Prócz planu na kartce, zrób plan patykowy w terenie. Mi zawsze pomaga Proporcjonalnie, im wyższa docelowo roślina, tom wyższy patyk/tyczka. Łatwiej Ci będzie znaleźć wstępne proporcje na nierównym terenie.
Podagrycznik i Perz raczej chyba trudny w usuwaniu. Moim zdaniem najlepiej byłoby spryskać skarpę i odczekać okres karencji. A potem glebogryzarką przejechać i sadzić.
Bodziszek i inne zadarniacze to fajny pomysł. Musisz różne odmiany próbować co najlepiej się sprawdza ( cień, słońce).
Szmata jest droga na takie połacie a pod nią chwasty szaleją. Trzeba pod szmatą wyłożyć kartonami. Ja z Biedry biorę przekładki które są w stosach z napojami.
U mnie najlepiej sprawdzają się kartony przykryte gałęziami z cięcia tui albo iglastych lub wykładanie słomą.
Tak sobie myślę że możesz sobie zrobić ścieżkę spacerową po skarpie między roślinami.
Nad roślinami niech myślą dziewczyny
A co do traw to one mogą być ciekawe. Molinie muszą być na widoku i mieć dobre tło bo jesienią robią spektakl. Trochę bym nabrzegi nawiązała do takich roślin które masz po drugiej stronie chodnika. Tyle mi się nasunęło, miłych przemyśleń
Asiu, też kibicuję nowym nasadzeniom.
Doradzać nie będę bo ja wszystko przewalałam tam i z powrotem aż mi zaczęło pasować. Dopiero jak widzę to wiem czy o to chodziło mi czy nie.
Pozdrawiam Asiu ciepło.
Ewa, fajnie, że Ci się podoba, oglądam u Was śś i myślę, że u mnie też pasują
Madzia No coś tam musi się dziać, to przecież pół mojego ogrodu
Ula, niestety podagrycznik i perz to do ręcznego usuwania, nawet jak pielnikiem i glebogryzarką przejadę to jest tego tyle w ziemi, że załamać się idzie. A perzu wystarczy kawałek zostawić i on się pcha w bryły korzeniowe.
Będziemy myśleć Glebogryzarką na szczycie dam radę, bo po skosie to nie wiem , będę musiała spróbować.
Już mnie kręgosłup boli jak pomyślę ile to roboty.
Szkoda, że nie wiem co mam za paproć Wczoraj akurat miałam z 15 min. po pracy zanim zgraja wróciła to się przeszłam i pocykałam fotki.
Basiu, moje się budzą
Przesadzanie to chyba normalne jest, plany planami a potem jak coś nie gra trzeba działać
Też wolę ustawiać na żywo