Asia zakupy zacne z Dawyck goldów będziesz zadowolona, ja jestem, to jedno z tych drzew które uwielbiam ja bym pogrupowała drzewa a pod drzewami krzewy wrzuciła, ale te z kolei bym wymieszała, aby pod drzewami coś zawsze w sezonie kwitło
Asiu co do skarpy ja chyba starałabym się znaleźć element łączący te wszystkie nasadzenia. Posadziłabym np drzewa w jednym gatunku a do nich dopiero pogrupowane plamy krzewów. Długą masz tę skarpę?
Niepokoi mnie jeszcze czy na skarpie taka np kalina da radę. One lubią wilgotno a na skarpie jednak trudno o to.
Asiu, skarpa ma jakieś 50 m długości. Przy samej siatce jest zrobione takie większe wypłaszczenie. Na skarpie jest mokro, spokojnie powinno wszystko dać radę , do nas cały czas płynie woda z góry w stronę rzeczki. Na dole skarpy rosły nam swego czasu tataraki nawet. W ubiegłym roku zrobiliśmy wzdłuż podjazdu głęboki rów, który zbiera nadmiar wody z góry, bo wcześniej mieliśmy podczas opadów powódź na podjeździe.
O plamach krzewów myślałam niżej, bo te to są na samą górę, niżej jakieś tawuły wczesne, van houttea, derenie, hortensje, karzewuszki i drobniejsze krzewy w plamach np. róże okrywowe, tawuły brzozolistne, japońskie
Chyba muszę skorzystać z jakiegoś programu typu garden puzzle
Jeśli lubisz różnorodnie może być nawet sporo różnych gatunków tych krzewów, ważne by plamy się powtarzały. Trudno mi to wytłumaczyć a rysować nie mam dziś już siły. Nie mogę znaleźć żadnego pina, który obrazował by mój zamysł.
Długaśna ta skarpa. To tylko plus
Zobacz. To akurat byliny, nie krzewy ale wielogatunkowe a jednogatunkowe drzewa dają bardzo przyjemny odbiór. To co prawda nie skarpa ale chodzi mi o sam układ.
Ja coś tam mam w głowie ale jestem jak zwykle niezdecydowana
Kiedyś korzystałam z garden puzzle ale już czas mi dawno minął i konta nie mam ehhh. Może znowu wykupię, żeby sobie coś zwizualizować albo wezmę kredki i pokoloruję
Ta skarpa to jest bardzo duża część mojej działki, chciałabym, żeby była małoobsługowa (raczej bez bylin albo z ich małą ilością) i rośliny muszą ją trzymać, koszenie jej to niezłe wyzwanie, dlatego od kilku lat nie udaje nam się jej kosić, wciąż czasu nam brakuje.
Myślę, że spokojnie się da. Trochę będzie z tym zabawy bo prócz wysokości nasadzeń trzeba jeszcze pochyłość uwzględnić. Nie chcesz tam jednogatunkowego żywopłotu na samej górze przy drodze? Nie musi być zimozielony ani wysoki.