Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Monia81 19:11, 01 maj 2022

Asia zakupy zacne z Dawyck goldów będziesz zadowolona, ja jestem, to jedno z tych drzew które uwielbiam ja bym pogrupowała drzewa a pod drzewami krzewy wrzuciła, ale te z kolei bym wymieszała, aby pod drzewami coś zawsze w sezonie kwitło
Roocika 19:38, 01 maj 2022

Monia81 napisał(a)
Asia zakupy zacne z Dawyck goldów będziesz zadowolona, ja jestem, to jedno z tych drzew które uwielbiam ja bym pogrupowała drzewa a pod drzewami krzewy wrzuciła, ale te z kolei bym wymieszała, aby pod drzewami coś zawsze w sezonie kwitło

Monia, dzięki za wskazówki
Muszę się zastanowić w takim razie czy sadzić wszystko grupami, czy derenie, śś i czarne bzy rozrzucić

Te krzewy i drzewa planowałam na pierwszą linię Potem będę dosadzać następne krzaki typu tawuły, krzewuszki, hortensje.
Margerytka40 20:01, 01 maj 2022

Asiu co do skarpy ja chyba starałabym się znaleźć element łączący te wszystkie nasadzenia. Posadziłabym np drzewa w jednym gatunku a do nich dopiero pogrupowane plamy krzewów. Długą masz tę skarpę?
Niepokoi mnie jeszcze czy na skarpie taka np kalina da radę. One lubią wilgotno a na skarpie jednak trudno o to.
Roocika 20:12, 01 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)
Asiu co do skarpy ja chyba starałabym się znaleźć element łączący te wszystkie nasadzenia. Posadziłabym np drzewa w jednym gatunku a do nich dopiero pogrupowane plamy krzewów. Długą masz tę skarpę?
Niepokoi mnie jeszcze czy na skarpie taka np kalina da radę. One lubią wilgotno a na skarpie jednak trudno o to.

Asiu, skarpa ma jakieś 50 m długości. Przy samej siatce jest zrobione takie większe wypłaszczenie. Na skarpie jest mokro, spokojnie powinno wszystko dać radę , do nas cały czas płynie woda z góry w stronę rzeczki. Na dole skarpy rosły nam swego czasu tataraki nawet. W ubiegłym roku zrobiliśmy wzdłuż podjazdu głęboki rów, który zbiera nadmiar wody z góry, bo wcześniej mieliśmy podczas opadów powódź na podjeździe.

O plamach krzewów myślałam niżej, bo te to są na samą górę, niżej jakieś tawuły wczesne, van houttea, derenie, hortensje, karzewuszki i drobniejsze krzewy w plamach np. róże okrywowe, tawuły brzozolistne, japońskie

Chyba muszę skorzystać z jakiegoś programu typu garden puzzle
Rojodziejowa 20:20, 01 maj 2022

No ciekawa jestem jak to ułożysz oczywiście podglądam i kibicuję

Ja dumam, co z moją, ale jakoś poza tym, że się inspirkami pozachwycam, to nie mogę złapać koncepcji ogólnej.
Margerytka40 20:29, 01 maj 2022

Jeśli lubisz różnorodnie może być nawet sporo różnych gatunków tych krzewów, ważne by plamy się powtarzały. Trudno mi to wytłumaczyć a rysować nie mam dziś już siły. Nie mogę znaleźć żadnego pina, który obrazował by mój zamysł.
Długaśna ta skarpa. To tylko plus

Zobacz. To akurat byliny, nie krzewy ale wielogatunkowe a jednogatunkowe drzewa dają bardzo przyjemny odbiór. To co prawda nie skarpa ale chodzi mi o sam układ.
Roocika 20:33, 01 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)
No ciekawa jestem jak to ułożysz oczywiście podglądam i kibicuję

Ja dumam, co z moją, ale jakoś poza tym, że się inspirkami pozachwycam, to nie mogę złapać koncepcji ogólnej.

Ja coś tam mam w głowie ale jestem jak zwykle niezdecydowana

Kiedyś korzystałam z garden puzzle ale już czas mi dawno minął i konta nie mam ehhh. Może znowu wykupię, żeby sobie coś zwizualizować albo wezmę kredki i pokoloruję

Ta skarpa to jest bardzo duża część mojej działki, chciałabym, żeby była małoobsługowa (raczej bez bylin albo z ich małą ilością) i rośliny muszą ją trzymać, koszenie jej to niezłe wyzwanie, dlatego od kilku lat nie udaje nam się jej kosić, wciąż czasu nam brakuje.
Roocika 20:36, 01 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)
Jeśli lubisz różnorodnie może być nawet sporo różnych gatunków tych krzewów, ważne by plamy się powtarzały. Trudno mi to wytłumaczyć a rysować nie mam dziś już siły. Nie mogę znaleźć żadnego pina, który obrazował by mój zamysł.
Długaśna ta skarpa. To tylko plus

Zobacz. To akurat byliny, nie krzewy ale wielogatunkowe a jednogatunkowe drzewa dają bardzo przyjemny odbiór. To co prawda nie skarpa ale chodzi mi o sam układ.

Asiu, bardzo ładnie, tylko właśnie jak to zrobić na skarpie
Margerytka40 20:58, 01 maj 2022

Myślę, że spokojnie się da. Trochę będzie z tym zabawy bo prócz wysokości nasadzeń trzeba jeszcze pochyłość uwzględnić. Nie chcesz tam jednogatunkowego żywopłotu na samej górze przy drodze? Nie musi być zimozielony ani wysoki.
Roocika 21:03, 01 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)
Myślę, że spokojnie się da. Trochę będzie z tym zabawy bo prócz wysokości nasadzeń trzeba jeszcze pochyłość uwzględnić. Nie chcesz tam jednogatunkowego żywopłotu na samej górze przy drodze? Nie musi być zimozielony ani wysoki.

Asiu, nie chcę Przypomniało mi się, że kiedyś w paintcie tworzyłam. Na razie nabazgrałam tyle To teraz cały sezon rysowania i kminienia mnie czeka

No i może będę musiała coś dokupić z krzewów

Edit.

Powtarzać na reszcie skarpy

Mam cały czas w głowie nieformowany żywopłot Hani-Gruszki