Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

sylwia_slomc... 17:28, 11 lip 2025

Roocika napisał(a)
Dziewczyny, dziękuję za wszystkie wpisy. Bardzo mi pomogły wasze odpowiedzi.

Dąbrówkę może spróbuję pod krzewami.
Tojeść rozesłana jest naszą lokalną rośliną, rośnie nawet na mojej działce na czarnej folii razem z kurdybankiem Ale chyba jej nigdzie nie będę przesadzać

Zostaje więc pragnia syberyjska, tiarelka i może kopytnik.

Z pragnią uważaj potrafi rosnąć ekspansywnie.
Eupraksja 11:22, 12 lip 2025

Roocika napisał(a)
Może wiecie jak z ekspansywnością roślin okrywowych- bardziej chodzi mi o tempo wzrostu i łatwość kontrolowania

Super ciekawa rozmowa wyniknęła w tym temacie, widać jak w różnych warunkach te same rośliny bywają nie do opanowania, albo całkiem przyjazne dla ogrodniczki
Nie wiem, na jakie miejsce szukasz, ja bym poleciła jeszcze bardzo poziomki, takie rozłogowe. Ładnie i szybko zadarniają, a jednocześnie nie zostawiają jakichś kłączy po wyrwaniu, no i owocują znacznie dłużej niż truskawki, więc jeszcze dodatkowa korzyść Miałam je na gliniastej ziemi i w słońcu, więc takie warunki im też niegroźne.
Roocika 14:20, 12 lip 2025

mirkaka napisał(a)
Przepiękne to ujęcie rabaty z trzcinnikami

To poranne słońce robi takie efekt wow.

DariaB napisał(a)
A moje trzcinniki kolejny rok z rzędu pokonała rdza buuu Ta piwonia, która zmienia kolor to może być Sarah Bernhardt, mam trzy takie, ale ona trochę pachnie. Na przyszły rok mus jej dać podpory bo się pokładała.

Daria, moje też mają rdzę, także nie jesteś sama.
Piwonie po deszczu leżały ale wycięcie przekwitłych kwiatków pomogło.
Wydaje mi się, że ta moja prawie nie pachniała, ale też nie śmierdziała jak ta fuksjowa

Dziwna rzecz się ze mną robi, poprostu przyjmuję do wiadomości, że są plamy, rdza, grzyb czy coś. Nie wiem co się ze mną dzieje, czy to już znieczulica czy jeszcze nie?
Roocika 14:29, 12 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Z pragnią uważaj potrafi rosnąć ekspansywnie.

O no masz Ci los!
To co Ci się sprawdza?

Eupraksja napisał(a)

Super ciekawa rozmowa wyniknęła w tym temacie, widać jak w różnych warunkach te same rośliny bywają nie do opanowania, albo całkiem przyjazne dla ogrodniczki
Nie wiem, na jakie miejsce szukasz, ja bym poleciła jeszcze bardzo poziomki, takie rozłogowe. Ładnie i szybko zadarniają, a jednocześnie nie zostawiają jakichś kłączy po wyrwaniu, no i owocują znacznie dłużej niż truskawki, więc jeszcze dodatkowa korzyść Miałam je na gliniastej ziemi i w słońcu, więc takie warunki im też niegroźne.

Szukam roślin zadarniających pomiędzy byliny i krzewy, żeby robiły za okrycie zamiast kory i może zdobiły wczesną wiosną.

Pod większe drzewa i krzewy sprawdza mi się bodziszek korzeniasty. Moim zdaniem jest ładny cały rok, trzeba go pilnować jednak przy bylinach, bo jest dość silny i dusi. Trzeba go korygować, żeby nie właził na sąsiadów. Korygowanie jest proste, bo łatwo się wyrywa.
Jednak pod niskie krzewy jest trochę za wysoki, więc szukam czegoś innego.
Bodziszek kantabryjski jest z kolei trochę mniej zaborczy ale już nie jest taki ozdobny cały rok.Rozrasta się dużo wolniej i kwitnie w innym czasie i nieco dłużej niż korzeniasty.

Runianka okazała się na mokrym stanowisku dość ekspansywna po czasie, trudno się jej pozbyć, bo pełznie zbitymi korzeniami pod ziemią i miejscami tworzy potworny i gęsty kożuch, co może być w niektórych przypadkach korzystne, jednak przy delikatnych bylinach i trawach już nie.
Roocika 14:34, 12 lip 2025

Parę fotek ku pamięci...
Mam ostatnio taką refleksję, że mój ogród nie jest wycacany, wyniuniany, czyściutki, bez żadnego chwaścika, kolorowy, różnorodny... no jest sobie ogrodem.... takim jakimś. Nie jestem zdecydowana, szybka, pomysłowa i w ogóle ot przeciętny człowiek... ogrodnik niedoskonały raczej
Nie marudzę jednak, ja go lubię i patrzę ostatnio i cieszę się, że aż tyle udało się zrobić, chociaż jeszcze drugie tyle do zrobienia

Zdjęcie z wjazdu. jak ktoś ma ochotę to niech zajrzy na pierwszą stronę wątku.
Kolory na zdjęciach trochę okłamane, bo telefon nie współpracował. To fotki po całodniowym deszczu.

Frontowa

Zadrzewnie bezogonowe kwitną niewielkimi maślanymi kwiatkami, które są niesamowicie miododajne, bo owady przy nich szaleją aż miło.
Wiosna jedna obcięłam na krótki w celach testowych, po deszczu i wietrze się trochę rozłożyła, więc już wiem, że więcej ciąć nie będę. Niech rosną.

Roocika 14:47, 12 lip 2025

No dobra, zdjęcia się ładują jak krew z nosa. Nie chce mi się czekać, wstawię kiedy indziej.
Kordina 14:51, 12 lip 2025

Ja uważam, ze poradziłaś sobie super patrząc na 1 stronę, z resztą pamiętam doskonale bez patrzenia
Widzisz, tak to jest, że człowiek cały czas próbuje się z kimś czy z czymś (ogrodami) porównywać, a tu nie o to chodzi. Ogród jest Twój, niepowtarzalny, na miarę Twojego czasu, finansów (co też nie jest bez znaczenia) rodzaju ziemi, położenia geograficznego itp, itd.
Ciesz się nim na taki stan cieszenia się tym co jest pracowałam i chyba zakończyłam ten proces, chociaż nie do końca, jak uprawiam oglądactwo ogrodowe u innych
Pozdrawiam Cię Asiu serdecznie
Makao 15:39, 12 lip 2025

Oooo te zadrzewnie bezogonowe są genialne. One w pełnym słońcu dają radę? Więdną podczas suszy jak derenie?
Roocika 17:16, 12 lip 2025

Kordina napisał(a)
Ja uważam, ze poradziłaś sobie super patrząc na 1 stronę, z resztą pamiętam doskonale bez patrzenia
Widzisz, tak to jest, że człowiek cały czas próbuje się z kimś czy z czymś (ogrodami) porównywać, a tu nie o to chodzi. Ogród jest Twój, niepowtarzalny, na miarę Twojego czasu, finansów (co też nie jest bez znaczenia) rodzaju ziemi, położenia geograficznego itp, itd.
Ciesz się nim na taki stan cieszenia się tym co jest pracowałam i chyba zakończyłam ten proces, chociaż nie do końca, jak uprawiam oglądactwo ogrodowe u innych
Pozdrawiam Cię Asiu serdecznie

Bożenko, właśnie łapię się na porównywaniu i to nie jest dobre
Warunki klimatyczno geograficzno glebowo rodzinne mam specyficzne i porównywanie jest głupotą ale człowiek taki jest.

Też się naogladam się zdjęć i potem mam jakieś chciejstwa hehe
Roocika 17:32, 12 lip 2025

Makao napisał(a)
Oooo te zadrzewnie bezogonowe są genialne. One w pełnym słońcu dają radę? Więdną podczas suszy jak derenie?

One bardzo szybko rosną.
U mnie w pełnym słońcu i nic im się nie dzieje jednak u mnie rosną w ciężkiej glinie i miejsce w którym rosną jest bardzo mokre (rosną w miejscu gdzie stale podsiąka woda).
Bardzo wcześnie puszczają liście i trzymały je aż do mrozów.

8 październik

12 październik

30 październik, widać w tle

2 listopad-są wciąż zielone

Pierwsze zdjęcie mam z 21 kwietnia