Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Różaneczniki - choroby i szkodniki

Różaneczniki - choroby i szkodniki

magja_ 14:26, 27 cze 2012

o rany......

znowu Pani w ogrodniczym

to rh nic nie powinniśmy ..... NIC doglebowego.... ewentualnie wymienić podłoże - jeśli to ph jest winne. Możemy na ślepo pocelować opryskiem z magnezem - magiczna siła go nie, ma za to potas który jak jest go za dużo to pierwszy ustawia się w kolejce do rośliny - przed magnezem i pozoruje jego niedobór, /antagonizm glebowy/, lae nie wiem czy Ty masz tam aż tak kwaśno żeby wystąpił - Anabella może dostać za tydzień siarczany.
ale to malo chyba jednak prawdopodobne, masz piach w ogrodzie czy cięższą glebę?

Twój nawóz jesienny do rh to będzie oprysk siarczanem magnezu + potasu - 2X, w przyszłym roku to samo + łyżeczka superfosfatu pod krzak po obwodzie korony.

Może zamiast tych siarczanów to jednak kwasomierz co? wszystko będzie wiadomo. Bez nawozu pociągną ale bez ph dobrego trudno będą miały zimą.

Pokaż ten wór ....

i pokaż jeszcze jak wyglądają liście teraz....
abiko 14:37, 27 cze 2012

magja, ten avatarek to mała Mi nie?? heheh miałam taki pseudo w ogólniaku..takie małe wredne
magja_ 14:40, 27 cze 2012

ooooooooooooo przepraszam bardzoooo.......

ona po prostu mówiła co chce i chodziła gdzie chce.... a że Włóczykij był ciągle na haju to bywała czasem zdenerwowana.... i tyle

Abiko - a Ty tam kroisz tą azalię przed komputerem?
abiko 14:44, 27 cze 2012

magja_ napisał(a)
ooooooooooooo przepraszam bardzoooo.......

ona po prostu mówiła co chce i chodziła gdzie chce.... a że Włóczykij był ciągle na haju to bywała czasem zdenerwowana.... i tyle

Abiko - a Ty tam kroisz tą azalię przed komputerem?

ależ ja się dokładnie tak samo czułam jak napisałaś)

nie kroję.. pracuję a tutaj mam przerywnik, należy mi się
arcobaleno 14:51, 27 cze 2012

Dobra, no dobra no - - spytam o kwasomierz - będę tam po pracy.
Mąż mi już nosem kręci, ze cuduj.ę i wymyślam i że siarczan magnezu w kryształkach leży w garażu bo kupował pod iglaki...ale w sumie to nie wie do końca czy to magnezu siarczan czyt czego - lepiej sprawdzę. To zobaczę od razu wór z tym jesiennym co tam on zawiera.
I zrobię foto.
Uff...kochana jesteś!

Aaa
wolałabym nie wymieniać gleby..tam gęsto już jest i ścisk - ciężko by było a rh do tego mają strasznie kruche te gałązki - z resztą - one miały naprawdę solidnie przygotowaną tę rabatę - na ogrodzie mamy glinę okrutną, naprawdę - łopatę ciężko wbić - więc koparka przyjechała, wykopała dół, na to nawieźliśmy torfu kwaśnego z ziemią i kompostem i w to dopiero rośliny. Ściółka z kory. To było 3 lata temu, więc może przez ten czas ta gleba wypłukała się z ...kwasowości? )
magja_ 14:52, 27 cze 2012

magja_ 14:54, 27 cze 2012

jak nie używasz kwaśnych nawozów to mogła niestety.....

siarczan magnezu - jest właśnie pod iglaki jako nawóz przeciwko brązowieniu - malutkie białe kryształki - wygląda jak cukier

będziemy myśleć jak już będzie to ph, wcale się mężowi nie dziwię....
arcobaleno 14:58, 27 cze 2012

Ooo = to to bo na brązowienie dawał. Czyli magnezu już mam - teraz jeszcze siarczan potasu?

Wiem, wiem - najpierw kwasomierz
A w roli tego adiuwanta (poległam już zupełnie i musiałam googlować hahaha ) - to co - płyn do naczyń?
arcobaleno 14:59, 27 cze 2012

O kurka - jeszcze zapomniałam o siarczanie amonu?
To się kupuje osobno wszystko?

magja_ 14:59, 27 cze 2012

no niech będzie płyn ....

właśnie - najpierw kwasomierz