Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

TAR 18:09, 04 lip 2025

U mnie runianka do opanowania. Z okrywowych mam jeszcze zawilce, epimedia, tiarelki. Pragnia jest calkiem fajna. Dabrowke wyrywam a ona sieje sie wszedzie. Jak na moje zbyt inwazyjna. Kopytko wlasnie sadze.
Makao 18:35, 04 lip 2025

U mnie te okrywowe co podałaś to słabo się rozrastają. Najbardziej rosłam mi tojeść rozesłana i teraz trzmielina płożąca.
Gosialuk 19:10, 04 lip 2025

Ja mam dąbrówkę i pragnię syberyjską. Dąbrówkę łatwo wyrwać, ale puszcza wąsy jak truskawki i sieje się, tak jak dziewczyny pisały. Przy innych bylinach się nie sprawdza, bo w nie wrasta, pod krzakami może być.
Pragniea syberyjska ma takie długie ukorzeniajace się pędy, trochę jak bluszczyk kurdybanek czy barwinek. Mam ją pod hortensją krzewiastą, więc nic mi nie przeszkadza. W drugim miejscu posadziłam pod rodgersjami. Jeszcze całkiem tam terenu nie zakryła, ale myślę, że rodgersje się przebiją nawet jak się rozrośnie.
W Wojsławicach była w roli okrywówki pragnia kuklikowata. Tą zamierzam dopiero wypróbować.
kasiab 05:38, 05 lip 2025

Kopytnik mam. U mnie rośnie strasznie wolno. Od 3 sezonów mam 3 kępkę w tym tempie to się nie muszę martwić co dalej. Mam również tojeść płożąca i ta ekspresyjnie idzie. Na szczęście łatwo ją wyrwać i dać oddech innym przytargałam tojeść z jakąś roślinką i tak już u mnie jest
W kwestii nornicy: u mnie tylko przy hostach jest widziana. Traw nie dotyka czy szałwii czy zawilców jesiennych, które rosną w okolicy
TAR 09:50, 05 lip 2025

Tojesci rozeslanej wiecej do ogrodu nie wpuszcze. W poprzednim tak rosla, ze przydusila sporo roslin. A jest nie do usuniecia. Podobnie jak skrzyp. Pociagnisz lub zostawisz kawalek i juz sie ukorzenia.
Kordina 12:42, 05 lip 2025

Racja z tojeścią walczyłam też i do dziś gdzie niegdzie się pojawia, z barwinkiem tym ciemno-fioletowym o dużych kwiatach, choć piękny, to szok, właził między płytki, kamienie, po ocieplinie domu. Nie polecam, chyba, że kontrolowanie w dużej donicy. Mam ten zwykły jasno fioletowy i ten jest do okiełznania łatwy.
Dąbrówka i runianka dla mnie ok, aż taka ekspansywna nie jest, zdecydowanie łatwa do kontrolowania.
Roocika 19:38, 05 lip 2025

Dziewczyny, dziękuję za wszystkie wpisy. Bardzo mi pomogły wasze odpowiedzi.

Dąbrówkę może spróbuję pod krzewami.
Tojeść rozesłana jest naszą lokalną rośliną, rośnie nawet na mojej działce na czarnej folii razem z kurdybankiem Ale chyba jej nigdzie nie będę przesadzać

Zostaje więc pragnia syberyjska, tiarelka i może kopytnik.
Roocika 19:44, 05 lip 2025

Juzia napisał(a)
Dąbrówka w miarę łatwo wyłazi, ale nie dość że się rozłazi to jeszcze się sieje

No muszę pomyśleć, czy właśnie nie dać jej na dużą skarpę pod niektóre krzewy, gdzie bodziszek jest za duży.

TAR napisał(a)
U mnie runianka do opanowania. Z okrywowych mam jeszcze zawilce, epimedia, tiarelki. Pragnia jest calkiem fajna. Dabrowke wyrywam a ona sieje sie wszedzie. Jak na moje zbyt inwazyjna. Kopytko wlasnie sadze.

U mnie runianka się za bardzo rozrosła po kilku latach i zaczęła zarastać wszystko i wrastać w inne rośliny. Wymaga więc pilnowania zanim zacznie wrastać.

Zawilce nie są ekspansywne? Epimedia są śliczne, nie wiem czy będą chciały u mnie rosnąć. Musze pomyśleć

Makao napisał(a)
U mnie te okrywowe co podałaś to słabo się rozrastają. Najbardziej rosłam mi tojeść rozesłana i teraz trzmielina płożąca.

Trzmielinę chyba spróbuję puścić na płot
Roocika 19:51, 05 lip 2025

Gosialuk napisał(a)
Ja mam dąbrówkę i pragnię syberyjską. Dąbrówkę łatwo wyrwać, ale puszcza wąsy jak truskawki i sieje się, tak jak dziewczyny pisały. Przy innych bylinach się nie sprawdza, bo w nie wrasta, pod krzakami może być.
Pragniea syberyjska ma takie długie ukorzeniajace się pędy, trochę jak bluszczyk kurdybanek czy barwinek. Mam ją pod hortensją krzewiastą, więc nic mi nie przeszkadza. W drugim miejscu posadziłam pod rodgersjami. Jeszcze całkiem tam terenu nie zakryła, ale myślę, że rodgersje się przebiją nawet jak się rozrośnie.
W Wojsławicach była w roli okrywówki pragnia kuklikowata. Tą zamierzam dopiero wypróbować.

Ta pragnia kuklikowata z opisu wydaje się idealna do bylin. Ciekawe Też pewnie wypróbuję.

kasiab napisał(a)
Kopytnik mam. U mnie rośnie strasznie wolno. Od 3 sezonów mam 3 kępkę w tym tempie to się nie muszę martwić co dalej. Mam również tojeść płożąca i ta ekspresyjnie idzie. Na szczęście łatwo ją wyrwać i dać oddech innym przytargałam tojeść z jakąś roślinką i tak już u mnie jest
W kwestii nornicy: u mnie tylko przy hostach jest widziana. Traw nie dotyka czy szałwii czy zawilców jesiennych, które rosną w okolicy

Hehhe, może to właśnie zaleta kopytnika, rozrasta się powoli więc człowiek zdąży pilnować

A ja codziennie chodzę i ugniatam korytarze, trochę to frustrujące

TAR napisał(a)
Tojesci rozeslanej wiecej do ogrodu nie wpuszcze. W poprzednim tak rosla, ze przydusila sporo roslin. A jest nie do usuniecia. Podobnie jak skrzyp. Pociagnisz lub zostawisz kawalek i juz sie ukorzenia.

U nas w okolicy to roślina "tutejsza", rośnie w różnych miejscach.
U mnie rozrasta się na czarnej macie, sama tam weszła

Kordina napisał(a)
Racja z tojeścią walczyłam też i do dziś gdzie niegdzie się pojawia, z barwinkiem tym ciemno-fioletowym o dużych kwiatach, choć piękny, to szok, właził między płytki, kamienie, po ocieplinie domu. Nie polecam, chyba, że kontrolowanie w dużej donicy. Mam ten zwykły jasno fioletowy i ten jest do okiełznania łatwy.
Dąbrówka i runianka dla mnie ok, aż taka ekspansywna nie jest, zdecydowanie łatwa do kontrolowania.

Nawet nie wiem kiedy u mnie runianka zrobiła się problemem. Zdecydowanie powinnam ją wcześniej ogarnąć.

Przesadziłam jej trochę w róg dużej skarpy i chyba się przyjęła chociaż jakaś piękna nie jest.
LIDKA 23:30, 05 lip 2025

Roocika napisał(a)
Lilia jedna jedyna

Bożenkowa lilia. Też mam. I jeszcze bordo. Ona taka elegancka. Moje z różami zestawiłam.