U mnie runianka do opanowania. Z okrywowych mam jeszcze zawilce, epimedia, tiarelki. Pragnia jest calkiem fajna. Dabrowke wyrywam a ona sieje sie wszedzie. Jak na moje zbyt inwazyjna. Kopytko wlasnie sadze.
Ja mam dąbrówkę i pragnię syberyjską. Dąbrówkę łatwo wyrwać, ale puszcza wąsy jak truskawki i sieje się, tak jak dziewczyny pisały. Przy innych bylinach się nie sprawdza, bo w nie wrasta, pod krzakami może być.
Pragniea syberyjska ma takie długie ukorzeniajace się pędy, trochę jak bluszczyk kurdybanek czy barwinek. Mam ją pod hortensją krzewiastą, więc nic mi nie przeszkadza. W drugim miejscu posadziłam pod rodgersjami. Jeszcze całkiem tam terenu nie zakryła, ale myślę, że rodgersje się przebiją nawet jak się rozrośnie.
W Wojsławicach była w roli okrywówki pragnia kuklikowata. Tą zamierzam dopiero wypróbować.
Kopytnik mam. U mnie rośnie strasznie wolno. Od 3 sezonów mam 3 kępkę w tym tempie to się nie muszę martwić co dalej. Mam również tojeść płożąca i ta ekspresyjnie idzie. Na szczęście łatwo ją wyrwać i dać oddech innym przytargałam tojeść z jakąś roślinką i tak już u mnie jest
W kwestii nornicy: u mnie tylko przy hostach jest widziana. Traw nie dotyka czy szałwii czy zawilców jesiennych, które rosną w okolicy
Tojesci rozeslanej wiecej do ogrodu nie wpuszcze. W poprzednim tak rosla, ze przydusila sporo roslin. A jest nie do usuniecia. Podobnie jak skrzyp. Pociagnisz lub zostawisz kawalek i juz sie ukorzenia.
Racja z tojeścią walczyłam też i do dziś gdzie niegdzie się pojawia, z barwinkiem tym ciemno-fioletowym o dużych kwiatach, choć piękny, to szok, właził między płytki, kamienie, po ocieplinie domu. Nie polecam, chyba, że kontrolowanie w dużej donicy. Mam ten zwykły jasno fioletowy i ten jest do okiełznania łatwy.
Dąbrówka i runianka dla mnie ok, aż taka ekspansywna nie jest, zdecydowanie łatwa do kontrolowania.
Dziewczyny, dziękuję za wszystkie wpisy. Bardzo mi pomogły wasze odpowiedzi.
Dąbrówkę może spróbuję pod krzewami.
Tojeść rozesłana jest naszą lokalną rośliną, rośnie nawet na mojej działce na czarnej folii razem z kurdybankiem Ale chyba jej nigdzie nie będę przesadzać
Zostaje więc pragnia syberyjska, tiarelka i może kopytnik.
U mnie runianka się za bardzo rozrosła po kilku latach i zaczęła zarastać wszystko i wrastać w inne rośliny. Wymaga więc pilnowania zanim zacznie wrastać.
Zawilce nie są ekspansywne? Epimedia są śliczne, nie wiem czy będą chciały u mnie rosnąć. Musze pomyśleć
Trzmielinę chyba spróbuję puścić na płot