Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 19:13, 20 sie 2021

ajka napisał(a)
My narzekaliśmy, że mamy za dużą działkę, że nas przerastam dopiero teraz tak naprawdę zaczęła sprawiać nam radość, ale bardzo dużo pracy w nią włożyliśmy. Też nie mieszkamy w mieście, dzieci się wozi wszędzie, o tyle dobrze, że jeżdżą od nas autobusy do Wrocławia, dla dzieci na legitymację bezpłatne. Może nie jeżdżą te autobusy zbyt często, ale zawsze starszy już może wpakować się w autobus i dojechać sam tam gdzie chce. Mieszkamy na lekkim odludziu i niestety dzieci nie miały tu zbytnio towarzystwa. Trochę tego szkoda. Mieszkałam w blokowisku i całą klasą biegaliśmy po podwórku. Dopiero teraz zaczynają się tu budować domy. Na szczęście nasze dzieci nie narzekają. Umawiają się czasem popołudniami, również na nocowanką u kolegów/koleżanek ze szkoły. Zawozimy je wtedy, albo przygarniamy kogoś do siebie. Ja przeszłam na pracę zdalną. Chyba się przyzwyczailiśmy.

EDIT: Te praying hands są świetne, już o nich zapomniałam, a miałam się za nimi rozglądnąć. Dzięki za przypomnienie

Aniu zdecydowanie macie również podobne przemyślenia. Gdyby tak u nas był autobus, pewnie byłoby zdecydowanie łatwiej. Akurat nie myśleliśmy o tym zupełnie kiedyś na etapie szukania działki. Zresztą jakby mi wtedy ktoś powiedział to co wiem teraz to bym się pewnie tylko w czoło popukała i stwierdziła, że wymyśla
Ale w sumie to lubię ten azyl, latem szczególnie, jak wracam do ciszy i chłodu

Co do host Sama jestem ciekawa jak się będą prezentować i rozrastać i czy polubią miejsce
Nie ma za co
Roocika 19:16, 20 sie 2021

Ewa777 napisał(a)
Bardzo fajna ta rabata przy ganku Ci wyszła.
Chwasty w kostce polewam wrzątkiem, wtedy łatwiej się je wyciąga

Dziękuję Ewa za pochwały, miało być zielono i stonowanie, taka potrzeba przy wejściu i mam nadzieję, że śnieg mi tych roślin nie zniszczy.
Przez chwilę miałam pokusę ku hortensji, może jakiejś małej, krzewiastej ale rozsądek wygrał

A z kostką to muszę się zabrać kompleksowo. Jesienią pół podjazdu wyskrobalam i chwasty wiosną i tak wylazły. Masakra jakaś. Mąż kupił palnik ale czasu jeszcze nie było...
Roocika 19:22, 20 sie 2021

Tymczasem zabrałam się za ogarnianie frontowej.
Na frontowej jesienią ubiegłego roku położyliśmy matę tam, gdzie była trawa.
Kostki oporowe i mate usunęłam. Następnie mąż przejechał pielnikiem.
Teraz muszę przygotować glebę. Do przesadzenia mam jeszcze całkiem sporo przywrotnika i niskie szałwie.
Uwaga, fotki robocze, wrażliwi zamykają stronę
Przed

Po zdjęciu maty...
Gleba jak widać mocno zbita.

Roocika 19:30, 20 sie 2021

Po pielnikowaniu już znacznie lepiej, teraz widły i jazda Sporo jeszcze gruzu (tutaj był skład wszystkiego do budowy) muszę wyjąć.

Dla przypomnienia sliczny projekt Ewy.

Postanowiłam jednak wprowadzić zmiany. Nie będzie obwódki z pięciornika z uwagi na szalejące nornice, które mi ta obwódkę wciąż masakrują... Chyba dosadzę porozrzucane oklepane tawuły japońskie. Dodatkowych drzew już też nie będę sadzić. Jak ten Edward urośnie to będzie całkiem spory o jak ten szkółce. I póki co przesadze moje kocimiętki, zamiast szałwi lub przetacznika, bo nie mam co z nią zrobić.
Jak widać południowy taras zarastaja chwastami, bo z niego nie korzystamy. Musimy wymyślić dla niego nową rolę. W tym roku wiosny nie było, nie wiadomo jak będzie z jesienią, a w tych porach najczęściej z niego korzystaliśmy.
Roocika 19:33, 20 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)

No tak to się tu zazwyczaj odbywa, że pokazuję się te ogarnięte kawałki, lub tuż przed ogarnianiem

Asiu, tak masz rację, trochę nad tym ubolewam, bo to daje taki obraz, że ogrody są tylko piękne ale rozumiem. Próbuję się dostosować
Roocika 19:36, 20 sie 2021

I mam pytanie do Was, czy kocimiętkę się odmładza? Mam wrażenie, że ta moja jakaś skarlała się zrobiła albo nadmiar wody w tym roku jej zaszkodził? Na pewno trochę ją nornice podgryzły ale po przycięciu kępki już nie są zbyt okazałe w tym roku.
BASIA8 19:41, 20 sie 2021

Piękny projekt i masa pracy wykonana
Anda 19:44, 20 sie 2021

Zaczyna się

Kocimiętkę zawsze latem przycinam (szybko odrasta i kwitnie ponownie) ale jeszcze jej nie odmładzałam. Na pewno można.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 23:45, 20 sie 2021

Ale tu się dzieje

Fajne porównanie zrobiłaś z tą rabatą kolistą, platan rzeczywiście rośnie jak szalony!
Super Ci wszystko przyrasta.
Roocika 14:18, 21 sie 2021

BASIA8 napisał(a)
Piękny projekt i masa pracy wykonana

Basiu, czuję, że jesień w tym roku będzie szybko, muszę zagęścić ruchy...

Anda napisał(a)
Zaczyna się

Kocimiętkę zawsze latem przycinam (szybko odrasta i kwitnie ponownie) ale jeszcze jej nie odmładzałam. Na pewno można.

Ewa, wydaje mi się, że te kocimiętki coraz mniejsze, szczególnie po tym letnim cięciu. Albo te bodziszki tak urosły
Może przesadzanie im pomoże albo dobije

Agatorek napisał(a)
Ale tu się dzieje

Fajne porównanie zrobiłaś z tą rabatą kolistą, platan rzeczywiście rośnie jak szalony!
Super Ci wszystko przyrasta.

Agnieszka, próbuję zagęścić ruchy ale idzie jak zwykle
Młodszy znowu chory po dwóch dniach w żłobku i kończy mi się urlop