Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 11:43, 13 cze 2020

kasia1 napisał(a)
Fajne zakupy, u mnie rozplenice zimują (mieszkam pod Pruszczem), ale bardzo późno startują i to mnie zaczyna denerwować. Na jednej z rabat testuję śmiałki darniowe Goldtau - jak będą kwitnąć, czy będą bardzo ekspansywne. Na razie wygrywają z rozplenicami, bo śmiałki już się biorą do kwitnienia, a rozplenice dopiero wystartowały.

Ja mam takie wrażenie, że na tej glinie ładnie wszystko rośnie, ale rośliny mają mimo wszystko trudniej i np. Gracillimusy mnie trochę rozczarowały (teraz mają ok. 40cm), bo dochodzą u mnie tak do 1,5 metra. Myślałam, że będą wyższe. Super natomiast rosną Silberfeder - ale one są ogólnie wyższe.

Na temat reszty nic nie mogę powiedzieć, bo nie mam Będę obserwować, jak roślinki sobie u Ciebie poradzą.

Miskanty kupiłam właśnie, żeby sprawdzić jak się będą sprawować Jak widać te ze szkółki pod Braniewem to mizeroty, tam jest jeszcze zimniej niż u nas Dużo nie kupiłam to może strat nie będzie, w razie czego będę próbować te o których Ty piszesz W dolnym ogrodzie, gdzie je posadzę jest zimą mokro i chyba boje się, że zgniją, no zobaczymy
Rozplenice pójdą testowo na skarpę przy skrzyniach, a tam trochę wieje więc też zobaczymy
Roocika 11:46, 13 cze 2020

kasia1 napisał(a)
Bardzo dziękuję za namiar na machinę Pokazałam mężowi, ale on już nie widzi na to miejsca w garażu. Najpierw musimy się dorobić domku gospodarczego ... Ale docelowo chyba trzeba będzie się w takie narzędzie zaopatrzyć. Pewnie się przypomnę za jakiś czas i będę pytać, jak się sprzęt sprawuje.

Powiem Ci, że my też nie mamy JESZCZE domku gospodarczego, maszyna stala całą zimę pod plandeką, wiosną bez problemu odpaliła W tym roku może się doczekać tego domku hahaah
Na razie jesteśmy zadowoleni, jeszcze dużo ziemi do obrobienia przed nami więc na pewno będzie coś wiadomo o trwałości
Edit. Garażu też nie mamy takie hardcory jesteśmy
kasia1 11:49, 13 cze 2020

U siebie mam jeszcze miskant Rosi (drugi rok i mają ciężkie stanowisko, nieosłonięte, więc późno wystartowały). Mają jesienią kolorowe źdźbła i piękne srebrzyste kłosy. Zakochałam się w miskantach Memory u Danusi. Piękne są i potężne. Pewnie też je kiedyś kupię
Roocika 20:49, 13 cze 2020

Dziś pierwsza od nie wiem kiedy wspólna wolną sobota, więc działaliśmy.
Róże, tawuły, miskant i 3 jeżówki są posadzone, zasypane korą.
Róże okrywowe The fairy

Tawuły japońskie genepei shirobana, jeżówki Magnus i miskant Gracillimus, którego prawie nie widać

I z tawułą van houtta i irysami syberyjskimi, po lewej siewki orlika od sąsiadki
Roocika 20:52, 13 cze 2020

Zasypalismy też skrzynie ziemią, do jednej poszły truskawki, do dwóch poziomki, zostały jeszcze dwie na cukinie, pomidorki i ogórki pnące.

Roocika 20:54, 13 cze 2020

Zostało mnóstwo roślin, kora nam topnieje, idzie jak woda
Mój tablet robi ładniejsze foty niż aparat
kasia1 21:07, 13 cze 2020

Ale piękne skrzynie ! Będziesz siać jeszcze teraz cukinie? Mi wzeszły, ale ślimaki pożarły, wytoczyłam wojnę i porozrzucałam niebieskie granulki. I się też zastanawiałam nad tą cukinią, czy od nowa siać.

Roocika 21:25, 13 cze 2020

kasia1 napisał(a)
Ale piękne skrzynie ! Będziesz siać jeszcze teraz cukinie? Mi wzeszły, ale ślimaki pożarły, wytoczyłam wojnę i porozrzucałam niebieskie granulki. I się też zastanawiałam nad tą cukinią, czy od nowa siać.

Kasiu mam 3 cukinie, kupione na rynku, są już duże, mama mi je podtuczyła w doniczkach , 2 pomidorki i dwa ogórki
Już chyba nic więcej nie wejdzie , musimy jeszcze do jednej skrzyni dokupić ziemię. Do jednej wchodzą 3 workim po 80 l. Całkiem spoko wyglądają.
Ewa777 01:03, 14 cze 2020

Asiu, nasz olbrzymi ogród. Przejrzałam wątek od początku i jestem pełna podziwu dla Was. Dużo pracy włożyliście i dużo jeszcze przed Wami. Robi się coraz piękniej Podwyższone rabaty warzywno-owocowe to dobry pomysł
Roocika 09:10, 14 cze 2020

Ewa777 napisał(a)
Asiu, nasz olbrzymi ogród. Przejrzałam wątek od początku i jestem pełna podziwu dla Was. Dużo pracy włożyliście i dużo jeszcze przed Wami. Robi się coraz piękniej Podwyższone rabaty warzywno-owocowe to dobry pomysł

Witaj Ewo
Cieszymy się, że udaje się podziałać, zdajemy sobie sprawę, że jeszcze parę lat pracy przed nami, co cieszy i jednocześnie trochę przeraża