to? Fajne cisy? W ogóle podoba mi się kształt tej rabaty, a poszerzenie było strzałem w 10

Asiu Rabata byłaby pewnie większa ale domek wchodził w paradę.
Te kolumnowe to graby fastigiata
Roocika 19:10, 18 sie 2021

Kilka fotek.

Roocika 19:17, 18 sie 2021

Tutaj wciąż działam. Runianki chyba się przyjęły bo zaczynają się rozrastać.
Hortensja Wims Red

Roocika 19:20, 18 sie 2021

A za liliowcami posadziłam "chaszcze" w postaci sadźców konopiastych, wiązówek błotnych zwykłych i różowych. Sadźce czekoladowe tam zostały, zobaczymy czy przeżyją zimę.
Niestety w transporcie jedna wiązówka się całkiem połamała, mam nadzieję, że odbije w przyszłym sezonie.
Jeszcze muszę zasypać korą.
Przy okazji na próbę zamówiłam bodziszki łąkowe Hokus Pocus, które podobno nadają się na wilgotniejsze stanowiska (zwykły bodziszek łąkowy sieje się u mnie wszędzie).

Do wysypania jeszcze kora
Na zdjęciach niewiele widać na razie

Roocika 19:25, 18 sie 2021

Jeszcze kolory buka Rohanii o którego pytała kiedyś Lidka

Roocika 19:29, 18 sie 2021

A dziś skończyłam mikro rabatkę przy ganku. Fotorelacja następnym razem, bo obowiązki wzywają...
Martka 20:34, 18 sie 2021

Asiu, wiązówki nie znałam, myślałam że to to samo co tawułka, a tu zaskoczenie. Bardzo ładne liście. Bodziszek też ma bardzo ciekawe liście. Czytałam, że bodziszki dobrze sobie radzą na glebie gliniastej. U mnie wszystkie rosną. Na początku lipca posadziłam bodziszka Espresso i po miesiącu wreszcie bardzo ładnie się zabrał do roboty, ma bardzo ładne listki.
Oraz: Asiu, u Ciebie to już jest na czym oko zawiesić. Naprawdę nie marudź, że nie ogarnięte na 100%. Teraz często jestem w moim starym mieszkaniu ze względu na remonty, zastanawiam się, jak inaczej wtedy żyłam, gdy nie było domu i ogrodu, ciszy i przestrzeni. Biegałam po mieście, pracowałam jak szalona, to były inne czasy, ale teraz nie wyobrażam sobie do nich powrotu. Jeśli ogarnie Cię wkurzenie, pomyśl o mieście. Dojazdy niestety dobijają, coś za coś. Faza niesamodzielności dzieci mija jednak szybciej niż by się zdawało.
Rojodziejowa 20:40, 18 sie 2021

Roocika napisał(a)

Basiu, te ostatnie 10 lat to był istny roller coster... W ciągu tych 10 lat pojawił się dom i dwoje dzieci. Nadal nie wszystko skończone a ja już mam trochę dość. Nie chce mi się już. Wolałabym, żeby było jakoś ogarnięte

Gdybyśmy mieli mniejszą, łatwiejszą działkę i mniejszy dom to już by było. Lepiej by było bliżej miasta... dla dzieci i nie tylko . Te dowozy mnie dobijają No ale wybraliśmy

To u mnie bardzo podobnie! Takie same mam czasem „gdybania” odnośnie łatwiejszej działki, mniejszego domu itp. Ale ostatnio z kolei zaczęłam się przyglądać jak ludzie mają zorganizowaną przestrzeń wokół domów. Czy to tu dookoła mnie, czy w trasie jak gdzieś jedziemy. Zorganizowane, przemyślane ogrody to naprawdę niewielki procent! To co masz to już bardzo dużo. Z czasem powoli wszystko przyjdzie. Tak trochę jest, że całe życie na coś nie możemy się doczekać. Chyba trzeba się nauczyć doceniać tu i teraz, nawet jeżeli to niełatwe początki Trzeba praktykować ogrodniczy mindfulness

Runianka wygląda bardzo ładnie. Bardzo mi się podoba ta roślinka. Podjęłm kilka prób, ale niestety nie udało mi się jej widocznie zapewnić odpowiednich warunków
basia3012 22:00, 18 sie 2021

Roocika napisał(a)

Asiu, doskonale Cię rozumiem. Ciężkie 10 lat macie za sobą. To teraz już tylko będzie z górki.
Taka działka jak Wasza, przy lesie jest wspaniała. Poranny śpiew ptaków, leśni goście, opadające liście drzew itd. Ech, rozmarzyłam się.