Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Joann 23:34, 18 sie 2021

Graby, no tak.
Asiu, mam podobnie do Ciebie. Też z daleka od miasta, też dowozy. Żeby dzieciom zapewnić rozrywkę i towarzystwo muszę pakować do samochodu i przemieszczać się. Wokol nie ma dzieci, z którymi mogłyby się pobawic. I dlatego pisałam u siebie, że nie lubię mojej działki. Miałam momenty kryzysowe. Postanowilam jednak dać temu miejscu ostatnią szansę- uczynić go ładnym. Chcę je polubić. I myślę, że jak ja je polubię, to polubią i poczują się w nim dobrze moje dzieci. Mam nadzieję, że tak się stanie. W życiu dokonuje się różnych wyborów, pewnych rzeczy nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Doskonale rozumiem Twoje rozterki.
Ściskam Asiu:*
BASIA8 10:02, 19 sie 2021

Joann napisał(a)
Graby, no tak.
Asiu, mam podobnie do Ciebie. Też z daleka od miasta, też dowozy. Żeby dzieciom zapewnić rozrywkę i towarzystwo muszę pakować do samochodu i przemieszczać się. Wokol nie ma dzieci, z którymi mogłyby się pobawic. I dlatego pisałam u siebie, że nie lubię mojej działki. Miałam momenty kryzysowe. Postanowilam jednak dać temu miejscu ostatnią szansę- uczynić go ładnym. Chcę je polubić. I myślę, że jak ja je polubię, to polubią i poczują się w nim dobrze moje dzieci. Mam nadzieję, że tak się stanie. W życiu dokonuje się różnych wyborów, pewnych rzeczy nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Doskonale rozumiem Twoje rozterki.

Chyba Nas jest więcejdowozy do szkoły, do logopedy, na zajęcia - koledzy z klasy miastowi, w okolicy dzieci brak do zabawy - niby do miasta nie jest daleko bo 15 kilometrów - ale wyjazd to już wyprawa.
Niestety są plusy i minusy - jak zawsze. Z perspektywy czasu wolałabym mieszkać bliżej miasta.
Ewa777 15:51, 19 sie 2021

Roocika napisał(a)
Kilka fotek.

Ta rabata już super wygląda
Obejrzałam zdjęcia porównawcze i widać jak wszystko się pięknie rozrosło.
Platan dobrze się u Ciebie czuje. Lubię jego korę i liście
Roocika 20:17, 19 sie 2021

Martka napisał(a)
Asiu, wiązówki nie znałam, myślałam że to to samo co tawułka, a tu zaskoczenie. Bardzo ładne liście. Bodziszek też ma bardzo ciekawe liście. Czytałam, że bodziszki dobrze sobie radzą na glebie gliniastej. U mnie wszystkie rosną. Na początku lipca posadziłam bodziszka Espresso i po miesiącu wreszcie bardzo ładnie się zabrał do roboty, ma bardzo ładne listki.
Oraz: Asiu, u Ciebie to już jest na czym oko zawiesić. Naprawdę nie marudź, że nie ogarnięte na 100%. Teraz często jestem w moim starym mieszkaniu ze względu na remonty, zastanawiam się, jak inaczej wtedy żyłam, gdy nie było domu i ogrodu, ciszy i przestrzeni. Biegałam po mieście, pracowałam jak szalona, to były inne czasy, ale teraz nie wyobrażam sobie do nich powrotu. Jeśli ogarnie Cię wkurzenie, pomyśl o mieście. Dojazdy niestety dobijają, coś za coś. Faza niesamodzielności dzieci mija jednak szybciej niż by się zdawało.

Martuś, dzięki, marudzę aż tak bardzo ???
Na razie mam kantabryjskiego i korzeniastego i oba lubię Mam nadzieję, że tego też polubię a on moją okropną glebę

Ta wiązówka Venusta ma piękniejsze liście niż ta zwykła, dużo większe. Mam nadzieję, że wypiją trochę wody z tej rabaty.

Marta, masz rację, tak w bloku to już sobie nie wyobrażam mieszkania. Ten hałas by mnie dobił.
Ale znowu trochę mi szkoda dzieciaków, bo są zdane na nasz czas, dowozy. Nie mają tu rówieśników... Chociaż nie wiem czy dzieciaki w blokach jeszcze ganiają jak my kiedyś... Moja córka szczególnie cierpi, bo ona taka bardzo towarzyska jest. No i stąd nie jeździ autobus do miasta, trzeba iść do sąsiedniej wsi drogą... Jak dzieciaki dorosną to rzeczywiście problemy się rozwiążą, pozostaną dojazdy do pracy Ale to pikuś
Roocika 20:20, 19 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)

To u mnie bardzo podobnie! Takie same mam czasem „gdybania” odnośnie łatwiejszej działki, mniejszego domu itp. Ale ostatnio z kolei zaczęłam się przyglądać jak ludzie mają zorganizowaną przestrzeń wokół domów. Czy to tu dookoła mnie, czy w trasie jak gdzieś jedziemy. Zorganizowane, przemyślane ogrody to naprawdę niewielki procent! To co masz to już bardzo dużo. Z czasem powoli wszystko przyjdzie. Tak trochę jest, że całe życie na coś nie możemy się doczekać. Chyba trzeba się nauczyć doceniać tu i teraz, nawet jeżeli to niełatwe początki Trzeba praktykować ogrodniczy mindfulness

Runianka wygląda bardzo ładnie. Bardzo mi się podoba ta roślinka. Podjęłm kilka prób, ale niestety nie udało mi się jej widocznie zapewnić odpowiednich warunków

Ogrodniczy mindfulness haha No dobra, spróbuję

Asiu to co pokazuję to jakaś 1/10 powierzchni do ogarnęcia chyba Spoko, dam radę

U mnie część runianek ma za dużo słonka i trochę żółkną im liście ale chyba wilgotność trzyma je przy życiu Wiosną nawet miały spalone liście ale już puściły nowe. Dziewczyny pisały, że one długo się aklimatyzują.
Roocika 20:22, 19 sie 2021

Joann napisał(a)
Graby, no tak.

Jak ja się cieszę, że piszecie, że macie podobne odczucia, to bardzo podnosi na duchu
U mnie córka najbardziej cierpi, synek na razie lubi być w domu

Asiu, upiększamy i mieszkamy No musi być dobrze nie???
Roocika 20:24, 19 sie 2021

BASIA8 napisał(a)

Chyba Nas jest więcejdowozy do szkoły, do logopedy, na zajęcia - koledzy z klasy miastowi, w okolicy dzieci brak do zabawy - niby do miasta nie jest daleko bo 15 kilometrów - ale wyjazd to już wyprawa.
Niestety są plusy i minusy - jak zawsze. Z perspektywy czasu wolałabym mieszkać bliżej miasta.

basiu, u nas podobnie. twój syn jest chyba w podobnym wieku jak moja córcia. Do miasta też niby niedaleko ale autobusy nie jeżdżą stąd więc sama nie pojedzie.
Mniejsza działka bliżej miasta z lepszym dojazdem i infrastrukturą byłaby idealna No ale kto to wiedział jak zaczynał się budować
Roocika 20:26, 19 sie 2021

Ewa777 napisał(a)

Ta rabata już super wygląda
Obejrzałam zdjęcia porównawcze i widać jak wszystko się pięknie rozrosło.
Platan dobrze się u Ciebie czuje. Lubię jego korę i liście

Dziękuję Ewciu Rośnie, rośnie, bardzo się cieszę z tego Tylko miskantów jeszcze nie widać ale może potrzebują więcej czasu.
Platan w sumie zrównoważy nam dom swoją wysokością a korę ma ciekawą i te liście piękne i ładnie szumią
Roocika 20:28, 19 sie 2021

Kilka fotek mikro rabatki obok ganku.
Rosłała na niej m.in. bergenia, którą musiałam przenieść. Zanim to zrobiłam musiałam ją podzielić, bo za chiny nie mogłam jej podnieść, by wsadzić do taczki. Przeniosłam ją na razie w plecy rabaty z hortkami wims red.
Tak było koniec kwietnia

Przenosiłam bergenię

Przekonałam 10 razy
Prawie przygotowane, wybaczcie chwasty w kostce, one rosną jak opętane. Nie wiem jak z nimi dojść do ładu, na razie nie mam na nie czasu.

BASIA8 20:31, 19 sie 2021

Roocika napisał(a)

basiu, u nas podobnie. twój syn jest chyba w podobnym wieku jak moja córcia. Do miasta też niby niedaleko ale autobusy nie jeżdżą stąd więc sama nie pojedzie.
Mniejsza działka bliżej miasta z lepszym dojazdem i infrastrukturą byłaby idealna No ale kto to wiedział jak zaczynał się budować

Dokładnie tak jak piszesz. U Nas komunikacja też leży. Ja zostałam w domku Rodzinnym, Ale są dni że żałuję że tu zostałam. Choć świadomie dokonaliśmy wyboru- albo dom Rodzinny albo budowa koło Teściów- wolę mieszkać gdzie mieszkam Nasz Mikolaś ma 7 lat- teraz pierwsza klasa.