Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 13:35, 20 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Tez mialam pytac o rabate w tle magnolii. Pięknie masz i wiosne widać. U mnie tulipany w koszukach to sie uchowały. Ale żadne z sadzonych jesienią nie sa tymi co miały być.

U mnie zostały dwie kępki tulipanów, a miałam takie co co roku kwitły, buu, reszta zjedzona. Jesienią posadzę w doniczkach. Narcyzów nornice nie zjadły więc może jakieś dosadzę? Co do kory za magnolią, pisałam wyżej

Roocika 13:37, 20 kwi 2025

ajka napisał(a)

Śliczna, moja już przekwitła, nie ma już kwiatków. Za to zawilce jeszcze nie wyszły. Ja najbardziej lubię białe.

Teraz to już też po niej, tak było gorąco, że się obsypała. Na pociesznie mam drugą

Roocika 13:40, 20 kwi 2025

Juzia napisał(a)
Fajne te dzikuski w masie!
Taki leśny klimacik

Hehe, no kiedyś walczyłam z ziarnopłonem ale w sumie i tak później zanika. Nie da się walczyć z wiatrakami
Za to zawilce gajowe pchają się każda dziurą w tym sezonie.
Roocika 13:45, 20 kwi 2025

Kordina napisał(a)
A ja z ziarnopłonami walczę trzeci rok bezskutecznie
Ładnie wiośniano u Ciebie, też nie zdążyłam z różnych przyczyn zrobić porządków po zimie a tu już lato walnęło

Tak, w tym roku to pogoda przesadziła z temperaturą. Chociaż lepiej lato niż zima

Świdośliwy chyba szybko przekwitną...
Wszystkie 4 kwitną. Na żywo to fajnie wygląda ale zdjęcia nie umiem zrobić.
Zdjęcia z wczoraj a dziś jeszcze ładniej.

A te zielone kulki na ostatnim zdjęciu to zadrzewnie bezogonowe, jedna przycięłam eksperymentalne. Już są całe zielone, a ostatnie zgubiły liście
Roocika 14:01, 20 kwi 2025

Sprzątałam wczoraj rabatę z runianką. Trochę się boję już tej rucianki. Zrobiła tak gęsty dywan i idzie do przodu. Wszystkie byliny i trawy zarosła, kłączami otoczyła.

Myślę, co robić. Bo mam dwie drogi. Albo się za nią wezmę i wywalę. Albo zabiorę trawy, byliny i paprocie i dam ogranicznik, aby się dalej nie pchała. Zostawię tylko krzewy.

Nie myślałam, że zrobi się tak ekspansywna, a pamiętam, jak nie chciała rosnąć.

Jak posprzątam tam do końca to pokaże jak wygląda.

Kiedy najlepiej przesadzać ciemierniki? Bo te też zadusi

Oczywiście mam plan na zmiany w dolnym,bo widzę, że niektóre połączeni i zestawienia się nie sprawdzają. Muszę rozdzielić krzewy od bylin. byliny tylko z przodu, bo drażni mnie pielęgnacja i nornice, które wywalają wszystko do góry nogami.
Alija 15:29, 20 kwi 2025

Asiu, tak to jest w ogrodzie, najpierw nie możemy się doczekać, żeby nam roślina urosła, a potem problem, bo zarasta wszystko dookoła. Taki dywanik z runianki fajnie wygląda, ale słabsze byliny trzeba wtedy przesadzić w inne miejsce albo cały czas mieć pod kontrola, żeby ich całkiem nie zarosła, a to trudne do realizacji.

Pięknie kwitną magnolie i świdośliwy.
Roocika 22:31, 21 kwi 2025

Alija napisał(a)
Asiu, tak to jest w ogrodzie, najpierw nie możemy się doczekać, żeby nam roślina urosła, a potem problem, bo zarasta wszystko dookoła. Taki dywanik z runianki fajnie wygląda, ale słabsze byliny trzeba wtedy przesadzić w inne miejsce albo cały czas mieć pod kontrola, żeby ich całkiem nie zarosła, a to trudne do realizacji.

Pięknie kwitną magnolie i świdośliwy.

No trawy i byliny z runianki dostaną eksmisję, a hrabinę muszę czymś zastopować.
Roocika 22:37, 21 kwi 2025

Piękne lato mamy tej wiosny

No trzeba przyznać, że mile są takie Święta jak pogoda dopisuje.

Czeremcha colorata zakwitła.

Bramowa robi się ładniejsza. Więc dziś jej sesja.

Roocika 22:41, 21 kwi 2025

Roocika 22:45, 21 kwi 2025

I zapożyczam magnolię od sąsiadów