Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Różaneczniki - choroby i szkodniki

Różaneczniki - choroby i szkodniki

agambizu 15:08, 04 lip 2012

Witam ponownie!
moje bidaki oprócz jednego, jeszcze zipią twardziochy z nich.. większość z nich ma ładne przyrosty, zasługa koktajlu Magji i oszczędnego podlewania.. w czas weszłam na forum, by nie wykonczyć krzaków do końca.. odgarnęłam mój nowobogacki kamień spod rh i jeszcze bardziej nowobogacko ujęłam je w kółeczka z korą na wierzchu. Teraz robię rh prysznic, spryskuję kamień i chyba dobrze to znoszą.. z wyjątkiem dwóch.. jakoś cienko u nich z przyrostami.. łudzić się na poprawę, czy odpuścić?

ten ma zawsze zwinięte liście.. czy to taka odmiana?

Pozdrawiam!
magja_ 18:57, 04 lip 2012

Łudzić się łudzić! bardzo duża poprawa....

Agambizu napisz jakie nawozy i ile im dałaś. Troszkę bym je jeszcze podciągnęła, pierwszy ma za mało azotu, drugi wygląda lepiej, trzeci - jeszcze niedomaga - to nie jest cecha odmianowa. Ma problem z gospodarką wodną.

Agambizu - nic się nie przejmuj, bywają i rh rosnące na kamieniach , o proszę

http://www.photographersdirect.com/buyers/stockphoto.asp?imageid=442115

mało tego - to skały wapienne
Ale się nie będę rozwodzić jakim cudem - parę teorii jest, a która prawdziwa?

Ale dobrze że je troszkę odkryłaś....

malkox 23:07, 04 lip 2012

magja masz poczucie humoru, zamieszaczając linka do możliwości zakupu fotografii - szkoda że nie ma tam misia pluszowego - tez dałabyś jako dowód że misie rosną na skałach ?? To jednak wielkie oszustwo. Tu się mówi że pól metra od skały to rośnie tylko desperacja.
Pozdrowienie z Dolomitów
Agnieszka Val Gardena
agambizu 23:39, 04 lip 2012

Dałam im trzy siarczany które polecasz, płaska łyżeczka na litr wody. Po 6 litrów z nawozami pod każdy krzak, dodatkowo po konewce wody bez nawozów. Poza tym dałam im siarkę.
Sprawdzę jeszcze ph.. ciekawa jestem ile mają..
magja_ 12:20, 05 lip 2012

Agambizu - ok, a kiedy to było?
magja_ 12:26, 05 lip 2012

Malkox vel Agnieszko Val Gardeno....

Szukaj rh hirsutum - wyskoczą tysiące zdjęć takich desperatów.

np tutaj więcej http://luirig.altervista.org/flora/taxa/index1.php?scientific-name=rhododendron+hirsutum /zjeżdżamy do dołu żeby zobaczyć rh + skały/

agambizu 14:26, 05 lip 2012

magja_ napisał(a)
Agambizu - ok, a kiedy to było?

ok 10 czerwca, +/- 2 dni, kupiłam żelazo i nawóz do trawników bo azotu w małych ilościach nie mieli.. nada się? czy do azalii i hortensji, bo są jasno zielone z ciemnozielonymi żyłkami mogę dać też żelazo? a te nawozy to w oprysku czy do gleby?
magja_ 17:11, 05 lip 2012

rh tylko siarczan amonu teraz - tak jak wtedy po płaskiej łyżeczce na 1 ltr, minął miesiąc więc możesz powtórzyć, a magnez+ potas w oprysku

poszukaj sobie też nawozu do oprysku dolistnego dla rh - może być na przyszły rok już

hortensje - a to ogrodowe? zmierz im ph, będziemy wiedzieć dlaczego brakuje im żelaza.
Ja nie daję siarczanu żelaza rh bo mocno zasala - taki masz nawóz?, wystarczy że są katowane siarczanem amonu - bo azotu potrzebują dużo , jeśli już to tylko chelat żelaza np. Mikrovit Fe, ale tylko w razie mocnej chlorozy lub gdy brakuje tego pierwiastka w glebie / a nie jego niedostępności w wyniku zbyt wysokiego ph/.

Ale wiem że jest podawany.

agambizu 17:52, 05 lip 2012

magja_ napisał(a)
rh tylko siarczan amonu teraz - tak jak wtedy po płaskiej łyżeczce na 1 ltr, minął miesiąc więc możesz powtórzyć, a magnez+ potas w oprysku

poszukaj sobie też nawozu do oprysku dolistnego dla rh - może być na przyszły rok już

hortensje - a to ogrodowe? zmierz im ph, będziemy wiedzieć dlaczego brakuje im żelaza.
Ja nie daję siarczanu żelaza rh bo mocno zasala - taki masz nawóz?, wystarczy że są katowane siarczanem amonu - bo azotu potrzebują dużo , jeśli już to tylko chelat żelaza np. Mikrovit Fe, ale tylko w razie mocnej chlorozy lub gdy brakuje tego pierwiastka w glebie / a nie jego niedostępności w wyniku zbyt wysokiego ph/.

Ale wiem że jest podawany.

a jaki nawóz do oprysku rh byś proponowała?
hortensje są ogrodowe..
chelat żelaza kupiłam.. a co z tym azotem? bo się gubię.. czy wystarczy jak podleję siarczanem amonu?
dzisiaj sprawdzałam ph przy tych słabych rh i wyszło 4-4,5, sprawdzę jeszcze przy hortensjach i azaliach
agambizu 18:07, 05 lip 2012

reszta rh ma wporządku ph, hortensje ogrodowe mają od 6 do 7 !! bukietowa musi mieć lepiej, bo rośnie pięknie , może dlatego że bliżej rh ją posadziłam.. czyli pod hortensje też leję siarczan amonu?