Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

Rumianka 17:16, 20 cze 2021

gogo napisał(a)
Elisko, tak zimuje bez problemu.
Ta ze zdjęcia rośnie w skrzyni, gdzie jednak jest mało ziemi i dała radę
Szczerze polecam jeszcze inną, fioletową Purple Rain, zakwita później, ale bardzo długo kwitnie i ładnie przekwita.

Ta balia to rzeczywiście fuks
Dzięki za pochwały
Okazuje się, że mam dużo miejsca, wystarczyło zrobić przemeblowania
Z zakupów jestem częściowo zadowolona, nie kupiłam tego, co chciałam, bo w okolicznych szkółkach kiepski wybór, a w necie wykupione
Będę gospodarować własnymi zasobami
Niech tylko spadnie deszcz, czego i Tobie życzę.
Mam pustynię, a wody w baniakach już mało

Fajne jest to, że miejsce zawsze się znajduje na nowe chciejstwa przy małym przemeblowaniu...Też tak robie na okrętasa.
gogo 17:35, 20 cze 2021

Ja nauczyłam się odzyskiwać miejsca dzięki O
W pierwotnej wersji ogród wydawał mi się ok, trzeba mi było zobaczyć inne ogrody, żebym przejrzała na oczy i zaczęła działać

Dla przypomnienia, tak było w 2015 roku.

A tak jest teraz.

Tak sobie patrzę i mogłabym uskubać trochę żwirku, bo koło miejsca, gdzie jest obrzeże z pieńków, jest go za dużo /za szeroko/
Dragonka 20:35, 20 cze 2021

Grażynko, wyciągam jedno z Twoich zdjęć wcześniejszych- co to za limonkowa roślina na środku? wygląda na iglaka jakiegoś, nawet cisa? ale nie wiem, bo gałązek dobrze nie widzę... ale bardzo mi się podoba. W ogóle masz tyle nieznanych mi roślin, że zawsze z przyjemnośćią się dowiaduję nowych nazw.

Bardzo fajnie wygląda tez ustawienie z cegłami i rojnik na pieńku.

A balia- marzenie, gratuluję udanych łowów!
daszum 21:23, 20 cze 2021

Fajne są takie porównania
Zmiany na wielki plus
Dużo dał trzeci wymiar
zawitka 21:43, 20 cze 2021

A u Ciebie Grazynko ciągły ruch a to dosadzasz a to dostawiasz a to dokupujesz to własnie cieszy człowieka Ogród dorośleje i ciągle masz nowości. Moje kwiatki od Ciebie rosną i ciesza też oko. Powolutku tylko rosnie mikołajek ale jest pod specjalna ochrona zeby mi go koty nie dorwały więc się trzyma.
gogo 22:30, 20 cze 2021

Basiu, to jest cis płożący, niestety nn /to z czasów sprzed O, wtedy nazwy ignorowałam/, ma takie żarówiaste przyrosty i długo je takie ma
Dzięki za pochwały

Danko, aż się nie chce wierzyć, że tak mi się zmieniło w ogrodzie, a najwięcej od zaistnienia na O. tj. 3 lata
Masz rację, miałam tylko parter, teraz mam I i II piętro i to jest to

Halinko, tak jak piszesz działam i co chwilę coś wymyślam, żeby nie było mi nodno
Cieszę się, że Ci rośliny rosną
Mikołajek nie jest ekspresowy i trzeba trochę poczekać na kępkę, on w ogóle nie jest duży, gdzieś trochę powyżej kolana i średnicy ok. 35-40 cm.
basia3012 00:51, 21 cze 2021

gogo napisał(a)
Chodził za mną drewniany słup /jak u KasiaBawaria/, ale z braku laku mam pieniek
Skubnęłam eMowi, ma go do rąbania drewna i rzadko używa, więc się marnuje, jak coś to mu go pożyczę

Przymiarka ozdób, nie wiem, która najlepiej pasuje.

A mnie koń się spodobał. Ale widziałam go potem na stoliku i stolik wygrywa z pieńkiem.

Grażynko, ja mosiężne naczynka postawiłabym na parapecie, jak kolekcję. Na stoliku konia i oczywiście filiżankę z kawą. Ale wiesz, co głowa to inny pomysł. I najlepiej, że każdy dobry.
basia3012 00:54, 21 cze 2021

gogo napisał(a)
Basiu, Haniu, dzięki za pomoc w wyborze, lampa zostaje z brązową koronką

Dla świecznika znajdę inne miejsce, a jak mi żadne nie podpasuje, to wróci do domu

Na pieńku stoi koszyczek z rojnikiem, podoba mi się

Zostało mi kilka cegieł, to postawiłam na nich kaktusy

Bardzo podoba mi się ten pomysł z cegłami i doniczkami. Pięknie to wygląda.
gogo 01:17, 21 cze 2021

Basiu, dzięki za pochwały moich pomysłów
Te a'la miedziane naczynia będą stały na parapecie wnęki /tej w kąciku/, ale najpierw muszę tam zainstalować lustro i parapet.
Lustro będzie z kwadratowych elementów, naklejonych na płytę OSB, którą muszę kilka razy zaimpregnować.
A przez te upały cała robota mi stoi, a od jutra ma ponoć codziennie padać przez tydzień.
Z deszczu się bardzo cieszę, bo sucho, ale w deszczu nic nie zrobię, zwłaszcza malowania.
hankaandrus_44 07:57, 21 cze 2021

Grażynko, pogody wg zamówienia życzę dla nas. Bo jak funkcjonować w upale? Nie mogę ochłonąć z podziwu na Twoją inwencję twórczą,

U Ciebie nawet w duchocie
wena nie siedzi na płocie!
Polata tu i tam, rozejrzy się,
i...voila! Mam!

Miłego dnia!