Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

LIDKA 13:13, 27 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

A padły Ci rożne odmiany, czy jedna?

Obie które przesadzałam są słabe. 3 szt aquarelle i 3 szt candelight. Obie z adr.
Kordina 14:08, 27 kwi 2025

Roocika napisał(a)

Światło przechodzące przez drzewa uniemożliwiało oddanie kolorów...

Asiu, ale super miejsce stworzyłaś
Anda 14:47, 27 kwi 2025

LIDKA napisał(a)

Obie które przesadzałam są słabe. 3 szt aquarelle i 3 szt candelight. Obie z adr.

Obie odmiany nie mają ADR. Przesadzałam róże już wielokrotnie jesienią i do tej pory dobrze to znosiły.
Aquarell uchodzi za różę o słabej witalności i podatną na choroby grzybowe.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Roocika 16:20, 27 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Asia ładnie masz. Bujnie. I drzewa Ci mocno urosły.
W którym miejscu planujesz warzywnik?

Lidka, warzywnik planuję za brzozami. Tu na żadnym zdjęciu nie widać, jak tylko tam ogarniemy to pokażę. Mamy tam jeszcze kawałek działki w kształcie trójkąta, jest tam trzcnoowa oczyszczalnia, mały sad i druga brama.

Alija napisał(a)
Asiu, ależ buszowato zrobiło się u Ciebie. Pięknie się wszystko rozrosło, bujnie i zielono, super.

To prawda, że wszystko porosło
Roocika 16:27, 27 kwi 2025

MartaCho napisał(a)
Pięknie u Ciebie! Przybijam piątkę- team nieustannie walczących z chwastami!

No tak, chwasty zawsze są, jak pranie w koszach

Rojodziejowa napisał(a)
Asia, wszystkie wolne przestrzenie pięknie się wypełniają. Fajnie to wygląda
O chwastach nic mi nie mów. Można ciągle chodzić i dłubać…

No podagrycznik pod świerkami dał mi popalić hehe, a mniszki już zakwitły w każdej dziurze
, chyba zacznę z nich sałatkę robić

Magara napisał(a)
Asia, zaglądam, ale nie nadążam Wydaje mi się, że u Ciebie wszędzie buszowato się robi

Tyle lat już minęło od sadzenia, że chyba tak. Teraz czekam na kalinę japońską Jest ogromna, więc liczę na pokaz kwiatków.
Roocika 16:35, 27 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Asia przyszłam ci powiedzieć o różach. Jak chcesz je przesadzać spod platana to teraz to zrób.
Teraz taka pora że się kręcisz po ogrodzie i sobie dopilnujesz.

Ja przesadzałam róże jesienią i one bardzo osłabły. Są tak lichutkie że z 6 chyba 2 bede misiała wymienić. Dbałam o nie, przycięte były.

A te co teraz od lutego przesadzałam są bardzo ładne i jakby nie poczuły zmiany miejsca.

Na logika te z jesieni nie miały kiedy sie ukorzenić bo poszły spać.
Już nigdy nie bede przesadzała róż jesienią.

Lidka, przykro mi z powodu Twoich róż, może się jeszcze ogarną?

Ja mam takie zwykłe okrywowe róże, niestety nie da rady ich przesadzić, bo nie mam miejsca przygotowanego i obym do jesieni zdążyła je przygotować. Planuję je posadzić na skarpie tuż przed wejściem do domu, więc będę miała na nie oko.

Judith napisał(a)
Asia, jaka bujna frontowa! Już w zeszłym roku była niesamowita, teraz to już absolutny czad będzie .
Skarpa nabiera rumieńców i tworzy się piękna uporządkowana przestrzeń .

Teraz jest fajnie, bo skarpa tworzy drugi wymiar, jak patrzę przez okno

Rojodziejowa napisał(a)
A wszędzie piszą, że na jesień najlepszy termin… ja w sumie też odkładam na jesień. Teraz tylko zadołowane ruszyłam

Teraz to w ogóle jest u nas mega sucho, na skarpie zrobiła się skała
Roocika 16:38, 27 kwi 2025

anuska2507 napisał(a)
Ja zawsze byłam zwolenniczką jesiennego sadzenia i przesadzania roślin. Zazwyczaj było sporo opadów, rośliny miały czas na ukorzenianie się. Ala ta zima była dosyć sucha. Jeśli nie pilnowało się podlewania, a zazwyczaj zimą nie myśli się o takich rzeczach, to mogło to zaszkodzić roślinom.

Zdecydowanie wolę jesienne sadzenie, chociaz u mnie w dolnym ogrodzie jest tak mokro przez zimę w niektórych miejscach, że jednak wybieram wiosnę. To jednak wynika z warunków.

Makao napisał(a)

Jeny ale dywan zielony.
Cudna mieszanka liści

Teraz jest ta rabata bardzo urocza, takie śliczne kępki rosną. Widzę, że bodziszki formują pąki, więc będą pierwsze kwity za chwilę.
Roocika 16:52, 27 kwi 2025

Kordina napisał(a)

Asiu, ale super miejsce stworzyłaś

Teraz jest fajny czas, wszystko takie świeże

Anda napisał(a)

Obie odmiany nie mają ADR. Przesadzałam róże już wielokrotnie jesienią i do tej pory dobrze to znosiły.
Aquarell uchodzi za różę o słabej witalności i podatną na choroby grzybowe.

Cześć Ewa

Twój projekt się super sprawdzą Uwielbiam frontową rabatę, niestety nornice także Ale nie mam na to wpływu
Makao 17:51, 27 kwi 2025

Roocika napisał(a)

Teraz jest ta rabata bardzo urocza, takie śliczne kępki rosną. Widzę, że bodziszki formują pąki, więc będą pierwsze kwity za chwilę.

Właśnie fajnie to wygląda. Takie kępki
Anda 18:31, 27 kwi 2025

Roocika napisał(a)

Cześć Ewa

Twój projekt się super sprawdzą Uwielbiam frontową rabatę, niestety nornice także Ale nie mam na to wpływu

Hej Twój ogród pięknie się rozwija. Skarpa wjazdowa super Fajnie, że frontowa się sprawdziła w realu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies